SGK, geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeyle çok önemli bir karara imza attı. Buna göre artık işyerinde geçirilen kalp krizi SGK nezdinde de iş kazası olarak sayılacak ve bu kişiye hayattaysa yardım yapılabilecek. Ölümü halinde ise geride kalanlara aylık bağlanabilecek.
Çalışma hayatı stresle iç içe geçirilen bir süreçtir. Diğer yandan günümüz dünyasında beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle kalp krizi gibi rahatsızlıkların sayısında da ciddi artış gözleniyor. İşyerinde geçirilen kalp krizlerinin sayısında da artış var. Peki, işyerinde geçirilen kalp krizi iş kazası sayılıyor mu? Kalp krizi eğer işyerinde gerçekleşmiş ise iş kazası kapsamında değerlendiriliyor. Ancak bu noktada işçinin hangi nedenle iş kazası geçirdiği de önemli. İşyerinde amiriyle tartışırken kalp krizi geçiren işçinin geçirdiği kazadan işveren de sorumlu. Ancak işçi sağlık sorunları nedeniyle iş kazası geçirmiş ise bu durumda işverenin sorumluluğu bulunmayabilir.
SERVİS DE İŞYERİDİR
Bir olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi için işyerinde gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak buradaki işyeri tanımı geniş değerlendirilir. Örneğin işverenin sağladığı taşıtlar, kadın işçinin çocuğunu emzirmesi için işyerinde sağlanan yer, dinlenme ve yemek yeme alanları da işyerinden sayılır. İşçinin işyerinde değilken ve işini yapmazken geçirdiği bir kaza, iş kazası olarak değerlendirilmez. Ancak işverenin bir işçisini fatura yatırmak üzere bankaya göndermesi sırasında işçinin geçirdiği trafik kazası, iş kazası olarak sayılır.
SGK'DAN YENİ GENELGE
SGK geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeye kadar, işyerinde kalp krizi geçiren bir kişinin geçirdiği kalp krizinin niteliğine göre geride kalanlara aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar veriyordu. Buna göre işyerinde kalp krizi geçiren işçi, eğer kalp krizini dışarıdan bir etki olmaksızın ve işyerindeki bir olayla ilgi olmadan geçirmiş ise bu kazayı iş kazası olarak değerlendirmiyor ve bu kişi eğer kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş ise geride kalanlara aylık bağlamıyordu. Geçen hafta yayımlanan genelgeyle ise SGK bu hatalı uygulamasından vazgeçti.
FELÇ, SARA DA KAPSAMDA
SGK’nın yeni genelgesinde işyerindeyken geçirdiği bir hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerin de iş kazası sayılacağı yönünde hüküm var. Bu kapsamda işyerinde bulunduğu sırada felç, sara gibi rahatsızlıklar geçirerek hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına da aylık bağlanmasını sağlayacak bu düzenlemeyle SGK iş kazası konusunda kapsamı genişletmiş oldu.
Yardım alabilecek
Artık işyerinde kalp krizi geçiren kişiye iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılacak. Bir olaya SGK’nın iş kazası dememesi, iş kazası geçiren sigortalıya yapılacak yardımlar ve sigortalının geride kalanlarına bağlanacak aylık açısından önemlidir. SGK açısından iş kazası olarak değerlendirilmeyen bir olay sonrasında sigortalıya yardım yapılmaz ve geride kalanlara aylık bağlanmaz.
Ailesine maaş bağlanır
Genelgeyle artık işyerinde gerçekleşen kalp krizleri iş kazası sayılacak. Yani SGK nezdinde de bu durumlar iş kazası olarak sayılacak. Böyle olunca da, işyerinde iş kazası geçiren ve hayatını kaybeden işçinin geride kalanlarına aylık bağlanabilecek. Bunun yanında işyerinde iş kazası geçiren işçide oluşabilecek hasarlara binaen sürekli iş göremezlik geliri alınması da söz konusu olabilecek.
Geçmiş ne olacak?
SGK’nın genelgesi sonrası daha önce işyerinde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden kişilerin yakınlarından dava açmayanlarla ilgili uygulamanın nasıl olacağı sorusu kafaları karıştırıyor. Bu durumdaki kişilerle ilgili olarak SGK’nın başvuru yapılmadan işlem yapması mümkün değil. Diğer yandan bu kişilerin değişiklik sonrası tekrar SGK’ya başvuru yapmaları için bu konudan haberdar olmaları gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda SGK’nın mutlaka bir adım atması şart.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 31.10.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.