BASINDAN YAZILAR
Antalya Film Festivalinde Kırmızı Halıda Yürüyenler Sinema Emekçilerini Unuttular / Vedat İlki - MuhasebeTR

Antalya Film Festivalinde Kırmızı Halıda Yürüyenler Sinema Emekçilerini Unuttular / Vedat İlki

 Türkiye’nin en köklü sinema etkinliği Uluslararası Antalya Film Festivali; 16-23 Ekim tarihleri arasında 7 salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluşturdu, 130’a yakın yan etkinlik düzenledi, Altın Portakal dahil 43 ödül sahibini buldu.

Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum ile izleyici ödülleri ve özel ödüller de dahil toplam 43 ödül sahiplerini bulurken 460 bin TL ve 50 bin Euro para ödülü dağıtıldı. 

Antalya Film Festivalinde şov ve organizasyon oldukça etkin olmasına rağmen.

Salonu dolduran elit sinemacılar,oyuncular ve organizasyon sahipleri önlerde oturmalarına rağmen.

Bu rağmen kelimesine iki defa kullandım.

Neden mi?

Gözlerim Türk Sinemasını sinema yapan yan rol dediğimiz cefakar figüranları aradı.Kameran arkasını,set işçilerini.

Tabi ki hiçbiri yoktu yada çağrılma zahmetine katlanmamışlardı.

Onlar şimdilerde Yeşilçam sokağında kahve köşelerinde yada bize iş verebilirler diye AKM oralarında bir yerlerindeler.

Sinema emekçileri emekli olamıyor.

Kimin umurunda biz ödüle bakarız,kırmızı halıda yürürüz magazine haber oluruz.

Sosyal içerikli filmlere imza atanlar,yeri geldiğinde mangal da kül bırakmayanlarda sinema emekçisinin sıkıntısını ödül alırken dile bile getirmedi.

Sinema salonları kapanıyor,emekçiler maaşlarını alamıyor,çalışma koşuları kötüleşiyor,emekli olma hakları azalıyor,her şeyden önce 4/A olmak istiyor,fakat olamıyorlar.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 15/12/2015 tarihinde ''Prof. Dr.Berin ERGİN'e Saygı gününde'' düzenlenen etkinlik kapsamında ''Sahne,Perde,Ekran ve Mikrofon Çalışanlarının Hukuki Sorunları''ele alınmıştır.

Bu seminere katıldığımda dışarıdan bakan gözle,tiyatro,sinema,sahne ,dublaj sanatçılarının ve set arkası çalışanlarının dağlar gibi sorunları olduğunu az çok sezinlememe rağmen,ortaya çıkan vahim tablodan inanın haberdar değil idim.

Oysa bu organizasyonda Sinema emekçilerinin sorunları masaya yatırılmalı,sempozyum düzenlenmeli idi.

Antalya Film Festivali sinema sektöründe kayıt dışı ve kötü çalışma koşulları ele alınmalıydı.

EK/6 Garabet uygulaması tartışılmalı idi

Ödülle doyanlar,bu ödülleri almasında katkısı olan sinema emekçisinin kötü çalışma koşullarına kayıtsız kalmaması gerekir idi.

6111 sayılı Kanunun ile 5510 sayılı Kanununda yapılan düzenleme ile EK/6 maddesi ile Sanatçılara sigortalı olması gündeme gelmiştir.

Ek 6. maddesiyle , 01.03.2011 tarihinden itibaren  Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları, bu madde kapsamında kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanacak, bunlar 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

Oysa;

Anayasa 64 Maddesinde;

Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.

buna rağmen 4/a olamadığı gibi,10 günden az çalışırsan kendi primini ödersin deniliyor,Kısa Vadeli Prim ödemediği için İş Kazası,Meslek Hastalığından yararlanamıyor,İşsizlik Sigortasından yaralanması için kendi primini kendi ödemesi deniliyor.

Bu durumda yasal düzenleme ile EK/6 sorunları çözüyor mu?Yoksa sektörde kayıt dışılığı körüklüyor mu?Bu zaman a kadar sigortalı sayısı 860 buluyor.

Kısaca bir festival de burada bitti.

Festival de sesini duyurma imkanı olmayan sinema emekçileri ,bakalım bu dünyadan göçer olduklarında sahte gözyaşlarıyla mı anılacaklar.

Kanımca Antalya Film Festivaline katılan sanatçılar bir ara toplansınlar Yeşilçam emekçisinin haklarını tartışsınlar.

Onlar emekli olmak istiyor,geriye dönük borçlanma hakkı,telif,setlerde iş güvencesi,sendikal haklar,4/b değil 4/a,EK/6 kısa vadeli sigorta hakkı.

Önemli olan kırmızı halı da yürürken ,bizi biz yapan sinema emekçisinin haklarını neden çiğniyoruz diye düşünmeleri gerekmez mi?

(Kaynak: Ali Tezel | 31.10.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM