Soru: Sevgilim bir alışveriş merkezinde 3 yıldan beri satış temsilcisi olarak çalışıyor. Sevgilim bir başka işyerinde daha yüksek ücretli bir iş buldu. Mevcut işyerinden kıdem tazminatını alıp ayrılmak istiyor. Patronu ayrılırsan kıdem tazminatı ödemem diyor. Sevgilimin kıdem tazminatı alması için ne yapması gerekiyor? Ali
Cevap: Sayın Ali Bey, sevgiliniz yeni bir iş bulduğu gerekçesi ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Yeni bir iş bulma kıdem tazminatına hak kazanma şartlarından biri değil. Ancak sevgilinizin kıdem tazminatı alabileceği bir durumda var. 1475 sayılı Eski İş Kanununa göre kadın işçiler evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde evlenme nedeniyle işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyor.
Sayın Ali Bey, sevgilinizle evlenirseniz resmi nikah yaptığınız tarihten itibaren sevgiliniz bir yıl içerisinde evliliği gerekçe göstererek işten ayrılırsa 3 yıllık kıdem tazminatını alabilir.
İş güvenliğinde para cezasından kim sorumlu?
Soru:Bir işyerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. İş güvenliği tedbirleri yerine getirilmezse para cezasından sorumlu olur muyum? Mehmet K.
Cevap: İş güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmemesinden dolayı uygulanan idari para cezasından işverenveya işveren vekili sorumludur. İş güvenliği uzmanın idari para cezalarından sorumluluğu bulunmuyor.
Sayın Mehmet Bey, işyerinde iş güvenliği uzmanlığınızla birlikte işveren veya işveren vekilliğinizde varsa idari para cezalarından sorumlu olursunuz.
Saldırı uğrayan işçinin sağlık gideri
Soru: İşyeri dışında saldırıya uğrayan işçinin sağlık giderini Sosyal Güvenlik Kurumu karşılar mı? H.Çelik
Cevap: İşçi, sağlık sigortasından yararlanabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısını tamamlamışsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık giderleri karşılanır. Bunun için saldırıya uğrayan işçinin sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması yeterli oluyor.
Yıllık izin hakkı
Soru: 8 yıldan beri işyerinde çalışıyorum. Patronum yıllık izinlerimi 5 günden fazla kullanmama müsaade etmiyor? Patronumun bu uygulaması doğru mu? Salih N.
Cevap: Sayın Salih Bey, yıllık iznin bir bölümünün 10 günden aşağı olmaması gerekiyor. Bu durumu işvereninize hatırlatın. İşvereniniz bu durumu düzeltmezse çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurabilirsiniz yada ALO 170’e telefonla şikayetinizi iletebilirsiniz.
Yurtdışı borçlanması ile emekli olan çalışabilir mi?
Soru: Yurt dışı borçlanması ile 2007 yılında emekli oldum. Türkiye’de bir işyerindeçalışırsam maaşım kesilir mi? Melehat Yıldırım
Cevap: Sayın Yıldırım, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek maaşınız kesilmeden bir işyerinde çalışabilirsiniz.
Anne ve babadan maaş bağlanması
Soru:Babam Haziran ayında vefat etti. Anneme babamdan dolayı dul maaşı bağlandı. Annem SSK’dan emekli olan ve 15 yıl önce ölen babasından dolayı yetim maaşı alır mı? Alim Özen
Cevap: Sayın Özen, annenize ölen dedenizden ve babanızdan dolayı her ikisinden birden maaş bağlanmaz. Ancak anneniz iki aylıktan yüksek olanı tercih edebilir.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 18.10.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.