Kiralık işçi başvurusu nereye yapılacak? Kiralık işçiler ücretlerini kimlerden alacak? Hangi mesleklerden "hizmet bedeli" talep edilebilecek? Kıdem tazminatı alınabilecek mi? Kiralık işçi yasasıyla ilgili tüm detaylar bu haberde...
‘Kiralık işçi yasası' olarak da bilinen Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Buna göre çalışma hayatında kiralık işçi çalıştırma dönemi başladı.
BİR İŞLETME NE KADAR KİRALIK İŞÇİ ÇALIŞTIRABİLECEK?
Kiralık işçi sayısı toplam işçi sayısının 4’te birini geçemeyecek. Ancak 10 veya daha az işçi çalıştıran işyerleri 5 işçiye kadar kiralık işçi çalıştırabilecek. Türkiye’de 10’dan az işçi çalıştıran 1.5 milyon işletme bulunuyor. 1 işçi çalıştıran işletme bile 5 işçiye kadar kıdem tazminatı ve 12 ay maaş yükümlülüğü olmaksızın kiralık işçi çalıştırabilecek.
KİRALIK İŞÇİ ÜCRETİNİ KİMDEN ALACAK?
İş ve işçi arayanlar özel istihdam bürolarına başvuracak. Özel istihdam büroları işveren ile geçici işçi kiralama, işçi ile de iş sözleşmesi imzalayacak. İşveren işçi kiralama sözleşmesi karşılığında özel istihdam bürosuna ücret ödeyecek. Özel istihdam bürosu bu bedelden kendi komisyonunu aldıktan sonra işçinin ücretini ödeyecek.
ÜCRET ÖDENMEMİŞSE…
Geçici işçi çalıştıran işveren, işçinin ücretinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek. Ücret ödenmemişse, özel istihdam bürosunun alacağından mahsup etmek suretiyle işçinin parasını doğrudan banka hesabına yatırabilecek.
KİRALIK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA KOŞULLARI
Mevsimlil tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde kiralık işçi kullanılabilecek. İşveren hamilelik, askerlik, yıllık izin ve hastalık hallerinde geçici işçi çalıştırabilecek. Geçici işçiler, doğum ve analık iznine çıkan kadın ile askere gidenler işe dönene kadar çalışabilecek. Mevsimlik tarım ve ev hizmetlerinde çalışanda süre şartı aranmayacak.
ÖNGÖRÜLEMEYEN ARTIŞ
İşyerinde iş hacminin “öngörülemeyen şekilde” artması durumunda işçi kiralama yöntemi kullanılabilecek. Ancak uygulama 4 ay ile sınırlı olacak ve iki kez tekrar edilebilecek.
TALEP OLDUKÇA ÇALIŞILABİLECEK
Geçici işçiler, özel istihdam bürosundan talep oldukça bir işte çalışabilecek. Talep gelinceye kadar bekleyecek.
O MESLEK SAHİPLERİNE “HİZMET BEDELİ” TALEBİ
Özel istihdam büroları işe yerleştirdiği profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, manken, fotomodel ve sanatçılar ile genel müdür veya bu göreve eş ya da daha üst yönetici pozisyonlarında işe yerleştirilen kişilerden “hizmet bedeli” alabilecek. Bunun dışındaki işçilerden hiçbir ücret talep edemeyecek.
HANGİ DURUMLARDA KİRALIK İŞÇİ ÇALIŞTIRILAMAYACAK?
Kamu kurum ve kuruluşları ile yer altı maden işlerinde geçici işçi çalıştırmak yasak olacak. Toplu işten çıkarma yapan kurumlar 8 ay kiralık işçi çalıştıramayacak. Grev ve lokavt uygulanan işyerlerinde de geçici işçi çalıştırılamayacak.
SÖZLEŞME FESİH ŞARTI
Geçici işçi ile özel istihdam bürosu arasında yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar sürede işe çağrılmaması durumunda sözleşmeyi “haklı nedenle” feshedebileceği belirtilecek. Belirlenecek süre 3 ayı geçemeyecek. Özel istihdam büroları hiçbir şekilde işçiye sözleşme dayatamayacak
KIDEM TAZMİNATI
Özel istihdam bürosu işçi ile imzalayacağı sözleşmeyi sadece geçici işçi talebi olan dönemle sınırlı tutarsa, işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmayacak. Yönetmelikte, bu konuda engelleyici bir hüküm bulunmuyor.
SOSYAL HAKLAR
İşyerinde asıl işçilere tanınan yemek, ulaşım, kreş gibi hizmetlerden geçici işçiler de yararlanacak. Geçici işçiler, çalışmadıkları dönemde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden faydalanacak.
(Kaynak: Sözcü | 14.10.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.