Doğum borçlanması çalışma hayatının içinde yer almış ve çocuğu olan her kadını ilgilendirmektedir. Bu yönüyle doğum borçlanması kadınlara getirilmiş önemli bir sosyal güvenlik hakkıdır. Doğum borçlanması konusunda okuyucularımdan gelen soruları cevaplamaya çalışalım.
Doğum borçlanmasının şartları
Soru: Bir çocuğum var. Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Doğum borçlanması yapabilmenin şartları neler?
Yaşar Hancıoğlu / Cevap: Aşağıdaki şartları sağlayan kadınlar doğum borçlanması yapabilirler:
· Kadın sigortalının doğumdan önce SSK’lı, Bağ-Kurlu veya memur olarak (5510 sayılı Yasanın 4/a, 4/b ve 4/c’li olarak kanun kapsamında) tescil edilmiş olması,
· Kadın sigortalının adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden doğumdan önce prim ödenmiş olması,
· Çocuğun yaşaması.
Sayın Hancıoğlu, bu şartları sağlıyorsanız doğum borçlanması yapabilirsiniz.
Borçlanmanın emekliliğe etkisi
Soru: Doğum borçlanması erken emekli yapar mı?
NadideGül / Cevap: Doğum borçlanması, emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan kadınların erken emekli olmasını sağlıyor. Örneğin 1960 doğumlu Nadide Hanım, 4/a’lı (eski SSK’lı) olarak 01.06.1987 yılında işe girmişse emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi 44 yaşını tamamlama ve 5225 gün prim ödeme koşulana tabi olacak. Nadide Hanımın prim ödeme gün sayısı 3070 gün olduğunu kabul edelim. Nadide Hanım 3 doğum yapıp koşulları uyuyorsa 6 yıl doğum borçlanması yaptığında 2160 gün prim ödeme gün sayısı kazanmış olacak ve beklemeden emekli olabilecek.
Borçlanmada çocuk sayısı
Soru: Doğum borçlanması kaç çocuk için yapılıyor?
Kezban / Cevap: Doğum borçlanması en fazla üç çocuk için yapılıyor. Her çocuk için en fazla iki yıl borçlanılıyor. Doğumdan sonraki iki yıl içinde çalışılmamış olması gerekiyor. İki yıllık sürenin bir kısmında çalışılıp prim ödenmişse, kalan çalışılmayan süre için borçlanılıyor.
İkiz çocuk için borçlanma
Soru: İkiz çocuklar için doğum borçlanması yapılabiliyor mu?
MügeDemirkol / Cevap: Sayın Demirkol, İkiz doğum 4 yıl olarak borçlanılamıyor. İkiz doğumlar 2 yıl olarak borçlanılabiliyor.
Borçlanmanın prim tutarı
Soru: Doğum borçlanması primi ne kadar?
AleynaSarı / Cevap: Borçlanmalar prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırlarıarasında olmak kaydı ile doğum borçlanması yapacak anne tarafından belirleniyor. Borçlanmalar günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanıyor. Prime esas kazancın alt ve üst sınırı asgari ücret artışına göre değişmektedir. 01.01.2016-31.12.2016 tarihleri arasında bir doğum için 2 yıllık sürenin asgari ücret üzerinden borçlanılması durumunda toplam 12.648,96 TL prim ödenmesi gerekiyor. Tavandan borçlanılması durumunda ise 82.218,24 TL prim ödenmesi gerekiyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 14.10.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.