Maliye Bakanlığı 6736 sayılı yeniden yapılandırma yasasıyla 90 milyar liralık alacağının yeniden yapılandırılması için borçlu vatandaşların 19 Ağustos’tan 31 Ekim’e kadar başvuru yapmalarını istedi. Borçlu vatandaşlara afişlerle çağrı yaparken, “Borcunuz mu var? Gelin yapılandıralım. Gelin barışalım. Peşin ödeyin kazançlı çıkın” çağrısını yaptı.
Bakan Ağbal, bu ayın başında yaptığı açıklamada 6.9 milyon vatandaşın yeniden yapılandırmadan yararlanabileceğini, bunların 3.9 milyonunun borcunun motorlu taşıtlar vergi borcu olduğunu, 580 bin öğrencinin öğrenim kredisi borcunun da yeniden yapılandırılacak borçlar arasında olduğunu söyledi. Ağbal’ın açıklamasında 1 milyon 958 bin esnafın borç yapılandırma başvurusu yaparak 11 milyar kamu alacağını yapılandırdıkları bilgisi de yer aldı.
2003 yılında yeniden ilk yapılandırmadan 4-5 milyar, 2011’de ikincisinden 26 milyar gelir elde edilmişti. 2016 yılındaki bu üçüncü yeniden yapılandırmada elde edilecek gelirin daha yüksek olabileceği uzmanlarca kabul ediliyor. Uzmanlar bunun nedeninin yasadan yararlananların vergi borçlarında yüzde 80’e kadar indirim sağlama imkanından kaynaklandığını belirtiyorlar.
DÜNYA’ya açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, "Kanunun kapsamı hayli geniş. Çok önemli avantajlar içeriyor. Biz bütün mükelleflerimize elimizi uzatıyoruz. Gelin fırsatı kaçırmayın. Gelin barışalım çağrısını yapıyoruz” diyerek, başvuruların iyi olduğunu ve daha önceki iki yeniden yapılandırmadan yüksek olacağına inandıklarını ifade etti. Ertürk, “Gerçekten vatandaşlara çok önemli avantajlar sunuyoruz. Gecmiş yapılandırmalara göre çok daha iyi bir noktada tamamlamak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyerek beklentilerinin daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Ertürk, borçluların bir an önce başvurmalarının önemli olduğunu belirtiyor. Peşin ödemelerde avantajlarının katlandığını da açıklıyor.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, peşin ödemenin avantajını gösteren bir örnekten söz ederken, “2013’ten bu yana ödenmeyen 15 bin liralık gelir vergisi borcuna 8 bin lira gecikme zammı ve faiz biner. Bu mükellef borç yapılandırmadan yararlanırsa, 8 bin liralık gecikme zammı ve faiz, kafadan 2 bin 900 liraya iniyor. Yani toplam borç, 23 bin liradan 17 bin 900 liraya iniyor. Peşin ödeme halinde 16 bin 450 liraya çekiliyor” açıklamasını yapıyor.
Görülen o ki Gelir İdaresi, yoğun çaba sarfettiği yeniden yapılandırmaya katılımı 31 Ekim’e kadar artırarak, toplam hasılanın 50 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarılmasını amaçlıyor. Bu çabaları başaralabilirse, 6736 sayılı yeniden yapılandırma yasasından elde edilecek gelir, 2016 yılı bütçe gelir beklentisinin yüzde 10 kadar olacaktır.
Yeniden yapılandırma ile geciktirerek borç ödeyenlerin bazı imkanlar elde ederlerken, borcunu zamanında ödeyenlerin de bazı avantajlar elde etmesi tartışılan bir konu oldu.
Maliye Bakanı bir süre önce, bu konuda bir açıklama yaptı. Ağbal, “Önümüzdeki dönemde vergi borçlarını hiç aksatmadan ödeyen vatandaşlarımıza, vergi kayıtlarında herhangi bir sorunları yoksa, gelir ve kurumlar vergisi indirimleri getireceğiz” dedi.
Vergilerini geciktirmeden ödeyen mükellefler, bakanın bu söylemine bağlı yeni yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesini bekliyorlar.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 11.10.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.