BASINDAN YAZILAR
Yeni Borca Yapılandırma Var, Eskisine Yok / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Yeni Borca Yapılandırma Var, Eskisine Yok / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar, bugün 6736 sayılı yapılandırma kanununda olmayan 4-b’lilerin (Bağ-Kurluların) durdurulan ve silinen günlerinin geri ödeme (ihya) sini işleyip ve sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Bildiğiniz üzere 30.04.2008 tarihine kadar 60 ay üzeri borcu olanların ve en son olaraktan 23.05.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6645 sayılı torba kanunu uyarınca  (5510 sayılı kanuna eklenen geçici 63. madde) 12 ay ve daha fazla süreyle prim borcu bulunan sigortalıların 63. madde kapsamında sigortalılıkları durdurulmuştur ve buna göre de geriye dönük durdurulma işlemleri yapılmıştır. 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.8.2016 tarihli 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğinden dolayı 4-b sigortalıları durdurulan bu günlerini tekrar ödeyip emekli olmak istediğinde bu kanunda böyle bir hak verilmediğinden silinen günlerini indirimli ödeyemiyor. 4-b’lilere geçmiş tarihlerdeki af (yapılandırma) kanunlarında silinen veya durdurulan sürelerin ihya edilmesi imkânı varken 6736 sayılı kanunun 4-b’liler için bu kadar sınırlı tutulması vatandaş için hayal kırıklığı olmuştur.

Her ne kadar kanunda indirim olmasa da geçmiş dönemlerde silinen günlerini bu günkü fiyatlarla Ek:2 formu ile indirimsiz olarak 4-b sigortalıları borçlandırabiliyor. Yapılandırma süresince SGK ile bir devlet bankasının protokol sağlayarak ödeme kolaylığı getirilmiş gibi görünse de yüksek tutarlardaki ödeme rakamı kadar değil de SGK’nın bankaya verilmek üzere sigortalılara verdiği yazıda bağlanacak maaşın düşük belirtilmesinden dolayı bankanın yaklaşık 19–20 bin TL civarındaki rakamı karşılamasından dolayı diğer kalan rakamı ödeyemediğinden vatandaşlar emekli de olamıyorlar.

Bu konunun SGK yönetimince tekrar gözden geçirilerek bağlanacak emekli aylığındaki rakamın gerçek aylığa yakın bir rakam olarak yazıldığında mağduriyetin büyük bir kısmı düzeltilmiş olacaktır.

KATILIM BANKALARI İLE DE ANLAŞMA OLABİLİRDİ

Hassasiyet gözetilerek katılım bankaları (faizsiz bankacılık) ile de protokol yapılması daha uygun olur diye belirterek, inşaallah en kısa sürede bu konularla bir düzenleme yapılacağını umut ederek ve buradan size müjdeyi vereceğimi belirterek yazımı sonlandırıyorum.

KIDEM TAZMİNATI ALIR YAZISI

FİKRET DALKILIÇ

07.02.1976 doğumluyum. 10.01.1999 tarihinden beri sigortalı çalışmaktayım. Prim günüm yaklaşık olarak 5000 gün kadar. Ne zaman emekli olma hakkı elde edebilirim Ayrıca şu anda çalıştığım yerden kendim istifa edersem tazminat alma hakkına sahip miyim İnternette, kendim istifa edersem bile tazminat alabileceğimi okumuştum. Doğru mu gerçekten 

Fikret Bey, 10.01.1999 tarihli sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 58 yaş 5975 gün ile emekli olabilirsiniz. Ancak bu tarihten önce askerlik görevinizi yapmış iseniz 2 aylık askerlik borçlanması ile 1 yıl erken emekli olabilirsiniz. 2. sorunuz ise işten ayrılan kıdem tazminatı alır mı diye 1475 sayılı kanunun 14 maddesine göre emeklilik için gereken 15 yıl 3600 günü dolduranlar sgk müdürlüklerinden alacakları kıdem tazminatı alır yazısı ile işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı haklarını alabilirler.

2 AYRI SİGORTA NUMARASI OLANLAR

MEHMET ALİ GÜNENÇ

Benim 2 adet sigorta numaram var. 1.sini 1981 yılında, 2.sini ise 1997 yılında aldım. 1981 yılında aldığım ilk sigorta numaramı 2’nci aldığım ve halen sigortalı olarak çalışmaya devam ettiğim 1997 yılından beri olan sigorta numarama ekletip emekli olabilir miyim

Mehmet Ali Bey, sizin gibi çift SGK numaralı olan onbinlerce vatandaşımız var ve birçoğu bu yüzden daha geç emekli olabiliyor. Sizin sorunuz sayesinde belki binlerce vatandaşımızın sorunu çözülmüş olacak. Sigorta numarası verilirken noktalı bir harf bile sırf o harfin üzerinde veya altında nokta olmadığından dolayı sanki iki ayrı kişi varmış gibi değerlendirilip 2 ayrı numara veriliyordu. Ancak TC kimlik no kullanılmaya başlanınınca bu sorun çözülmüş oldu. 2 ayrı sgk numarası olan vatandaşlarımızın ileride emekli aylığı müracaatlarında maaşlarının geç bağlanmasına neden olmaktadır.

Sorunuzun cevabına gelince; tabii ki numaralarınızı birleştirip daha erken emekli olabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol ise adınıza SGK prim yatmış son SGM müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederek numara birleştirme işleminizin yapılmasını talep etmeniz ve SGM müdürlüğü de gerekli yazışmaları yaptıktan sonra iptal ipka işleminizi sonlandırıp ilk almış olduğunuz SGK numarasına günlerinizi aktarıp artık onu kullanmanızı sağlayacaktır.  

GERİYE DÖNÜK BAĞ-KUR’LU OLMAK

NİZAM ERDOĞMUŞ

2000 ile 2005 yılları arası basit usulde vergi mükellefiydim. Bağ-Kur’a kayıt yaptırmadım. Mahkemeye versem sonuç alır mıyım Ya da ne yapmam gerekiyor

Nizam Bey, 21.09.2016 tarihinde yazmış olduğum “Nasıl geriye dönük bağkurlu olursunuz”  yazımda 20.04.1982 ile 04.10.2000 tarihleri arası Bağ-Kur’lu olmak isteyenlerin 02.08.2003 tarihine kadar kuruma Bağ-Kur’a giriş bildirgesi ile müracaat etmesi veya Bağ-Kur numarasına para yatırması sonucu geriye dönük dava yolu ile hak kazanabilirler diye belirtmiştim. Ancak sizin hak kazanmak istediğiniz 200 ile 2005 yılları arası yapılacak hiçbir işlem yoktur dava etseniz bile kaybedeceksiniz.

(Kaynak: Milligazete.com | 08.10.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM