BASINDAN YAZILAR
SGK’da Yeni Uygulama; “Toplu İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirimi” / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

SGK’da Yeni Uygulama; “Toplu İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirimi” / İbrahim Işıklı

 Sosyal güvenlikte, çalışmaya başlayanların SGK’na bildirilmesi gerekmektedir. İstisnalar hariç, sigortalı işe giriş bildirgesinin bir gün önceden ve işten ayrılış bildirgesinin de 10 gün içinde internetten yapılması gerekmektedir.

İşverenler, sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgesini “e-sgk” uygulaması içinde yer alan “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” menüsü aracılığıyla her bir işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi için tek giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) göndermektedirler.

Birden fazla sigortalı çalıştıran işverenler için işe giriş ve işten ayrılış bildirgesinin toplu olarak alınmasına yönelik olarak “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” programına “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi” menüsü ilave edilmiştir.

Özellikle çok sayıda işçi giriş-çıkışı olan büyük işyerleri ile bir başka SGK dosyasına nakillerde işçi giriş ve çıkışının tek tek yapılması büyük emek ve zaman kaybına neden oluyordu. İşte yapılan düzenleme ile bu sorunların çözümünde önemli bir değişiklik yapılmış oldu.

Toplu kayıt giriş programlarında yasal süresi dışında verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri alınmamakta olup bu kayıtların tek giriş yapılarak girilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, toplu işe giriş bildirgesi ile yapılacak girişlerde; emekli olup kamu işyerlerinde (4/a) kapsamında çalışmaya başlayanların 5335 sayılı Kanun’un 30. maddesi kapsamında emekli aylığı kesileceği bilgisi verilmektedir. Bu maddenin istisnasına giren sigortalıların bilgi ve belgelerinin ilgili kamu kurumlarınca yazı ile bildirilmesi gerekmekte olduğundan bu gibi durumlarda işe giriş bildirgesinin yasal süresi içinde kâğıt ortamında SGK’ya gönderilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacaktır.

İşten ayrılış bildirgesinin toplu olarak alınmasında sigortalının o işyerinden işe giriş bildirgesi verilip verilmediği hususları program tarafından kontrol edilmektedir.

İşe giriş ve işten ayrılış bildirgesinin toplu olarak program tarafından alınmadığı kayıtlar hâlihazırda tek kayıt olarak girilebilecek daha sonra tek kayıt girişi programlarına da kontroller konulacaktır.

(4/a) sigortalısı çalıştıran işverenlerin farklı programlar kullanmaları nedeniyle oluşacak sistemsel hatalardan SGK’nın herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta olup, sigortalılara ilişkin toplu işe giriş ve işten ayrılış işlemlerini “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi” menüsü aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.

SGK tarafından “e-sgk” uygulamasına eklenen “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi”, 4857 Sayılı Kanunun 29. Maddesinde dayanarak yapılan toplu işten çıkarma için yapılması gereken bildirim yükümlülüğünü yerine geçmemektedir. Önemle belirtmek gerekir ki; Toplu işten çıkarma yapılmadan önce bu durumun en az OTUZ GÜN önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu’na bildirilme zorunluluğu devam etmektedir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 21.09.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM