Apartmanlarda kapıcıların kıdem tazminatlarının ödenmesi apartman sakinleri için önemli bir sorun oluşturuyor. Bazı apartmanlarda kıdem tazminatının hesaplanmasına kapıcının oturduğu dairenin emsal kira bedeli ile kapıcının kullandığı elektrik ve su parasının hesaba dahil edilip edilmeyeceği, yüklü miktardaki kıdem tazminatının ev sahibi tarafından mı kiracı tarafından mı ödeneceği önemli sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunların nasıl çözüleceğini açıklamaya çalışalım.
Kapıcının kıdem tazminatı
Kıdem, bir işyerinde çalışılan süredir. Kıdem tazminatı; kanunda belirtilen asgari bir çalışma süresini (en az bir yılı) dolduran kapıcının iş sözleşmesinin kanunda sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde, apartmanın kat maliklerince kapıcıya veya mirasçılarına ödenen paradır.
Kapıcıların bir işyerinde veya aynı işverene ait değişik işyerlerinde en az bir yıl çalışmış olmak koşulu ile iş sözleşmelerinin:
-İşveren/apartman yönetimi tarafından 4857 sayılı Kanunun 24. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
- Kapıcı tarafından 4857 sayılı Kanunun 25. maddesi uyarınca,
- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,
- Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;
-Emekli aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını( 15 yıl ve 3 bin 600 günü) tamamlayarak kendi istekleriyle işten ayrılmaları nedeniyle, feshedilmesi,
-Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi,
-Kapıcının ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin son bulması,
Hallerinde, kapıcılar kıdem tazminatı almaya, hak kazanırlar.
Kapıcı dairesinin kira
bedeli eklenir mi?
Kapıcı konutunun rayiç kira bedeli kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınır. Kapıcının ücretsiz olarak oturduğu kapıcı dairesinin emsal kira bedeli belirlenerek kıdem tazminatının hesaplanmasına esas ücrete ilave edilir.
Kapıcının elektrik, su ve ısıtma giderlerinin dikkate alınıp alınmaması bu giderlerin apartman yönetimi tarafından karşılanıp karşılanmayacağına bağlıdır. İş sözleşmesinde elektrik, su ve ısıtma giderlerinin kapıcı tarafından karşılanacağı yazılı ise bu giderler kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Sözleşmede yoksa giderler kıdem tazminatının hesaplanmasına esas teşkil eden ücrete ilave edilir. Elektrik, su ve ısıtma giderlerinin kıdem tazminatının hesaplanmasında anılan giderlerin en son aya ait miktarları değil, son bir yıllık miktarların ortalamasının alınması gerekir.
Kiracı mı, ev sahibi mi
sorumludur?
Kıdem tazminatının ödenmesinden kat malikleri (ev sahipleri) sorumludur. Kat maliki ödemez ise kiracıların sorumluluğu bulunmaktadır. Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.(Bakınz, Arif TEMİR, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Ankara 2009, www ariftemir.com)
Apartmanlarda; evin satılması veya başka nedenlerden dolayı apartman sakinlerinin sık sık değişmesi, evi yeni alan şahsın eski döneme ilişkin kıdem tazminatını ödemek istememesi ve ödenecek kıdem tazminatı miktarının fazla olması yönünden önemli bir sorun oluşturuyor. Bu sorunu gidermek için apartman yönetimi kapıcının kıdem tazminatı ile ilgili bir bankada kıdem tazminatı hesabı açtırarak her ay belirli miktar bir parayı bu hesaba yatırır. Kapıcı kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkarılırsa/ayrılırsa bu hesaptan kıdem tazminatı ödenir. Böylece kapıcıya işten çıkışında toplu olarak ödenecek 40-50 bin liralık kıdem tazminatı apartman sakinleri yönünden sorun oluşturmayacak.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 20.09.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.