BASINDAN YAZILAR
Dikkat: İşe Girerken Boş Senede İmza Atmayın! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Dikkat: İşe Girerken Boş Senede İmza Atmayın! / Okan Güray Bülbül

 Birçok işveren halen hukuka aykırı bir şekilde çalışanlara işe girişte boş senet imzalatıyor. Bu boş senedin geçerliliği olmasa da, çalışanlar oluşacak risklere karşı bu konuda tedbirli olmalılar.

İşverenlerin pek çoğu işçilerden işe girerken boş senet alıyorlar. İnsan haklarına bile aykırı olarak değerlendirilebilecek bu tarz uygulamalar ne yazık ki halen ülkemizde yapılabiliyor. İşçiler bu konuda kendilerini zorlayan işverenlere karşı tavırlarını koymalılar. Çünkü işverenlerin bu uygulaması açıkça hukuka aykırı. Diğer yandan işçi boş senede imza atsa bile bu senedin bir geçerliliği yok. Ancak işçiler yine de tedbirli olmalılar. Senet, hukuken sebebe bağlı bir belgedir. Yani senet alan bir kişinin karşı taraftan bir sebep karşılığında bu senedi almış olması gerekir. İşe giren işçinin işverenine senet vermesi için ortada bir sebep yoktur. İşçinin ileride işverene veya işyerine zarar verebileceği gerekçesiyle işçiden senet alınamaz. Böyle bir senet alınmış olsa dahi geçerliliği olmaz.

SAHTECİLİĞE GİRER

Diğer yandan bu şekilde alınan senetlerin işçi işyerinden ayrıldıktan sonra veya ayrılmaması için tehditvari bir şekilde işleme sokulması işveren açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. İşçi işe girerken alınan boş senede daha sonraki bir tarihte işveren tarafından tarih atılması ve senede konu miktarın belirlenmesi halinde işveren hileli işlem yapmakla suçlanabilecektir. İşçinin imzasından imzanın atıldığı tarih belirlenebileceği için, işverenin senede attığı tarihin ve miktarın bu tarihten daha sonra olduğu da tespit edilebilecektir. Dolayısıyla işveren mahkemede hileli işlem yapmakla suçlanabilecektir. Diğer yandan bu şekilde senedin ne zaman ve hangi gerekçe ile alındığı da ortaya çıkacaktır.

İspatta tanık beyanı

İşverenin işe girerken aldığı boş senedin konu mahkemeye taşındığında teminat amaçlı alındığının ispatlanması için kritik bir husus daha var. Yargıtay içtihatlarına göre verilen senedin teminat amaçlı ve işverenin isteği üzerine verildiğini aslında böyle bir borç olmadığını tanık da dahil tüm delillerle ispatlanması söz konusu. Hatta bu husus senetlerin ispatlanması konusunda önemli bir istisnadır.

'ALO 170'e şikayet

İşçilerin artniyetli işverenlere karşı boş senedi imzalamamaları esastır. Ancak işe ve paraya ihtiyacı olan işçiler çoğu zaman boş senet imzalamak zorunda kalabiliyorlar. Bu durumda senedin arkasında not düşmek hukuken koruyucu bir tedbir olabilir. Diğer yandan bu tip uygulamaların ALO 170 ve diğer şikayet kanallarıyla şikayet edilmesi de gerekir.

Nasıl tedbir alınır?

İşçilerin ne yazık ki her zaman işe giriş anında kendisine boş senet imzalatmak isteyen işverene karşı tavır almaları mümkün olmuyor. Bu gibi durumlarda işçilerin mağdur olmamaları adına alabilecekleri küçük bir tedbir var. İşçiler imzaladıkları senedin arkasına 'teminat senedidir' ifadesini düşerlerse, kendilerini koruyabilirler.

İspatlama şartı var

Mahkeme taraflar arasındaki senet ilişkisinin nedenini de sorgulayacaktır. Senedi alan ve senedi veren kişi arasında uygun bir sebep yoksa bu senedin işveren tarafından hukuka aykırı bir şekilde alındığına karar verilecektir. Bu da seneti geçersiz kılacaktır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 19.09.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM