Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, iflas eden esnafı destekleyecek bir fonun üzerinde çalıştıklarını ve kısa sürede hayata geçireceklerini açıklaması İzmir Esnaf teşkilatı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
Sayın Tüfenkci, bir süre önce yaptığı açıklamada esnaf sanatkarların da iflas edebildiklerine dikkat çekerek, oluşturulacak yeni bir fon ile iflas eden ve fona bağlı olan esnaf sanatkarlara en az bir yıla yakın gelir sağlamayı hedeflediklerini açıklamıştır.
Sınırlı sermayesi ile faaliyet gösteren ve Türk ekonomisinin dinamosu görevini üstlenen esnaf sanatkarlar için düşünülen bu destek kanaatimizce önemli bir açığı dolduracaktır.
SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ
Yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen Türkiye'de ekonomik işleyişe önemli katkılar sağlayan esnaf sanatkarlarımız, sınırlı sermaye yapıları nedeniyle zaman zaman iktisaden sıkıntıya girmektedirler.
İnsanların büyük kısmının borçlu olması ve bu nedenle tüketimlerini kısmaları, doğrudan halka mal ve hizmet sunan üyelerimizin işlerini önemli ölçüde etkilemiş, esnaf sanatkarların işleri önceki yıllara göre düşmüş ve gelirleri azalmıştır.
Sıkıntıya giren esnaf sanatkarlar, gelirleri azalınca ödemelerini de aksatabilmekte, bazıları da iflas ederek kepenk kapatmak zorunda kalmaktadırlar.
Bu şekilde düne kadar vergisini veren, istihdam sağlayan ve üretim yapan esnaf sanatkarlar açıkta kalmakta, yeni bir iş bulana veya kurana kadar geçimini sağlamakta güçlük çekmektedirler.
İşte bu nedenle hükümetin esnaf sanatkarları güvence altına alacak yeni girişimini önemsiyor ve gönülden destekliyoruz.
Ayrıca çalışanların, işçilerin işsiz kaldıkları dönemler için 'İşsizlik Parası' aldıkları bir ekonomik konjonktürde aynı imkanın esnaf sanatkarlara da tanınmasını sosyal devletin bir gereği olarak görüyoruz.
İŞYERİNİ AÇAMAYAN DA YARARLANSIN
Hükümetin bu iyi niyetli ve yerinde olan girişimini desteklerken, oluşturulacak fondan sadece iflas eden üyelerimizin değil, hastalık, kaza, doğal afetler, felaketler gibi beklenmedik olaylardan dolayı bir süre işyerini açamayan tüm esnaf sanatkarların da yararlanmasını istiyoruz.
Esnaf sanatkarlar genellikle kendi işyerlerini kendileri çalıştıran ve yöneten kişilerdir. Sermaye yapıları nedeniyle tam anlamıyla kurumsallaşamayan ve profesyonel yöneticilere sahip olamayan üyelerimiz, kepenk açmadıkları gün evine nafaka götürememektedirler.
Geçmişte esnaf sanatkarlar 13. Yüzyıl'dan beri süregelen Ahi Evran ilkeleri gereği, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı üst düzeyde tutmak için pek çok yapılanmaya giderlerdi.
Bunlardan bir tanesi 'Orta Sandığı' idi. Orta Sandığı yeni işyeri kuran, işsiz kalan, felakete uğrayan veya hastalanan ve bir süre çalışamayan esnafa yardımı amaçlardı. Esnaf sanatkarların katkılarıyla toplanan paralarla mağdur arkadaşlara yardım ederlerdi.
Bizim önerimiz, Orta Sandığı geleneğinde olduğu gibi, bu fonu da çift kanatlı olarak kurmaktır.
Bugüne gelirsek, sanatını kullanarak saç kesen bir berber, bir dökümcü, torna tezgahını kullanarak çalışan demirci nasıl ki işyerini açamadığı günler komşularından, tanıdıklarından yardım alamıyorlarsa, hastalık, kaza gibi nedenlerle uzun süre dükkanını açamayan bakkal, manav gibi ticaret erbapları da işyerini çalıştıramadıkları günlerde geçimlerini sağlayamamaktadırlar. Üstelik işyerleri çalışmasa bile rutin ödemeleri ve kiraları işlemekte, bu şekilde üyelerimiz mağdur olmaktadırlar.
Netice itibarıyla, iflas eden esnaf sanatkarlar için fondan verilecek desteklerden, elde olmayan nedenlerden dolayı belirli bir süre işyerlerini açamayan üyelerimizin de yararlanması gerektiğini düşünüyoruz.
Ayrıca bu haklı düşüncemiz, fonun kuruluş nedeni ile de örtüşecektir.
(Kaynak: Yeni Asır | 08.09.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.