BASINDAN YAZILAR
İşyerinde İşlenen Cinayet İş Kazası Olarak Değerlendirilecek / Vedat İlki - MuhasebeTR

İşyerinde İşlenen Cinayet İş Kazası Olarak Değerlendirilecek / Vedat İlki

Sosyal Güvenliğin  geniş penceresinden bakılarak yorumlaması yapılır. Basında yer alan ,’’işyerinde işlenen cinayetler ‘’yazıldığı zaman ,SGK ilgilendirir.Bunun nedeni olayın kayıtlara(Emniyet/Adli) cinayet olarak geçse  bile ‘’İş Kazası’’penceresinden bakılması gerekiyor.


‘’İstanbul'da yapımı süren 3. Havalimanı inşaatı şantiyesinin yatakhane bölümünde çıkan yangına ilişkin gözaltına alınan şüpheli M.A, ifadesinde, tartıştığı iş arkadaşı maktulü yakarak öldürdüğünü itiraf etti. Yangının sabotaj sonucu çıkma ihtimali üzerinde duran ekipler, alınan ifadeler sonucunda maktulün olaydan bir gün önce iş arkadaşı M.A. ile kavga ettiğini belirledi. İfadesinde maktul ile kız arkadaş meselesi nedeniyle tartıştığını öne süren şüpheli M.A, maktulü yatakhanede uyurken yakarak öldürdüğünü itiraf etti.’’(Basından 02/09/2016)


Olayın İş Kazası Kapsamında ÇSGB bağlı İş Müfettişliği tarafından soruşturması da yapılacak,bu raporlara göre SGK Rehber ve Teftiş Kurulu da değerlendirilmesiyle birlikte İş Kazasından doğan gelir bağlanacaktır.

Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için, kazayı geçiren kişinin sigortalı olması, sigortalının işyerinde ve ya işyerinden sayılan yerlerde bulunması, olayın işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle meydana gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması, kaza sonucu bedence veya ruhça özre uğraması ve bu unsurların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak iş kazası işin yürütümü sırasında meydana gelen olayı ifade etmekte ise de, yapılan işle ilgisi olmayan bazı hal ve durumlarda meydana gelen olayları da kapsamaktadır.


Yukarıda haberlerde yer alan cinayet inşaat şantiyesinde bulunan yatakhane de işlenmiş(yatakhane işyeri kapsamında sayılır.)

İşyeri, Kanunun 11. maddesinde, sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerler olarak tanımlanmış olup, işyerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen işyerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da işyerinden sayılmıştır.


Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen olayların yapılan işle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın iş kazası sayılması gerekmektedir. Bu bakımdan sigortalıların avluda yürürken düşmesi, dinlenme saatinde top oynarken ayağının burkulması, bahçede meyve ağacından meyve toplarken düşmesi, tarlada çalışır iken traktör ile kaza geçirmesi, yemek yerken elini kesmesi, dinlenme odasında dinlenirken sobadan zehirlenmesi, işyerinde intihar etmesi, işyeri sınırları içinde bulunan havuzda boğularak ölmesi, ücretli izinli bulunduğu sırada çalıştığı işyerindeki arkadaşlarını ziyaret için geldiğinde kaza geçirmesi, araçlarla çalışanların bu araçlarda geçirecekleri kazalar iş kazası olarak kabul edilecektir.


Olayda ölen işçinin yatakhane de yatarken yada dinlenirken kavgalı işçi tarafından yakılarak ölümüne sebep vermiştir.

Kanunun 16. maddesinin birinci fıkrasında iş kazası hallerinde sigortalılara sağlanan haklar;

A- İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması,

B- Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi,

C- İş kazası sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi,

olarak sıralanmıştır.

Yukarıda sayılanlardan sadece geçici iş göremezlik ödenekleri kısa vadeli sigorta kolları kapsamında, diğerleri ise uzun vadeli sigorta kolları kapsamında yürütülecektir.

 

Ölüm gelirinin hesaplanması

GK x 30 x % 70 veya kısaca GK x 21 formüllerine göre hesaplanacak geliri bağlanır.

Ölüm Geliri ölüm halini izleyen aybaşından itibaren bağlanacaktır.


Cenaze Ödeneği:

Cenaze ödeneği tutarı 2016 yılı için 489,00 TL olarak belirlenmiştir.


NE ZAMAN EMEKLİ OLMAK İSTERİM DİYENLER SORULARINIZI BEKLİYORUM.

KADIN: 
ERKEK: 
DOĞUM TARİHİNİZ: 
İLK SİGORTALILIK TARİHİ:(STAJYERLİK Mİ OLUP OLMADIĞINI BELİRTMENİZ/01.04.1981 ÖNCE İSE 18 YAŞ ÖNCE SİGORTALILIK DURUMUNUZ BELİRTMENİZDE FAYDA VAR) 
SSK ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI/BAĞ-KUR ÖDENEN PRİM SAYISI/EMEKLİ SANDIĞI ÖDENEN PRİM SAYISI/ODA VE BORSALARA ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI: 
VARSA ÖZÜR ORANINIZ : 
VARSA MALULÜK ORANINIZ : 
HİZMET BOÇLANMALARINIZ : 
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINDA GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİZ : 
FİİLİ HİZMETE TABİİ ÇALIŞMA VAR MI? : 
MADEN İŞ KOLUNDA ÇALIŞTINIZ MI? : 
ERKEN YAŞLANMA RAPORU ALDINIZ MI? : 
TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ OLAN ÜLKELERDE ÇALIŞMANIZ VAR MI?:BİRLEŞTİRME YAPACAK MISINIZ?: 
NOT(:SİGORTALILIK DA ÇAKIŞAN SÜRELER KURALLARA GÖRE DİKKATE ALINIR.) 

(Kaynak: Ali Tezel | 05.09.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM