20. basamaktan iki ay sonra emekli olacağım. Yalnız son zamanlarda bağlanan Bağ-Kur emekli aylıklarının düşük olduğunu çeşitli yerlerden öğrendim. Örneğin 20. basamaktan 2003 yılında emekli olan bir arkadaşım 880 YTL almakta.
Benim yaptığım hesaplara göre 650 YTL civarında alacağım. Bunun büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ben yüksekten emekli olayım diye eşimi isteğe bağlı sigortalı yapamadım. Oysa yapmış olsaydım ikimizin maaşı 1100 YTL civarında olacaktı. Benim size sormak istediğim bu durum düzeltilebilir mi? (Ahmet ÇOBANOĞLU-Nazilli AYDIN)
Sayın ÇOBANOĞLU; sizin durumunuzda olan birçok okurumuz basamak satın alma konusunda mağduriyetlerini ve sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin taleplerini bize ilettiler. Biz de daha önce köşemizde yayımlanan "Bağ-Kur'dan basamak satın alanlar hüsranda mı?" başlıklı yazımızda; Bağ-Kur' un basamak satarken geriye doğru bütün yılların farklarını alıp buna göre borç çıkarmasına karşın emekli aylığını hesaplarken sadece son basamağı artırmış olduğunu, yeni maaşların bilgisayar programı ile otomatik olarak hesaplanması ve ağırlıklı maaş hesaplama sisteminde bekleme sürelerinin de dikkate alınmaması nedenleriyle düşük hesaplanmış olduğunu belirtmiştik. Yüksek maaş alabilmek için basamak satın alanların ödemiş oldukları miktarlar da göz önüne alındığında basamak satın alanların umduğunu bulamadığını belirtmiştik.
-Bağ-Kur'dan basmak satın alan 9 binden fazla mağdurun sorunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk ÇELİK'in devreye girmesiyle birlikte 11.12.2007 tarihli genelge ile çözülmüş oldu.
Bağ-Kur'dan basamak satın alma nasıl oluyordu?
-Basamak satın alma hakkı 4956 sayılı yasanın 2'nci maddesi uyarınca Bağ-Kur sigortalılarına tanınmıştır. Buna göre;
- Bağ-Kur sigortalılarına, bulundukları basamak dahil, yasanın yürürlüğe girdiği 02.08.2003 tarihinden itibaren üç ay içinde yazılı talepte bulunmak şartıyla, bulundukları basamakları en fazla on iki basamak yükseltebilme imkanı tanımıştı.
-Basamak yükseltme primi, sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamaktan, yükselerek intibak etmek istediği basamağa kadar her basamak için öngörülen bekleme süresindeki prim tutarına basamak yükseltme farklarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanıyordu.
-Sigortalılara hesaplanan bu tutarı, ilk taksidinin talep tarihini takip eden ay içerisinde ödemesi şartıyla ilk taksitin ödendiği ayı takip eden üçer aylık dönemler halinde üç eşit taksitte ödeme zorunluluğu getirilmişti.
-Basamak yükseltme tutarının tamamen veya kısmen ödenmesi halinde, sigortalı son ödemenin yapıldığı tarihi takip eden aybaşı itibariyle bu ödemenin tam olarak karşıladığı basamağa intibak ettirilmiş sayılıyor.
- Basamak yükseltme primleri, primi ödenmiş süreler olarak değerlendirilmez. -Basamak yükseltme hakkından yararlanan sigortalılara, basamak intibaklarının yapıldığı tarihten itibaren üç yıl sonra, yasada öngörülen diğer şartları taşımak ve talepte bulunmak kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.
-Basamak yükseltme talebinde bulunan sigortalının, basamak yükseltme priminin bir kısmını veya tamamını süresi içinde ödemeden ölümü halinde, hak sahipleri basamak yükseltme primlerini, öngörülen ödeme süresinin dolduğu tarihten itibaren üç ay içinde ödeyebilirler.
-Malûllük veya ölüm aylığı bağlanmasında basamak yükseltme primlerinin ödenmesi şartıyla öngörülen üç yıllık bekleme süresi aranmayacaktır. Basamak satın alanlara yeni uygulama ne getiriyor?
-Yeni uygulamaya göre; basamak yükseltme hakkından yararlanan sigortalı ve hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesaplanması yeniden düzenlenmiş oldu.
-Böylelikle basamak satın alanların aylıkları yeniden hesaplanacak ve ortalama 150-200 YTL. arasındaki artış aylıklarına yansıtılmış olacak.
Aylık artışları hangi tarihten geçerli olacak?
-Yeni aylık hesabı; basamak satın alan sigortalıların talep tarihleri itibariyle bağlanmış olan ilk aylığından itibaren geçerli olacak.
-İlk aylıktan itibaren bugüne kadar hesaplanan fark tutarları, yeni hesaplanan aylıkları ile birlikte bir kerede ödenecek. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.12.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.