Ülkemizde her geçen gün artan silahla yaralama ve öldürme olayları artık basının görmeye alıştığımız haberleri içerisinde yer almaktadır. Silah bulundurma ve kullanma alışkanlığı yanında silahla gösteri yapmak veya sıkıntımızı silahla eteş ederek giderme istemimiz yanında sevincimizi silahla duyurma teşebbüslerimizin çoğunluğu üzüntü ile sona ermektedir.
Konuya ilişkin olarak basına yansıyan haberlere göre düğünde atılan silah sonucunda düğüne katılan bir kişinin yaşamını yitirmesi ya da aşırı içkili olarak havaya ateş eden bir başkasının yoldan geçeni yaralamasının arkasında yatan silah taşıma ve silahlı gösteri yapma istemidir.
Geçen günlerde yine basına yansıyan bir habere göre gittikleri evde "Rus ruleti" gösterisi yapmak isteyen bir genç daha hayatının baharında yakınlarını acılar içinde bırakarak hayatını yitirmiştir.
Silah kullanma alışkanlığının bu kadar yaygın olduğu bir başka ülkeye dünya üzerinde rastlamak çok zordur. Bu nedenle silah bulundurma ve kullanma açısından yine dünyanın başta gelen ülkeleri içerisinde yer alma başarısı ülkemize aittir.
Yıllar öncesinde bir iş dönüşünde Ankara'dan İstanbul'a uçakla gelirken yaşadığım bir olayı konuyu örneklemek için siz okurlarıma anlatmak isterim.
Terör eylemlerinin giderek artmış bulunduğu o yıllarda uçağa binerken silahınızı görevli memura verir ve karşılığında bu teslimatınızı kanıtlamak üzere bir belge alarak, iniş mahallinde silahınızı geri alabilirdiniz.
Akşam 22.30 uçağı o gün biraz gecikmeli olarak hareket etmişti. Sebebi dönemin bakanlarından birisi uçağa biraz gecikerek yetişmişti.
Ben uçağa binerken tabancam yani silahım olmadığı için görevli memura herhangi bir teslimatta bulunmadım. Bu nedenle söz konusu memur uçağa binerken "beyefendi silahınızı teslim etmediniz" şeklinde beni uyarma gereği duymuş, ben de kendisine "Benim silahım yok" yanıtını vermiştim.
Uçağın kapıları kapandıktan sonra bir süre daha alanda bekledik. Ancak yapılan bir anonsla benim ismim belirtilerek ön kapıya gelerek silahımı göstermem istendiğinde şaşırdım.
O tarihlerde kamu kesiminde üst düzey bir görevde bulunuyordum. İsmimin anonsu üzerine ön kapıya gittiğimde daha uçağa binerken bana silahımı teslim etmemi isteyen görevli saygılı bir şekilde "Beyefendi uçakta şu anda 140 yolcu var. Bende de 140 tane tabanca var. Siz sonradan tabancanızı teslim etmiş olacaksınız. Size tabancanızı teslim aldığımıza dair belge vermişiz. Lütfen aşağıya inin, kutudaki tabancalardan hangisi size ait" diyerek benim uçaktan inerek tabancamı göstermemi istedi.
Ben bu isteme karşı, "Benim tabancam yok, bu yüzden size tabanca teslim etmedim" diyerek kendisine durumu bildirdiğimde şaşkınlık sırası görevliye gelmişti. "Ama nasıl olur beyefendi, uçakta 140 yolcu, 140 tabanca var. Bunun birisi de sizin olmalı" diyerek başını salladı.
Ben tekrar yerime döndüm uçak bir süre sonra hareket etti. Konuyu araştırdığımda o dönemde uçağın gecikmesine neden olan sayın bakanın yanındaki arkadaşının iki tabancası olduğunu ve kendisine bir tabanca alındı belgesi verildiğini, benim dışımda da tüm uçak yolcularının tabancalı olduğu yine uçakta o saatte tamamen erkek yolcuların bulunduğunu tespit etmiştik.
Ancak son yıllarda tabanca taşıma, tabanca ile devamlı gösteri yapma eylemi yine önem kazanmaya başladı.
Geçen günlerde bir genel müdürlük binasından tabancası ile içeri giden bir müfettişin genel müdürüne acımasızca ateş açarak vurduğunu, daha doğrusu öldürdüğünü basından ve televizyonlardan büyük bir üzüntüyle öğrendik.
Ülkemizde kayıtlı yani ruhsatlı silah sayısının yaklaşık iki katı ruhsatsız yani ya kaçak ya da ruhsatsız ve niteliği bilinmeyen silah vardır. Bu silahların tümü öldürücüdür.
Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde silah taşıma ve bulundurma alışkanlığı harca tabidir. Bu bağlamda 2007 yılında silah taşıma ve bulundurma vesikaları (ruhsatları)
* Resmi makamlar tarafından hususi (özel) eşhasa (şahsa) verilecek silah taşıma müsaade vesikaları her yıl için 329.-YTL.
* Bulundurma vesikaları 526.30 YTL.
* Özel kanuna göre verilecek yivsiz tüfek ruhsatnameleri 13 YTL harca tabidir.
Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi ülkemizde ruhsatlı silahın yaklaşık iki katı kadar ruhsatsız silah bulunmaktadır.
Ülkemizde silah taşıma ruhsat harçları dershane işletme ruhsat harcından daha düşüktür. Hatta birçok halde üniversite öğrencilerinden alınan öğrenim harçlarından dahi azdır.
Eğitim için alınan harçtan daha düşük alınan silah taşıma ve ruhsat harcı ile acaba ülkemizde nasıl bir toplum yapısı oluşturulmak istenmektedir?
Ruhsatlı silah yanında ruhsatsız silah sayısının ruhsatlının iki katı olmasına rağmen, silah sahiplerinden alınmayan veya alınamayan harçlar için acaba ülkemizde nasıl bir tahsilat politikası izlenmektedir. Bu konuları da öğrenmek en azından bir vatandaş olarak hakkımızdır.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 15.12.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.