Bugünlerde Çalışma Bakanlığı “Asgari Ücret Tespit Komisyonunu” topladı ve 2008 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemeye çalışıyorlar. Daha doğrusu birilerinin talimatı olan yüzde 6 artırma işini sanki komisyon kararıymış gibi yapmak için birkaç defa göstermelik toplanacaklar. Ancak, bilinmesi gerekir ki asgari ücret sadece bir önceki yılın enflasyon oranı (TÜFE) ve bir önceki yılında gelişme hızı (GH) kadar artırılsa bugün en az 957 lira olmalıdır.
Ücretliler ve emekliler gelişmeden nasıl yararlanır?
Bir ülkenin kalkınmasından, büyümesinden sabit geliri olan ücretliler (işçi-memur) ve emekliler kayıp yaşamamaları için ancak ve ancak hem TÜFE hem de GH (ülkenin büyüme) oranı kadar zam alırlarsa geride kalmamış olurlar. Sadece TÜFE kadar zam yapmak sabit geliri olanlara GH’den pay vermemek onları büyüyen ülkede geri bırakır.
Gelişme payı nerede?
Asgari ücretli tıpkı emekli gibi ülkenin kalkınmasından da payını alabilseydi 2000 yılı asgari ücreti olan 118.800.000 lira baz alındığında önümüzdeki yıl 957 lira brüt olması gerekirdi. 957 brüt asgari ücretin net rakamı da 687 lira olurdu. Buna bir de aylık 957 lira üzerinden eşi çalışmayan ve 2 çocuğu olan birisine verilecek asgari geçim indirimi rakamı olacak olan 107 lira da ilave edildiğinde ele geçmesi gereken rakam 794 lira olması gerekir.
Aşağıdaki tabloya bakın, 2000 yılında geçerli 118.800.000 lira asgari ücreti her yılın TÜFE ve Gelişme Hızı (GH) oranı kadar artırdığımızda 2008 yılı ocak ayında olması gereken brüt asgari ücretin 957 lira olduğu açıkça görülecektir. Bu durumda 957 liradan az belirlenecek asgari ücret, o çalışanların cebinden alınıp başkalarının cebine aktarılıyor demektir.
Tablodaki hesaplama
Görüleceği üzere 118.800.000 lira olan 2000 yılı asgari ücreti önce 2000 yılının TÜFE oranı olan yüzde 39 ve sonra da aynı yılın GH’si olan yüzde 7,2 ile çarpıldığında 2003 yılı için 177.021.504 lira olması gerekirdi. 2001 yılında 177.021.504 lira olması gereken asgari ücreti de 2001 yılı sonunda 2001 yılının TÜFE’si ve GH’si kadar arttırıldığında da 2002 yılı asgari ücreti 298.281.234 lira olması gerekirdi. Ancak tablodan görüleceği üzere her sene asgari ücret olması gerekenden daha az hesaplanmıştır.
Bağ-Kur basamak mağdurlarına müjde verdirttik
Bu köşe diyordu ki, Bağ-Kur’dan basamak satın alanlara haksızlık var, emekli aylıkları daha yüksek olmalıydı, düşük hesaplanıyor. Bağ-Kur veya devredilen adıyla SGK diyordu ki hayır yok, Bağ-Kur’dan basamak satın alanların emekli aylığı doğru. Ancak, sonunda SGK doğruyu kabul etmek zorunda kaldı ve 2007/93 sayılı genelgeyi 11.12.2007 günü yayınladı. Bahse geçen genelgeye göre; 4956 sayılı Kanun gereğince 2003 yılında basamak satın alanlara bağlanan emekli aylıkları konusunda, “Söz konusu aylıklar hazırlanmış olan bilgi işlem programı ile bağlanacak olup, ünitelerimizce diğer aylık bağlama işlemleri sırasında girilen bilgilerin 2002/33 nolu genelgede belirtilen hususlar doğrultusunda girilmesi ile yetinilecektir. Basamak yükseltme hakkından yararlanan sigortalı ve hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesaplanması yeniden düzenlenmiştir. Bu şekilde hesaplanacak aylık tutarları ile daha önce bu sigortalılarımıza talep tarihleri itibarıyla bağlanmış olan aylıklar arasındaki fark tutarları, yeni hesaplanan aylıkları ile birlikte defaten ödenecektir...” denilmektedir. Yani, sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in insiyatifi ve SGK yönetim kurulunun da devreye girmesiyle sorun çözüldü. İnsanın madem öyle biz bu köşeden ve TV’den basamak farkları var dedikçe, neden “hayır yok” diyordunuz diyesi geliyor. Ancak, basamak mağdurlarına SGK’nın yapacağı fark hesaplamalarına da güvenmediğimi şimdiden duyururum, bir de kendiniz farkları hesaplayın derim.
Nüfus cüzdanında sadece yıl yazanlar
Sayın Tezel, nüfus cüzdanında doğum tarihi 1953 olarak yazılan, yani gün ve ayı belirtilmeyen bir kişinin emekli olacağı zaman, doğum tarihi ay ve gün olarak hangi ay ve gün dikkate alınır? Kadir Özdamar
Beyefendi, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun “Yaş” başlıklı 120’nci maddesine göre; “...Nüfus kayıtlarında doğum ay ve günleri yazılı olmayanlar 1 Temmuz’da, doğum ayı yazılı olup da günü yazılı olmayanlar o ayın 1’inde doğmuş sayılır.” Bu durumda da bu kişinin 01.07.1953 doğumlu sayılması gerekmektedir.
Yunanistan’daki genel grevi duydunuz mu?
Yunanistan halkı geçen hafta tüm ülkede genel greve gitmişti, sizin okuduğunuz gazeteler bunu verdi mi bilmiyorum ama hükümetin sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reform planlarına tepki olarak başlayan grev, Yunanistan’da hayatı durdurdu. Gemi ve uçak seferleri iptal edildi, mahkemeler, okullar kapandı. Televizyonlar ve radyolar yayınlarını durdurdu, gazeteler basılmadı. Dikkat edin; bırakın işyerlerini mahkemeler, karakollar bile çalışmadı.
Kısa...kısa...
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 15.12.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.