15 Temmuz’da Fethullahçı Terör Örgütünce (FETÖ/PDY) yapılan darbe girişiminde gazeteciler darbeye karşı cansiperane mücadele örneği vermişlerdi. İşte bu gazetecilerin bazı hakları işçiler gibi bulunmuyordu. Bunlardan biri de emeklilik sebebiyle işten ayrılan gazetecilere kıdem tazminatı ödenmemesiydi. İşçiler, emeklilik sebebiyle işten ayrıldıklarında 1475 sayılı Kanunun 14.maddesine göre kıdem tazminatını alabiliyorlar, ancak işçilere tanınan bu hak 5953 sayılı Basın İş Kanunu kapsamındaki gazetecilere tanınmıyordu. Başka bir deyimle Basın İş Kanununda bu konuya yönelik açık bir düzenleme yer almıyor. Yargıtay vermiş olduğu kararda; işçilere emeklilik sebebiyle tanınan kıdem tazminatı hakkının gazetecilere de tanınması gerektiğine hükmetti.
Yargıtay kararı
Yargıtay emeklilik nedeniyle işten ayrılan gazetecilerin kıdem tazminatını alabilmesi konusunda vermiş olduğu kararda, ”4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinde istisnalar arasında 5953 sayılı Yasa kapsamında çalışanlar gösterilmediğine göre, basın çalışanlarıyla ilgili 5953 sayılı Yasa kapsamında çalışanlar bakımından istisnaen İş Kanunu hükümlerinin uygulanması mümkün görülmelidir. 5953 sayılı Yasa’da boşluk bulunan hallerde boşluğun, her iki kanun arasındaki denge ve çalışma yaşamı gereklerine uygun olarak 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri ile doldurulması gerekir. Başka bir anlatımla, 5953 sayılı Yasada düzenlenmemiş olan her konu için boşluğun, doğrudan 4857 sayılı İş Kanunu ile doldurulması yerine, konunun çalışma yaşamıyla ilgili gerçek bir ihtiyaca cevap vermesi aranmalıdır. Somut olayda olduğu gibi yaşlılık aylığı tahsisine bağlı kıdem hakkı buna örnek olarak verilebilir. Yine gazetecinin işyerinde cinsel tacizde bulunması, işyerinde hırsızlık yapması gibi haller, bu defa da işverenin haklı feshine imkan veren örnekler olarak açıklanabilir. 4857 sayılı İş Kanununun 120. maddesi yollamasıyla halen yürürlükte olan 1475 sayılı Kanun’un 14. maddesinde işçiye yaşlılık aylığı tahsisi halinde kıdem tazminatı ödeneceği öngörülmüş olmakla, aynı hüküm emeklilik suretiyle ayrılan gazeteci yönünden de uygulanmalıdır. Bu noktada davacı gazetecinin kıdem tazminatına hak kazandığının kabul edilmesi gerektiğine” hükmetmiştir.”( Yargıtay 9. HD, E. 2013/8444, K. 2015/1828 , Tarih: 22.01.2015). Yargıtay vermiş olduğu kararla gazetecilerin kıdem tazminatı konusundaki belirsizlikten kaynaklanan mağduriyetlerini gidermiştir.
Gazetecinin ne yapması gerekiyor?
Emekliliğe hak kazanan gazeteci Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilikle ilgili başvurusunu yapması gerekiyor. Gazeteci, başvuruyu yaptıktan sonra işverenini de kurumdan aldığı yazıyla bilgilendirip kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 12.08.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.