BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Devamsız işçinin hafta tatili ücreti - MuhasebeTR

Resul KURT - Devamsız işçinin hafta tatili ücreti

info@resulkurt.com

DÜNYA okuru Erdal Cengiz, hafta içinde geçerli bir nedeni olmadan işe bir gün devam etmeyen bir işçinin hafta tatili ücretini hak edip etmeyeceğini soruyor?

394 sayılı Hafta Tatili Kanunu, hafta içindeki çalışma süresini altı gün olarak belirlemiş ve her altı günlük çalışma sonucu işçinin 24 saatten az olmamak üzere dinlendirilmesini hükme bağlamıştır. Bu izne de, hafta tatili denilmektedir. Buna göre, hafta içinde altı gün çalışan işçiye bir gün hafta tatili verilecektir.

İş süreleri 4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesinde "Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir" denilmek suretiyle, genel bakımdan çalışma süresi, haftada en çok 45 saat olarak belirlenmiştir.

Burada, hafta tatiline hak kazanmak için 1475 sayılı İş Kanunu'ndaki 6 gün çalışmış olmak koşulundan farklı olarak, belirlenen iş günlerinde çalışılması halinde 7 günlük zaman dilimi içinde 24 saatlik hafta tatili (dinlenme hakkının) sağlanması gerektiği hususuna dikkat edilmelidir.

İşçinin hafta içinde bir veya birkaç iş gününde geçerli bir nedeni olmadan devamsızlık yapması halinde, hem devamsızlık yapılan günün ücreti, hem de hafta tatili ücreti ödenmeyecektir. Yani, işe bir gün devam etmeyen bir işçiye o hafta sadece çalıştığı günlerin ücreti ödenecektir.

Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmelerinde haftanın iş günlerinde çalışmadığı halde hafta tatili ücretinin verileceğine ilişkin hükümler konulabilir. Bu durumda, sözleşmede yer alan şekilde işçiye hafta tatili ücreti verilmesi mümkün olacaktır.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenecektir. Şu kadar ki;

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

Çalışılmış günler gibi hesaba katılacaktır.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılacaktır.

Okuyuculara Cevaplar

Osman Gökçegöz: 1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan erkek sigortalıların Bağ-Kur'dan emekli olabilmesi için en 60 yaşını ve 9000 gün sayısını tamamlaması gerekmektedir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 14.12.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM