BASINDAN YAZILAR
Şirket Ortakları Dikkat: Sigorta Unvana Göre Değişir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Şirket Ortakları Dikkat: Sigorta Unvana Göre Değişir / Okan Güray Bülbül

 Bir işverene bağlı olarak veya kendi hesabına çalışmayan ancak şirket ortağı olanların Bağ-Kur’lu olup olmayacağı, ortaklık statüsüne ve şirketin türüne bağlı. Ortaklar için prim ödenmesi gerekmediği yönünde bilgi doğru değil.

Bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler, yani eski adıyla SSK’lı çalışanların sigortaları işveren tarafından yapılır. Ancak eski adıyla Bağ-Kur’lu, yeni adıyla 4/b’liler için durum böyle değil. Bağ-Kur’lular sigortalılık başlangıçlarını kendileri yapmak zorunda. Ayrıca primlerini de kendileri öderler. Fakat en büyük sorun, Bağ-Kur’lu olması gerektiğini bilmeyen kişilerde yaşanır.

ORTAKLARDA ZORUNLUK

Bir işverene bağlı olarak veya kendi hesabına çalışmayan ancak şirket ortağı olan bir kişinin Bağ-Kur’lu olup olmayacağı, ortaklık statüsüne ve şirketin türüne bağlı. Dolayısıyla bütün şirket ortakları sigortalı olmak zorunda değil. Ancak çoğu kez muhasebeciler, şirket ortağı için prim ödenmesi gerekmediği yönünde bilgi verir. Böyle olunca da, zorunlu Bağ-Kur’luluk nedeniyle ortaya prim borcu çıkar.

A.Ş.’LERDE DURUM NE?

Anonim şirketlerin (A.Ş.) yönetim kurulu üyesi ortaklarının Bağ-Kur’lu olması gerekir. Diğer yandan anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olmayan ortaklarının Bağ-Kur’lu olmasına lüzum yok. Anonim şirketlerde yalnızca yönetim kurulu üyesi olan şirket ortağının Bağ-Kur’lu olması şarttır. Diğer ortakların, şirket ortaklığı nedeniyle Bağ – Kur’lu olması gerekmez.

LİMİTED ŞİRKETTE ŞART!

Limited şirketlerin bütün ortaklarının Bağ-Kur’lu olması gerekir. Limited şirketlerde anonim şirketlerdeki gibi bir ayrım söz konusu değil. Bu nedenle limited şirket ortağı olan herkesin ortaklık statüsü nedeniyle Bağ-Kur’lu olması zorunluluğu var.

ORTAKLIĞA GÖRE FARKLI

Şahıs şirketlerinden olan komandit şirketler, şirket alacaklılarına karşı sorumlulukları sınırlı ve sınırsız olmak üzere çeşitli ortaklıklardan kurulu şirketlerdir. Komandit şirketlerin komandite ortaklarının da Bağ-Kur’lu olması şartı var. Bu tip şirketlerde komanditer ortakların Bağ – Kur’lu olmalarına ise gerek yoktur.

Ortak olunan şirketten SSK’lılık olur mu?

Şirket ortaklığı statüsünden ötürü Bağ-Kur’lu olması gereken kişiler, diğer yandan bu şirkette SSK’lı olarak çalışıyorlarsa ortaklığın başladığı tarih çok kritik. Buna göre 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK’lı olarak çalışan ve aynı zamanda şirket ortağı olan kişiler için SSK’lık statüsü devam eder. Ancak bu durumdaki kişilerin SSK’lılığında bir gün bile kesinti olmaması gerekir. Aksi taktirde Bağ – Kur’lulukları devreye girer ve bir daha ortak oldukları şirketten SSK’lı olmaları için şirket ortağı statüsünün sonlandırılması gerekir.

Kritik tarih 1 Ekim 2008

1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK’lı olarak çalışan ve bu tarihten sonra çalıştığı anonim şirketin yönetim kurulu üyesi ortağı olan veya yine çalıştığı limited şirkete ortak olan kişilerin SSK’lılığı sona erer. Bu kişiler adına SSK’lı olarak prim yatırılmaya devam edilse bile bu kişilerin SSK’lı olarak emekli olma imkanları yoktur. Bu nedenle bu durumdaki kişilerin ortaklık tarihinden itibaren Bağ – Kur’lu olmaları gerekir ve emeklilikleri de Bağ – Kur statüsünde olmalıdır.

Emekli ortak ne yapacak?

Emekli olduktan sonra şirket ortağı olması nedeniyle Bağ-Kur’lu olması gereken kişilerden daha önce sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyordu. Torba yasayla bu kesinti kalktı. Dolayısıyla emekli olduktan sonra şirket ortağı olacak kişilerin artık maaşları kesilmiyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 09.08.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM