BASINDAN YAZILAR
Taşerona Kadroda En Son Durum Nedir? - MuhasebeTR

Taşerona Kadroda En Son Durum Nedir?

 

Taşeron işçiler son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Hükümet, taşeron çalışanlarla ilgili kritik takvimi yeniden belirledi. Düzenleme bazı çalışanların sözleşmeleriyle ilgili sorunlar nedeniyle yeni yasama yılına kaldı. Yasa, yıl sonuna kadar çıkarılacak. Yaklaşık 720 bin taşeronun kadroya alınmasıyla ilgili çalışma her geçen gün netlik kazanıyor. Taşeron çalışmasında sona gelinirken, ayrıntılar netleşiyor.

Taşeron işçiler için son dakika haberleri ve en son gelişmeler bu sayfada sizlerle. 720 bini aşkın taşeron çalışanın merakla beklediği düzenlemede takvim netleşti. Hükümet, bazı bakanlıklar ve kamu kurumlarındaki hizmet niteliği dolayısıyla yapılan kimi sözleşmelerdeki hükümlerde sorun çıkmaması için 'kurum kurum' detay çalışmasına odaklandı. Yasa, 2017’ye bırakılmadan, yıl sonuna kadar çıkarılacak ve 2017 yılından itibaren geçerli olacak.  Buna göre, 1 Kasım tarihi sonrası da dahil olmak, kamu kurumlarında taşeron olarak işe giren bütün çalışanlara kadro yolu açılacak. Yetkililer çalışmanın hızla devam ettiğini ancak belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistemin henüz netlik kazanmadığını kaydetti. 

TAŞERON İŞÇİ EN SON HABERLER

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ

Taşeron yasası yıl sonuna yetişecek

 Yaz döneminde son şekli verilecek düzenleme, Meclis yeni yasama yılına başladıktan sonra ele alınacak. Yasa, 2017’ye bırakılmadan, yıl sonuna kadar çıkarılacak ve 2017 yılından itibaren geçerli olacak.  

STATÜ HASSASİYETİ 

Önceki dönemde hazırlanan taslağın, farklı statülerde çalışan işçiler dolayısıyla sıkıntı yarattığı bildirildi. 

YENİ İSTİHDAM MODELİ

Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere, taşeron çalışanların yoğun olarak bulunduğu bakanlıkların yanı sıra, kurum temsilcileriyle yapılan değerlendirmelerde, yeni oluşturulacak 'özel sözleşmeli personel' adlı istihdam modeli için iki hassasiyetin gözetildiği vurgulandı. Bir yandan bu modele geçiş planlanırken, diğer yandan kamu kurumlarının ihtiyaçlarının tam olarak karşılanabilmesi hedefleniyor. 

TEK TEK  ŞEKİLLENECEK

Bakanlar Kurulu'nda yapılan sunumlarda da teknik çalışmaların sürdürülmesi benimsendi. Yaz döneminde son şeklini alacak düzenlemeyle, taşeron çalışanların geçiş koşulları, mali ve özlük hakları, emeklilikle ilgili düzenlemeleri tek tek şekillendirilecek. 

Taşeron çalısması netleşiyor: Emekliye kadro yok
Taşeron çalışmasında sona gelinirken, ayrıntılar netleşiyor. Buna göre, kamuda taşeron olarak çalışan herkes kadroya alınacak. Ancak emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı kalacak. 

Taşeron çalısması netleşiyor: Emekliye kadro yok

Emekli olduktan sonra taşaron olarak çalışanlar ise kapsam dışı kalacak. Halen taşeron olarak çalışanların tamamı yaşlarına bakılmaksızın kadroya alınması bekleniyor. Ancak, yeni işe girecek olan taşeronlar için yaş sınırı getirileceği belirtiliyor. Bu kişilere için uygulanacak sınırının hangi yaş olacağı konusu henüz netleşmedi.

TARİHE BAKILMAYACAK 

Kamu kurumlarında taşeron olarak görev yapan işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. İlgili Bakanlıklardan edinilen bilgiye göre taşeronların kadroya alınacağının açıklandığı 1 Kasım tarihinden önce işe girip girmediğine bakılmaksızın, kamuda görevli bütün taşeronlara kadro yolu açılıyor. Taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, “Üzerinde çalıştığımız sistem uygulamaya girerse, kadroya alınacak taşeron işçilerde1 Kasım veya 5 Kasım ayrımı olmayacak” dedi.

YAŞ SINIRI OLMAYACAK

Edinilen bilgiye göre, emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı bırakılacak ve bu kişilere kadro verilmeyecek. Halen taşeron olarak çalışmakta olan kişiler için kadroya geçişte yaş sınırı uygulaması olmayacak. Bu kişiler kadroya alındıktan sonra, emeklilik yaşına kadar kamuda kadrolu olarak çalışacaklar ve yaşları geldiğinde emekli edilecekler. Ancak, taşeron olarak yeni işe girecek olan işçilerin kamuda kadroya geçişlerinde, yaş sınırı uygulanacak. Bu sınırın kaç yaş olacağına konusu ise henüz netleşmedi.

Belediye ayağı henüz net değil

Yetkililer çalışmanın hızla devam ettiğini ancak belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistemin henüz netlik kazanmadığını kaydetti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

Kadroya kadameli geçiş

İşe alım sisteminin değiştiğini, başka bir sistemin başladığını ifade eden yetkililer, kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacağını belirtti. Personel ihtiyacı olan kamu kurumu ilave talepte bulunabileceği ifade edilirken, bu ek personel talebinin taşeron firma yerine Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağı belirtildi. Bu tarz kadroya alımların kademeli de olsa sürekli olacağı kaydedildi.

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi “asıl” iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise “yardımcı” iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği “uzmanlık gerektiren” iştir.

Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.

Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 08.08.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM