Günün sözü:
"Baban bile olsa tanıma"
Maliye
Değerli Dünya okurları, hatırlarsanız 05.12.2007 tarihli yazımda yeni "Transfer Fiyatlaması Tebliği" üzerinde durmuş ve yazımın 8. maddesinde, "Şahıs Ortakların Şirketlerine Verdikleri Borçlar" konusuna dikkat çekmiştim. Yazımın sonunu da bu konuyu başlı başına ayrı bir yazı konusu yapacağımı belirterek bitirmiştim. Şimdi bu konuyu biraz açalım.
Gelir Vergi Kanunu'nda 5615 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklik
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesindekine benzer bir düzenleme de Gelir Vergisi Kanunu'nda yapıldı. Artık gelir vergisi mükellefleri de ilişkili kişi ve kurumlara mal veya hizmet satar ya da alırken, kiralama, ödünç verme, ücret, ikramiye ödemelerinde bu hükümleri dikkate almak zorundalar.
Teşebbüs Sahibi İfadesi
Kanunda "teşebbüs sahibi" gerçek kişilerin emsale uygunluk ilkesine aykırı işlemlerinin örtülü kazanç dağıtımı sayılacağı belirtilmektedir.
18.11.2007'de yayınlanan Transfer Fiyatlaması Tebliğinde, "teşebbüs sahibi" ifadesi ile ticari ve zirai kazanç yönünden gelir vergisine tabi gerçek kişiler ile adi ortaklıkların ortakları, kolektif şirketlerin ortakları, adi ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortaklarının kastedildiği belirtilmiştir.
Teşebbüs Sahibinin Teşebbüsten Kazandığı Tutarları Borç Vermesi
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere teşebbüs sahibinin şahsi servetinden verdiği borçlar için bir uygulama yapılması mümkün olmayacaktır. Yine aynı şekilde, ticari ve zirai kazançlar dışındaki şahsi kazançların ortağı olduğu işletmeye borç olarak verilmesi bu açıdan bir problem yaratmayacaktır.
Ancak ortaklığa verilen borç gerçek kişi ortağın ticari veya zirai işletmesinden elde ettiği kazançlardan kaynaklanıyorsa, ortak, transfer fiyatlaması yönüyle eleştirilebilecektir.
Ortağı Olduğu Şirketten Faiz Almayan Ortağa Ceza
Değerli Dünya okurları, yukarıdaki açıklamaların Türkçe meali şudur: Ticari veya zirai şahsi kazancı olan bir kişi, ortağı olduğu bir şirkete borç verir ve bu borç nedeniyle de faiz almaz ise vergi, ceza ve faiz ödemek zorunda kalacak.
İlişkili tanımında uç noktalar
- A kurumuna ortak (J) ile ilişkili (L) kurumunun ortak olduğu AB kurumunun YK başkanı (Ş)'nin üye olduğu (AC) derneği ilişkili olarak değerlendirilmiş.
İlişki tanımında uç noktalar
İlgili bulunan gerçek kişiler
- Kurumun ortakları ile "ekonomik" ve "sosyal" olarak ilişkisi bulunan gerçek kişileri ifade etmektedir.
- Tebliğ sah. 8
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 14.12.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.