45 yaş altı 8.5 milyon çalışana 'zorunlu BES' geliyor. Devlet, mevcut yüzde 25 desteğin yanında sistemden ayrılmayanlara emeklilik için ekstra yüzde 5 destek ve 1.000 lira da başlangıç katkısı verecek. Böylece çalışanlara gelecekte 'ikinci emeklilik aylığı' ve yüksek gelir kapısı açılmış olacak.
Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi konusunda hazırlanan kanun taslağı Meclis gündemine geldi. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa 45 yaş altı bütün çalışanlara yüzde 25’lik prim desteğine ek olarak 1.000 TL devlet desteğiyle bireysel emeklilik hesabı açılacak.
'İKİNCİ AYLIK' FIRSATI
Dolayısıyla 8 buçuk milyon çalışana 'cayma hakkını kullanmama' koşuluyla tek seferlik 1.000 TL devlet desteği sağlanmış olacak. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemine 45 yaş altı 4/a’yı yani eski adıyla SSK’lılar ile 4/c’liler yani memurlar dahil edilecek. En az 10 yıl prim ödeme koşulunu sağlayan ve 56 yaşından önce sistemden ayrılmayan kişilere, yani bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlara, yıllık gelir güvencesi sigortası da varsa devlet ekstra yüzde 5 destek daha sağlayacak. Örneğin 56 yaşına gelen ve sisteme en az 10 yıl prim ödemiş bir çalışan, o zamana kadar sistemde 100 bin TL biriktirmişse, 5 bin TL daha ek devlet katkısı alacak. Yıllık gelir güvencesiyle sistemdeki parası bitene kadar değil, ömür boyu maaş alacak kişiler, SGK’nın yanında ikinci bir emekli aylığına daha kavuşmuş olacaklar.
İKİ AY İÇİNDE ÇIKABİLİR
Otomatik katılım şeklinde işleyecek sistemden çalışanlar, ilk iki ay içerisinde çıkabilecekler. Bu şekilde çıkan bir çalışanın herhangi bir maddi kaybı olmayacak. Maaşından yapılan kesintiler çalışana geri ödenecek. Ancak ilk iki ay içerisinde sistemden çıkan çalışanlar 1.000 TL’lik destekten yararlanamayacaklar.
ÖMÜR BOYU MAAŞ!
Sistemin ikinci bir emekli aylığı olarak devreye girmesi çok önemli. Maalesef çalışanların önemli bir bölümü tasarruf yapamıyor. Böyle olunca da, emeklilikte çalışılan dönemdeki gelir seviyesi korunamıyor. Otomatik katılımlı BES'te kalan çalışan, parasını hem devlet desteğiyle alacak, hem de ömür boyu ikinci bir emekli aylığına kavuşacak.
3 bin TL maaşı olana 90 TL prim
Sisteme otomatik katılımı sağlanacak kişilerin brüt maaşının yüzde 3’ü kadar prim ödemesi söz konusu olacak. Dolayısıyla brüt maaşı 3.000 TL olan bir çalışanın prim miktarı 90 TL olacak. Bakanlar Kurulu prim miktarını iki katına çıkarmaya ve yüzde 1’e kadar azaltmaya yetkili olacak.
Mevcut BES'liler için şart değil
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, BES'te planları olanların otomatik katılıma dahil olmalarının şart olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Kendi planları olanlar otomatik katılımdan cayabilirler. Tavsiyem, planlarına devam etmeleri" dedi.
Küçük şirketler mutlaka katılmalı
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı da, tasarının BES'e çok pozitif katkı sağlayacağını düşündüklerini belirterek, küçük işletmelerde de bu sistemin yaygınlaşması gerektiğine dikkati çekti. Obalı, sistemin KOBİ'lere ve hatta mikro işletmelere kadar inmesinde fayda olacağını vurguladı.
90 milyarlık tasarruf
Otomatik katılımlı BES'in hayata geçmesiyle 10 yıllık bir dönemde yaklaşık 90 milyar TL’lik bir tasarrufun oluşması bekleniyor. Bu rakam hem finansal piyasalara derinlik katacak, hem de geleceğin emeklilerinin birikimlerinin artmasına neden olacak. Bu açıdan çalışanların emekliliklerinde rahat etmeleri adına sistemde kalmaları yerinde olacaktır.
Fon tutarı 55 milyara yaklaştı
Emeklilik Gözetim Merkezi'ne göre, BES'te katılımcı sayısı 6 milyon 401.800'e ulaştı. Fon tutarı 48 milyar 538,5 milyon lirayı, devlet katkısı da 6 milyar 330,9 milyon lirayı buldu. 37 bin 498 kişi BES'ten emekli oldu.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 04.08.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.