Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 3/b maddesinde yer alan “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” hükmü gereğince güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) yönelik olmak üzere 21.07.2016 tarihinden itibaren 90 gün süreyle ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmiştir. Ülkemiz 15 Temmuz’da hainlerce gerçekleştirilen darbeyle uçuruma sürüklenmek istenmiştir. Yüce milletimizin, asker ve polislerimizin cansiperane mücadelesi ile darbe püskürtülmüştür. Allah milletimize bir daha böyle durumları yaşatmasın.
Tedirginliğe gerek yok
Olağanüstü halin ilan edilmesinden sonra okuyucularım işyerlerinden işçi çıkarmanın izne tabi olup olmadığını soruyorlar. Belli ki bu konuda bir tereddüt oluşmuş. Hemen belirtelim olağan üstü halin ilan edilmesinden sonra olağanüstü hal kapsamında çalışma hayatını etkileyebilecek hiçbir yazılı düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle işçi ve işverenler rahat olsunlar.
Olağanüstü halde çalışanlara yönelik neler yapılabilecek?
2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11. maddesine göre işçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlamak veya erteleme yapılabilecek. Bu kapsamda işverenler, 4857 sayılı İş Kanununun 17.maddesi kapsamında yukarıda belirtilen gerekçelerin dışında eğer bir karar alınırsa işçi çıkartamayacaklar. Kanunun bu hükmünün uygulanması için bugüne kadar çıkarılıp uygulamaya konulmuş bir düzenleme bulunmuyor. Olağanüstü hale ilişkin Olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin Bakanlar Kurulunca 23 Temmuzda 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 24 Temmuzda 2016/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi çıkarılmıştır. Bu düzenlemelerde de işverenlerin işçi çıkartmalarını sınırlayan bir hüküm bulunmuyor.
Sendikal haklar, tazminatlar ve izinler
Toplu iş sözleşmelerinin yapılması, yürürlükte olan toplu iş sözleşmelerinin uygulanması, işçilere ihbar, kıdem ve kötü niyet tazminatı ödenmesi ve özel kesimde çalışan işçilerin yıllık izin kullanmaları konusunda hiçbir sınırlama bulunmuyor. Olağanüstü halin ilanından önce olduğu gibi bu haklar mevcut durumda aynen uygulanmaktadır.
Spekülasyonlara dikkat!
Çalışma hayatının ayrılmaz parçası olan işçi, işveren ve sendikalar şunu bilsinler ki 21 Temmuz öncesinde çalışma hayatında uygulanan mevzuat neyse bugünde aynı mevzuat uygulanmaktadır. Bu konuda çeşitli spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekiyor. Çünkü olağanüstü hal’in çalışma hayatına olumsuz hiçbir etkisi bulunmuyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 26.07.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.