İcra-İflas Kanunu’nun yeni 179/a maddesiyle özellikle kayyımın taşıması gereken nitelikler ve kayyıma yüklenen görevler ve sorumluluklar belirlenmiş olup uygulamada ortaya çıkan duraksamaların giderilmesi amaçlanmıştır.
Kayyımın hukuki tanımı Türk Medeni Kanunu’nun 403’üncü maddesinde yer almaktadır. Bu tanıma göre “kayyım belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için atanır.” Kayyımlığı gerektiren mallar ise söz konusu kanunun 427’nci maddesinde belirlenmiştir.
Kanun maddesinin dördüncü fıkrasında ifade edildiği üzere “Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa” bu defa yönetimi kayyımı gerektirir.
İcra İflas Kanunu’nun 179/a maddesinde yapılan değişiklikle “kayyım gerek yönetim gerek denetim amacıyla atansın, envanter işlemlerini başlatacak ve kontrolü altında yönetilecektir. Bu bağlamda da”… kayyım envanter işlemlerinin aralıklarla denetimi ile değil, sürekli biçimde kontrolü ile de görevlendirilmiş olmaktadır.
Diğer yandan Vergi Usul Kanunu’nun 186’ncı maddesinde belirlendiği üzerine envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı (ayrıntılı) olarak tespit etmektir.
İflas “erteleme sistemi” kayyımın atanmasına ilişkin karar ile kayyımın görevleri ve temsil yetkisi ile bunların sınırlarının tescil edilmek üzere sicil müdürlüğüne bildirilerek usulüne uygun ilan edilmesi hukuki yetkinlik kazanır.
Yapılan bu düzenleme ile üç önemli ilke benimsenmiştir. Şöyle ki;
İflas erteleme yargılaması sırasında önlemlere tedbir talebinin reddi veya bu istemin kabulü halinde aynı mahkemeye yapılacak itiraz üzerine verilecek kararlara karşı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 341’nci maddesi uyarınca ‘istinaf’ yoluna başvurulabilecektir.
Bilindiği üzere Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 341’inci maddesi uyarınca ilk derece muhakemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilecek kararlara karşı ‘istinaf’ yoluna başvurulabilmektedir. Ayrıca mahkeme gerektiğinde kayyımın görevine son verebileceği gibi, kayyım da kendi isteğiyle görevinden çekilebilecektir.
Ek sermaye artırımı sırasında sona geçme ve borç yapılandırma sözleşmeleri, alacaklıların feragatleri gibi önemli iyileştirme unsurları, her aşamada kayyım tarafından mahkemeye yansıtılabilecektir.
Bu nedenle getirilen düzenleme borçlunun aleyhine olmadığı gibi yargılamayı hızlandırma amacına yöneliktir.
Yeni düzenleme ile iflasın ertelenmesi taleplerinin öncelikle ve ivedilikle sonuçlandırılması öngörülmektedir.
(Kaynak: ito | 25.07.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.