BASINDAN YAZILAR
Vergi Affı veya Vergi Borç Yapılandırma Paketi Neler Getiriyor? / Abdülkadir Kahraman - MuhasebeTR

Vergi Affı veya Vergi Borç Yapılandırma Paketi Neler Getiriyor? / Abdülkadir Kahraman

Maliye Bakanı’nın 21 Temmuz Tarihli Açıklaması


 

Maliye Bakanı 21 Temmuz 2016 tarihinde katıldığı bir ulusal TV kanalında yaptığı açıklamada “vergi borçları için yeniden yapılandırma hakkı getirileceğini” söyledi. Bakan’ın açıklamaları şu şekilde :


 

"Vatandaşımız şu anki borçlarını en uygun koşullarla ödeyebilsin istiyoruz. 18 aya kadar taksit getiriyoruz. Peşin ödemeye de yeniden yapılandırma getiriyoruz. Büyük bir teşvik getiriyoruz. Örneğin, 100 lira vergi borcu, 70 lira da gecikme zammı var. Bu 70 liralık faiz kısmını gecikme zammı değil de, 40 liraya düşürüyoruz.


 

İhtilaflı vergi ve prim alacaklarına da yeniden yapılandırma getiriyoruz. Şu anda devam eden vergi incelemelerine de yeniden yapılandırma getiriyoruz. Son 5 yıla ilişkin matrah artırma düzenlemesi yapıyoruz. Kasalı ortaklardan alacaklara da düzeltme getiriyoruz. Stok düzeltme hesabı getiriyoruz. Varlık Barışı'nda kapsam genişledi. Yurt içi varlıklar da dahil edilecek."


 

Bu blog yazımda Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde geçmiş vergi affı veya yeniden yapılandırmaya ilişkin düzenlemede yer alması muhtemel düzenlemeleri paylaşacağım. Şu ana kadar kamuya yansıyan bir taslak metin söz konusu olmadığından, aşağıdaki olası düzenlemeler geçmiş yıllarda yasalaşan benzer kanunlardaki kapsam ile Bakan’ın açıklamaları esas alınarak hazırlanmıştır.   


 

Kapsamdaki Kamu Alacakları Neler?


 

Bakan’ın açıklamalarına göre mükelleflerin “30 Haziran 2016” itibarıyla ödenmemiş olan her türlü vergi, sosyal güvenlik prim borçları ve gümrük vergisi gibi borçlara “yeniden yapılandırma” imkânı getirilecektir. Bu çerçevede yapılacak düzenlemenin kapsamında olması beklenen kamu alacakları aşağıdaki gibidir:

 

  • Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harçlar, fon payı ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları

     
  • Devlet İhale Kanunu'na göre alınan ecrimisiller ve buna bağlı gecikme zamları

     
  • Devlete ait olup gümrük idareleri tarafından alınan ve bu Kanun'un ilgili bölümlerinde geçen bazı gümrük vergileri, para cezaları ve gecikme zamları

     

Yukarıda açıkladığımız kapsam 2000’li yıllarda çıkarılan vergi yasalarında yer almakta olup, yeni düzenlemenin benzer bir kapsam ile hazırlanmasını  beklemekteyiz.

 

Hangi Alacaklar Yeniden Yapılandırılacak?


 

Bu kapsamdaki alacaklar sırasıyla aşağıdaki gibi olacaktır:

 

  • Kesinleşmiş kamu alacakları: Kesinleşmiş kamu alacaklarına aşağıdaki alacakların dahil olması beklenmektedir.

     

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ve bu vergilere ilişkin gecikme zammı, gecikme faizleri

 

- Asılları kısmen ya da tamamen ödenmiş olan vergilere ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizleri

 

- Bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olup Kanun'un yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olan vergi cezaları

 

Yukarıda yer verilen kesinleşmiş kamu alacakları için farklı veya değişik alternatifler içeren yeniden yapılandırma alternatifleri beklenmektedir. Örneğin, anaparanın ödenmesi şartı ile gecikme zammı ve gecikme faizi yerine “enflasyon artışı oranı” (toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı) esas alınarak hesaplanacak tutar 18 taksit ile tahsil edilecektir. Eğer peşin ödeme yapılırsa söz konusu tutarlarda taksit sürelerine bağlı olarak %50 veya daha az oranda indirim yapılabilecektir.

 

Diğer taraftan, herhangi bir vergi aslına bağlı olmayan cezaların  %20 veya %30 oranında ve 3 taksit ile tahsil edilmesi öngörülmektedir. Eğer peşin ödeme yapılırsa söz konusu ceza tutarlarında da taksit sürelerine bağlı olarak indirim yapılabilecektir.

 

  • Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan kamu alacakları: Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan kamu alacaklarına aşağıdaki alacakların dahil olması beklenmektedir;

     

- Vergi Mahkemeleri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş vergi tarhiyatları

 

- İtiraz veya temyiz edilmek suretiyle davası açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan vergi tarhiyatları

 

Yukarıda yer verilen kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan kamu alacakları için farklı yeniden yapılandırma alternatifleri beklenmektedir. Örneğin, Vergi Mahkemeleri safhasında bulunan dava konusu vergilerin %50’si ile bu tutara ilişkin gecikme faizi yerine “enflasyon artışı oranı” (toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı) esas alınarak hesaplanacak tutar 18 taksit ile tahsil edilecektir.

Eğer peşin ödeme yapılırsa söz konusu tutarlarda taksit sürelerine bağlı olarak %50 veya daha az oranda indirim yapılabilecektir.

 

  • İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan vergiler: Devam eden vergi incelemeleri ile ilgili olarak inceleme, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerinin tamamlanmasından ardından söz vergiler de yeniden yapılandırmadan yararlandırılabilecektir.

    Örneğin, inceleme safhasının tamamlanmasından sonra tarh edilen vergilerin %50’si ile bu tutara ilişkin gecikme faizi yerine “enflasyon artışı oranı” (toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı) esas alınarak hesaplanacak tutar 18 taksit ile tahsil edilecektir. Eğer peşin ödeme yapılırsa söz konusu tutarlarda taksit sürelerine bağlı olarak %50 veya daha az oranda indirim yapılabilecektir.

     
  • Matrah artırımı (Gelir ve Kurumlar vergisi, Stopaj, KDV matrah artırımı dâhil):  Son beş yıla ait gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerin,  vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını artırmalarına imkân verilecektir. Bu artırım ile ilgili oranlar ve zarar halinde asgari beyan tutarları kanun ile belirlenecektir.

     
  • Gümrük vergisi ve cezaları: Gümrük vergisi ve cezaları ile ilgili olarak da yukarıda belirtilen esaslara göre yeniden yapılandırmalar yapılması beklenmektedir.

     
  • Varlık Barışı: Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması amacıyla gerçek ve tüzel kişilere yurt içinde veya yurt dışında bulunan varlıkları beyan etmelerine imkân verilebilecektir.

    Buna ilave olarak gerçek kişilerin “yurt dışı iştirak hisselerinin satışından ya da yurt dışında bulunan kurumların tasfiyesinden doğan kazançlar” kapsama alınabilecektir. Bu kapsama kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan ya da işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan stok, makine - teçhizat ve demirbaşların beyanı dâhil edilebilecektir.

     

Varlık Barışı kapsamında kritik soru, söz konusu beyanda bulunanlardan daha önceki Varlık Barışı uygulamalarında olduğu gibi beyan edilen varlıklar üzerinden belli oranda (%2 veya %5 oranında)  bir vergi alınıp alınmayacağıdır. Bu konu henüz netlik kazanmamıştır.

 

Eski Af veya Yeniden Yapılandırma Kanunlarından Farkı Ne?


 

En önemli fark, eski kanunlarda yer almayan erken veya taksitsiz ödeme halinde indirim yapılmasıdır. Diğer önemli fark ise Torba Yasa kapsamından çıkarılan “Varlık Barışı” uygulamasında “beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden”, %2 veya %5 oranında vergi tarh edilmemesi olarak görülmektedir.


 

Bu konudaki gelişmeleri yakından takip ederek sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla,

 

(Kaynak: KPMG Vergi | 22.07.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM