Son yıllarda sağlık alanında önemli reformlar gerçekleşti. Bu reformlara da ek olarak, tüm vatandaşların, sağlık hizmetlerinden faydalandırılması imkanı getirildi. Çalışanlar ve bakmakla yükümlü olunan kişiler sağlıktan yararlanırken bunun yanında işsizler ve sosyal güvencesi olmayanlar da gelir testi sonucuna göre ya primleri devlet tarafından ödenerek ya da kendileri ödemek suretiyle sağlık güvencesi altına alındı.
1.1.2012 tarihinden itibaren, reformun temel amacı olan genel sağlık sigortasının tüm vatandaşlara erişimi sağlandı. Ancak tabi ki süreç içerisinde yeni düzenlemeler ile sistem iyileştirilmeye devam ediliyor. Bu alanda en büyük sorun ise gelir tespitinde kullanılan gelir tespitindeki sorunlar ve GSS üst sınır prim tutarlarının yüksekliği oldu.
Şu an sistemden yararlanmada gelir testi yapılıyor ve kişi başına düşen gelir tutarına göre primler belirleniyor.
Sistemde, şu an en düşük 65,88 TL prim ödenmekte ve bu prim tutarı 395,28 TL’ye kadar çıkmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu bu konuda tüm kesimleri rahatlatan bir açıklama yaptı. Bakanımız “Genel sağlık sigortası konusunda şapkadan tavşan çıkardık. Çalışanların bakmakla yükümlü oldukları, hiçbir geliri olmayanlar (eski ifadeyle yeşil kartlılar), çalışmadığı halde sistemden istifade edenler var. Tüm kesimler düşünülerek sağlık sigortası sistemini masaya yatırdık” demek suretiyle uygulama vatandaşlarımızın yakındıkları konuların tek tek çözüleceğini müjdeledi.
Yapılan çalışma ile gelir tespitinde kullanılan gelir testi zorunluluğunun kaldırılarak sadece primleri devlet tarafından ödenmesini isteyen düşük gelirliler için gelir tespiti devam ettirilecek. Yapılacak düzenlemenin yasalaşması halinde gelir tespitine girmeyen ve GSS zorunluluğu kapsamındaki herkes için 50-65 TL aralığında bir prim ödenmesi gerekecek. Böylece bu noktada atılacak adımlar yaşanan mağduriyetlerinde önüne geçecek.
Beyannamede ceza ertelemesi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklanan Yatırım Teşvik Paketi, yakın zamanda TBMM’de görüşülmeye başlayacak ve akabinde yasalaşması halinde de yürürlüğe girecek. Yatırım alanında önemli avantajlar sağlayan Yatırım Teşvik Paketi, vergi ve sigorta primi bildirimleri için yeni bir uygulama getiriyor.
İşverenlerin işlem yükünün azaltılması için vergi ve sigorta primi bildirimi tek bir beyanname ile yapılacak. Vergi mükelleflerinin vergi dairesine verdikleri muhtasar beyanname ile SGK’ya verilen bildirge birleştirilecek. Böylece işverenler her ayın yirmi üçünde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini vererek yükümlülüklerini yerine getirmiş olacak. Vergi tutarı, matrah, sigorta primi ve kazanç miktarı ve prim ödeme gün sayısı tek seferde bildirilmiş olacak.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi zorunluluğu kapsamında olanlar elektronik ortamda bildirim yapabileceklerdir. Muhtasar ve Prim Hizmet Belgesi zorunluluğuna aykırı davrananlar hakkında özel usulsüzlük cezası verilecek. Elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde özel usulsüzlük cezası, bildirim ve formların 3 gün içerisinde verilmesi halinde 1/10 oranında uygulanacak.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde meslek adı ve kodunun da uygun şekilde girilmesi gerekiyor. Çalışanların gerçeğe uygun meslek adı ve kodunun girilmemesi halinde idari yaptırım uygulanacak. Gerçeğe aykırı beyan edilmesi halinde verilecek idari para cezası, asgari ücreti geçmemek üzere sigortalı başına asgari ücretin onda biri olacaktır. İşverenlerin muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ilgili gerekli eğitimleri alması için süre öngörüldüğünden bu idari para cezası 2018 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilen bilgilere ilişkin başka cezalarda tasarıda yer alıyor. Sigortalının kazançlarının veya hizmetlerinin bildirilmemesi, eksik ve geç bildirilmesi halinde her bir işyeri için iki asgari ücreti geçmemek üzere idari para cezası uygulanacak.
(Kaynak: Star Gazetesi | 14.07.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.