Modern sosyal sigorta sistemi ağırlıklı olarak bağımlı çalışanları yani işçi sınıfını merkeze alarak kurulmuştur. Haliyle sistemin temel parametreleri de buna göre belirlenmiştir. Şirket ortağı, esnaf, çiftçi gibi bağımsız çalışanların bu sisteme entegrasyonu ise genelde sonradan sağlanmıştır. Sanayi toplumları bu entegrasyonu büyük ölçüde geçen yüzyılın ortalarında sağlamış. Fakat Türkiye'nin de dahil olduğu pek çok ülkenin bu konuda halen sorun yaşadığını belirtmek gerekir.
Reformun ardından Bağ-Kur'lular
2 Şubat 2015 tarihinde Bugün gazetesindeki köşemizde “Bağ-Kur'lular için üç öneri” başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Esnaf, şirket ortakları ve tarımda bağımsız çalışanlardan oluşan bu kesimin sosyal güvenlik sorunlarıyla ilgili -naçizane- üç temel çözüm önerisini dile getirmiştik. Bu kapsamda;
2008/Ekim itibarıyla işverenlere tanınan, sigorta primi peşin ödeme indiriminin Bağ-Kur'lulara da tanınması,
2008 yılına kadar uygulanan basamak sistemine göre kademeli prim matrahı uygulamasına geri dönülmesi veya
En azından şirket ortakları ile esnafın ayrı tutarlarda prim ödeme matrahına tabi tutulması,
teklifinde bulunmuştuk. Zira 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu, genel olarak bağımsız çalışanların sorunlarını çözmede istenen başarıyı sağlayamadı.
Daha kapsamlı tedbirler şart
Bu önerilerimizden birincisi, yani sigorta primlerinde peşin ödeme indirimi, bayram öncesi açıklanan son ekonomi paketinde yer aldı. Buna göre sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan 5 puanlık prim indirimi Bağ-Kur'lulara da sağlanacak. Böylece düzenli prim ödeme teşvik edilmiş olacak. Geç kalmış olmakla birlikte yerinde bir adım. Fakat bağımsız çalışanların primli sosyal güvenlik sisteminde yaşadığı sorunlar sadece bu adımla çözülebilecek gibi değil. Aşağıdaki tablo, bağımsız çalışanların sosyal güvenlik sisteminde son 12 yıldaki durumları hakkında fikir veriyor.
(Kaynak: ozgurdusunce | 12.07.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.