Kısmen dış politikadan kısmen iç gelişmelerden kaynaklanan ekonomik durgunluk uzun zamandır işverenleri ve yatırımcıları kara kara düşündürüyor. Dış politikada barış köprüleri kurmaya yönelik adımlar her ne kadar biraz kıpırdanma sağlasa da ekonomik çıkmazı ortadan kaldırma adına tek başına yeterli değil.
Bunun farkında olan hükümet oldukça kapsamlı bir paketi bayramdan önce açıkladı. Sanırım bayramdan sonra hızlı bir şekilde Meclis gündemine yeni bir torba yasa getirilecek ve düzenlemeler yürürlüğe girecek.
Yeniden yapılandırma geliyor
Hükümet tarafından açıklanan paketin en göze çarpan maddesi hiç kuşkusuz prim ve vergi borçlarına yönelik yeniden yapılandırmaya gidilecek olması. İki yılda bir alışkanlık haline gelen bu tür borç yapılandırmalarının görünüşte işverenlere nefes aldırma ve alacakları tahsil etme adına olumlu yönleri olsa da olumsuz yönleri de mevcut.
Prim ve vergi yapılandırmalarının sürekli çıkması hiç kuşkusuz borç ödemelerinde kişileri isteksiz hale getiriyor. Nitekim en son SGK tarafından açıklanan borçlu işverenler listesinde borçlu işveren ve borç miktarı geçen seneye göre iki kat arttı.
Sanırım bundan sonra da böyle olacak ve ekonomik krizden etkilenen işverenler “Nasıl olsa yeniden yapılandırma çıkar” düşüncesiyle primlerini ve vergilerini süresinde ödememeye devam edecekler.
Esnafa da beş puanlık prim indirimi
Normalde bir işveren, çalıştırdığı bir işçi için SGK’ya %34,5 oranında prim ödüyor. Bu primlerin bir kısmı işverenin cebinden çıkıyor, bir kısmı da işçinin ücretinden kesiliyor.
Belli şartlar yerine getirilirse (primi süresinde öderse, prim belgesini süresinde verirse, sigortasız işçisi yoksa) işveren primini 5 puan daha düşük ödeyebiliyor.
Ancak işverenlerin ve esnafın kendi adlarına ödedikleri primlerde böyle bir indirim söz konusu değil. İşte hükümet tarafından açıklanan pakette 4/b kapsamındaki kişilerin (eski tabirle Bağ-Kurluların) ödedikleri primlere de 5 puanlık prim indirimi geliyor. Bu da her ay en az yaklaşık 80 TL daha az prim ödemek anlamına geliyor. Tabi bunun için primin süresinde ödenmesi şart olacak.
Teşvik kısmı yetersiz
5 puanlık prim indiriminin kapsamının genişletilmesi işverenler ve esnaf için gayet olumlu. Ancak bir yönüyle eksik. Bildiğiniz gibi bu yılın başında asgari ücret teşviki yürürlüğe girdi ama 4/b kapsamında bulunan sigortalılar ihmal edildi. Getirilen düzenleme ile 4/a kapsamında çalıştırılan sigortalılar için aylık 100 TL prim indirimi uygulaması getirilmişken 4/b kapsamındaki sigortalıların priminde değişiklik olmadı. Bu sebeple pakette bu hususunda göz önünde bulundurulmasında fayda var.
Emeklilik sorunu devam ediyor
Esnafın ve işverenin 4/b kapsamında sigortalı olmaktan kaynaklanan başka bir sıkıntıları daha var. 4/b kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9000 gün prim gün sayısının istenmesi. Halbuki bu süre 4/a kapsamında sigortalı sayılanlar için 7200 gün. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın da kaldırılması gerekli. Bu farklılık ne yazık ki kişileri başka işyerlerinde kendilerini sigortalı işçi gibi göstermeye yani sahte sigortalılığa itiyor. Pakette işverenlerin bu sorunu da ele alınıp çözüme kavuşturumalı.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 08.07.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.