BASINDAN YAZILAR
Az Tehlikeli İş Yerleri Sertifika Almamışsan 156 Bin TL Cezan Var / Vedat İlki - MuhasebeTR

Az Tehlikeli İş Yerleri Sertifika Almamışsan 156 Bin TL Cezan Var / Vedat İlki

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI TEBLİĞİ'nde yer alan az tehlikeli işyerleri 1 Temmuz sabahı 6331 sayılı Kanunun 38.Maddesine göre 50’den az çalışanı(49 kişi) olan kanunda yazılı 6.Madde gereği İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurmaz yada bu hizmetleri OSGB satın almazsa İPC ile karşı karşıya kalacaktır.

30/06/2012 tarihinde RG yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmiş. 4 yıldan beri uygulamada olup,bu kanunun amacı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması , mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemesi işlevi vardır.

1 Temmuz 2016 itibaren 49 ve daha az çalışanı olan az tehlikeli özel sektör işyerlerinde zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman,İş Yeri Hekimi bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Genel de az tehlikeli iş yerleri perakende sektörü,hizmet sektörü,toptan satış yerleri,mağazalar,danışmanlık şirketleri,emlak komisyoncuları,mali müşavirler,hukuk büroları,dondurmacılar,büfeler,finansal danışmanlar,gümrük komisyoncuları,kırtasiyeciler,terziler,sera ve bitki yetiştiricileri,ev yemekleri yapanlar,pasta,börek işi yapanlar,ekmek imalatçıları,basit tamirat işleri,cd,fotokopi,bilgisayar sarf malzemeleri satanlar,beyaz eşya,mobilya satıcıları gibi.

1 ila 9 çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri için ,işverenleri yada vekilleri ÇSGB belirlediği eğitim kurumlarında bununla ilgili sertifika programını bitiren, girdiği sınav da başarılı olanlar ,işe giriş periyodik muayene ,tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği kanunun aradığı iş sağlığı güvenliği,iş yeri hekimi görevlerini üstleneceklerdir.

Az tehlikeli işyerinde iş güvenliği uzmanı çalışan her işçi için 10 dakika ,işyeri hekimi ise 5 dakika ayıracaktır.

Az tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanları (C) sertifika yeterli olup, (A) ve (B) sertifikalı olanlarda görev yapabilir.

1 Temmuz sabahından itibaren yapılan denetimlerle az tehlikeli iş yerleri ,1 ile 49 arasında işçi istihdam ediyorsa,iş sağlığı ve güvenliği uzmanı,iş yeri hekimi bulundurmaması yada 1 ila 9 çalışanı varsa sertifika almamışsa bu durumda 6.511 TL her ay için uygulanacaktır.

Şayet işyeri hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim çalıştırmazsa bu ceza iki katına çıkar ve her ay 13 bin TL ödenir. Bu ihlal yapılan denetimlerde bir yıl boyunca tespit edilirse ,ceza tutarı yaklaşık 156 bin TL olur. Kısaca küçük işyerleri için işletmenin kapısına kilit vurmak demektir.

"Risk Almayın, Önlem Alın; Önlemek Ödemekten Ucuzdur"

 

(Kaynak: Ali Tezel | 28.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM