BASINDAN YAZILAR
Devlet Üniversitesinde Muayene Paralı / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Devlet Üniversitesinde Muayene Paralı / Mehmet Bulut

 Geçen hafta Sağlık Uygulama Tebliği’nde tüm vatandaşları ilgilendiren önemli bir değişiklik yapıldı. Bundan böyle devlet üniversitesi hastanelerine gittiğinizde dikkat edin.   
 
Kulağa çok hoş gelen genel sağlık sigortası sistemi her vatandaşın eşit şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanmasını öngörüyor. Öyle ki bu sistemin temel mantığı, ödenen primler nedeniyle sağlık hizmetlerinden bedava faydalanmaya dayanıyor. Ama mevcut uygulamanın ne yazık ki bu söylediklerimizle uzaktan yakından ilgisi yok…
 

Bir vatandaş olarak genel sağlık sigortası kapsamındaysanız hastaneye ve eczaneye gittiğinizde ilave ücret, muayene katılım payı, ilaç katılım payı gibi birçok ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz. Ancak geçen hafta yapılan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile kapsam biraz daha genişletildi ve ödeme yapmanız gereken durumlar arttı.

Devlet üniversitelerine ilave ücret getirildi

 

Mevcut uygulamada hastalandığınız zaman SGK ile anlaşmalı vakıf üniversite hastaneleri ile özel hastanelere gittiğinizde sizlerden ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı sağlık hizmeti bedelinin 2 katına kadar çıkabiliyor.
 

Ayrıca devlet üniversitesi hastanelerinde öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için de ilave ücret alınabiliyor.
 

Sağlık uygulama tebliğinde yapılan değişiklikle devlet üniversitesi hastanelerinde alınan ilave ücretin kapsamı genişletildi. Bundan böyle sadece mesai saatleri dışında değil aynı zamanda mesai saatlerinde öğretim üyeleri tarafından verilen ayakta tedavi hizmetlerinden ilave ücret alınabilecek. Bu sebeple devlet üniversitesi hastanelerine gittiğinizde önceden bilgi alıp cüzdanınıza dikkat etmenizde fayda var.

KALP HASTALARINA KÖTÜ HABER

 

Sağlık Uygulama Tebliğin’de yapılan değişiklikler ayakta tedavilere getirilen ilave ücretle sınırlı değil. Bunun yanında kalp hastalarına yönelik kötü bir düzenleme yapıldı.
 

Değişiklikten önce kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemlerden hiçbir şekilde ilave ücret alınamıyordu. Ancak bundan böyle devlet üniversitelerindeki öğretim üyeleri tarafından verilen kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler için de ilave ücret alınabilecek.
 

Bununla birlikte hemen belirtelim ki SGK ile anlaşmalı vakıf üniversitesi hastanelerine gitmeniz halinde kardiyovasküler cerrahi işlemlerinden ilave ücret alınmamasına devam edilecek. Bu sebeple böyle bir kalp rahatsızlığında devlet üniversitesi yenine vakıf üniversitesi hastanesine gitmenizde fayda var.

İLAVE ÜCRET NE ZAMAN ÖDENİYOR?

 

Bu anlattıklarımın yanı sıra ilave ücretin bazı işlemlerden alınması söz konusu değil. Örneğin, acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer acil servislerin yeşil alanlarında (yani acil müdahale gerektirmeyen bölümünde) muayene olursanız hastane ilave ücret alabilir. Sarı ve kırmızı alanlarda ise ilave ücret ödemeniz gerekmiyor. Bunun için hastaneye gittiğinizde acil girişinizin hangi bölüme yapıldığına dikkat edin.
 

Bunun dışında; yoğun bakım hizmetleri, kanser tedavileri (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri, koklear implant yerleştirilmesi gibi bazı sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamıyor.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 24.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM