BASINDAN YAZILAR
Oruçlu Çalışanlar Öğlen Yemeğinin Parasını Alabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Oruçlu Çalışanlar Öğlen Yemeğinin Parasını Alabilir / Okan Güray Bülbül

 Ramazan boyunca oruç tutacağını bildiren işçiye öğlen yemeğinde olmayacağı için yemeğin parası verilebilir. Ancak bunun için sözleşmede yemek verilmesiyle ilgili bir hüküm yer almalı. Öte yandan ticket ya da kuponun da devam etmesi gerekiyor.

 

İşyerlerinin önemli bir bölümünde işçilere yemek veriliyor. Bazı işyerlerinde işçilerin yemek yemeleri için ticket veya kupon verilmekte, bazılarında ise dışarıdan yemek hizmeti satın alınmakta veya işyerinde yemek yapılmaktadır. Eğer işyerinde ticket veya kupon veriliyorsa, Ramazan ayında oruç tutsun, tutmasın bütün çalışanlara aynı miktarda ticket veya kupon verilmeye devam edilmek zorundadır. Yani oruç tutuyor diye çalışanın ticket veya kuponu kesilemez.


İŞYERİNDE YEMEK VARSA

Ramazan ayı boyunca oruç tutacağını beyan eden işçiye öğlen yemeği verilmeyeceği için yemeğin parası verilebilir. Ancak işyerinde yemek verilmesiyle ilgili bir hüküm yoksa bu durumda oruç tutan işçiye yemediği yemeğin parası verilemez. Toplu iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm var ise işçiye yemek yemediği günler için yemeğin bedeli kadar ödeme yapılması mümkündür. Aksi halde işçi Ramazan ayı boyunca işyerinde yemek yememiş olsa bile yemediği yemeğin ücretini alamaz. İşveren nasıl öğle yemeği için vergiden belirli bir tutara kadar muafsa, işçisine vereceği iftar yemeği için de aynı tutarı aşmadıkça muaftır. Bu tutar 13 TL’dir. Yani işveren 13 TL’yi aşmayan iftar yemeği için gelir vergisinden muaftır. Diğer yandan vardiyalı çalışmalar dışında işverenin iftar yemeği vermesi halinde işçinin bu yemeğe katılması zorunlu tutulamaz. İşçi eğer isterse iftar yemeğine katılır, istemezse katılmaz. İşçiye iftar yemeğine katılmadı diye herhangi bir yaptırım uygulanamaz.


BORDRODA GÖSTERİLİR

İşyerlerinin pek çoğunda ramazan kolisi şeklinde ayni yardımlar verilmektedir. Bu durumda Ramazan kolisinin net bedeli brüte çevrilecek ve çalışanların bordrolarında gösterilecektir. Dolayısıyla gelir vergisi ve damga vergisi de devreye girecektir. İşçilere Ramazan'da nakdi yardım yapılması da mümkündür. Bu durumda da, yardımdan gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi kesilmesi gerekiyor.


SGK primi kesmeyen işveren ceza öder

Ramazan ayında işçisine ayni yardım yapan fakat vergilendirmesi konusunda hatalı işlem yapan, nakdi yardım yapması durumunda bunu prime esas kazanca dahil etmeyen işveren idari para cezası ile karşılaşabilir. Yani işçisine iyilik yapayım derken para cezası ödemek zorunda kalabilir. Bu nedenle işverenlerin bu konularda hassas davranmaları ve konuyla ilgili mevzuata uyum göstermeleri gerekmektedir.


Ramazan kolisi de kıdem tazminatında

İşyerinde her Ramazan koli dağıtan veya Ramazan yardımı yapan işveren, işçilerine kıdem tazminatı öderken bu tutarları da hesaba katmalıdır. Kıdem tazminatına esas alınacak ödemeler kapsamında düzenli yapılan yardımlar yer almaktadır. Buna göre düzenli bir şekilde yapılan Ramazan yardımları da bu kapsamda kıdem tazminatına esas ödemeler kapsamına girmektedir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM