Elektronik imza (e-imza) sadece zaman, çevre, yer açısından değil harcanan para açısından da Türkiye’yi 10 yılda önemli tasarrufa yönlendirdi. Sadece e-bildirgenin dört yılda devlete katkısı 4 milyar doları buldu.
2005 yılında Türkiye’nin yaşamına giren ve ilk olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatçıların yaptıkları işlemlerde zorunlu hale getirilen elektronik imza (e-imza) sadece zaman, çevre, yer açısından değil harcanan para açısından da Türkiye’yi 10 yılda önemli tasarrufa yönlendirdi.
E-Tuğra EBG AŞ Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran; Ekonomi Bakanlığı dahilde işleme rejimi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS), Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS), e-fatura, e-tebligat, e-reçete, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sayıştay, üniversitelerin yanısıra yerel yönetimler ve pek çok kurum tarafından kullanılan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) gibi tüm uygulamalar üst üste konduğunda tasarruf miktarının trilyonlarca lirayı aştığını söyledi.
Türkiye’de ‘kemer sıkma politikalarının uygulandığı dönemlerde bile böylesine bir sonuç alınmadığına dikkati çeken E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran şu yorumları yaptı: “Adalet Bakanlığı’nın sitesinde; UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) Online Takyidat Sisteminin faaliyete geçtiği 2009 Haziran ayından günümüze kadar yapılan 50 milyon sorgunun personel, kırtasiye, enerji zaman kazancı göz önüne alınmadan sadece 4.5 lira posta gidiş, 4.5 lira posta geliş olmak üzere toplam 9 lira posta masrafı üzerinden yapılan tasarruf hesaplandığında 1 yılda sadece bu kalemden yaklaşık 450 milyon lira tasarruf yapıldığı yer alıyor. Uygulamanın üzerinden 7 yıl geçtiğine göre rakamı 7 ile çarptığımızda 3 milyar 150 milyon lira sadece UYAP’tan tasarruf yapıldığı ortaya çıkıyor. Hâkim, savcı ve diğer personellere bugüne kadar dağıtılan 70 bin e-imza, UYAP’ta aktif olarak kullanılıyor.” Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), 2015 yılında üniversitelerinde hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon lira civarında tasarruf sağlandığına dikkati çeken Kuran, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamaya koyduğu elektronik karne (e-karne) sistemi, eğitimde yepyeni bir dönem açtı. E-okul projesi MEB’e 3 milyon dolar tasarruf getirirken okulların yaptığı harcamaların da azalmasıyla devlet yıllık, 50 trilyon liralık tasarruf yapmış oldu. Keza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı e-bildirge çalışması, devlete en fazla tasarruf getiren projeler arasında yer alıyor. E-bildirgenin sadece dört yılda devlete katkısı 4 milyar doları buluyor” dedi.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.06.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.