BASINDAN YAZILAR
Memur Emeklisine İkramiye Müjdesi / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Memur Emeklisine İkramiye Müjdesi / Mehmet Bulut

 30 yıldan fazla çalışması olan memur emeklilerinin ikramiye çilesine nihayet son verecek bir yasa tasarısı hazırlandı ve Meclise sunuldu. Peki yeni düzenleme nasıl işleyecek?
 

Son aylarda memur emeklilerinin en çok merak ettiği ve soru yönelttikleri husus emekli ikramiyeleri ile ilgili. Geçtiğimiz yıla kadar memuriyette 30 yıldan fazla süre çalışan kişiler emekli oldukları zaman sadece 30 yıllık çalışmaları için emekli ikramiyesi alabiliyorlardı.
 

Ancak Anayasa Mahkemesi, 7 Ocak 2015 tarihli kararıyla memurların emekli ikramiyesinde 30 yıldan fazla hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı şeklindeki kanun hükmünü iptal etmişti.
 

 

Binlerce Dava Açıldı
 

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından 2015 yılından önce emekli olan binlerce memur SGK'ya başvurdu ve 30 yıl üstü çalışmaları için ikramiyelerini istedi. Ancak SGK, kararın geriye işlemeyeceğini belirterek bu talepleri geri çevirdi ve karar tarihinden (7 Ocak 2015’ten) sonra emekli olanların bu imkandan yararlanabileceğini bildirdi.
 

Bunun üzerine de binlerce memur emeklisi 30 yıldan fazla çalışmaları için idare mahkemelerine dava açmaya başladılar. Nitekim açılan davalar da birer birer kazanılmaya başlandı.
 

Açılan ve emekliler tarafından kazanılan her dava aynı zamanda SGK için dava ve avukatlık masrafı ödenmesi anlamına geliyor. Bu sebeple de birkaç gün önce Meclise bir yasa tasarısı sunuldu. Tasarı ile memur emeklilerinin ikramiye sorunu çözüme kavuşturuluyor.
 

 

İkramiyeler Ödenecek

Şayet Meclis’e sunulan tasarı mevcut haliyle kabul edilirse memur emeklileri dava açmalarına gerek kalmaksızın 30 yılın üstündeki çalışmalarına ilişkin emekli ikramiyelerini SGK’dan alabilecekler.
 

Tasarıya göre 30 yıldan fazla hizmet süresi olup da, fazla süreler için emekli ikramiyesi almayanlara, alamadıkları ikramiyeler kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonra bir yıl içinde başvurulması halinde 7 bin 500 TL’ye kadar olan kısmı başvurudan itibaren ilk 3 ay içinde, varsa kalan kısım ise faiziyle birlikte bir yıl sonra, yani 2017 yılının aynı ayı içinde ödenecek.
 

Eğer kanun yayınlanmadan önce SGK’ya başvuru yapmış olanlar varsa ayrıca başvuru yapmalarına gerek kalmayacak ve kanunun yürürlük tarihi itibariyle başvuru yapmış sayılacaklar.
 

 

Açılan Davalar Konusuz Kalacak
 

Kanun yürürlüğe girmeden önce dava açmış olanlar açısından da ayrı bir başvuru şartı aranmayacak ve kanun yürürlük tarihinden sonra 3 ay içinde ikramiye ödemesi başlayacak. Ayrıca idari başvuru tarihinden itibaren bu kişilere kanuni faiz de işletilecek ve bu şekilde ikramiye ödemesi yapılacak.
 

Açılan davalar ise konusuz kalacak ve "karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde karar verilecek. Bununla birlikte yargılama giderleri de idarenin üzerine bırakılacak. Vekalet ücretleri ise dörtte bir oranında ödenecek.
 

SGK idare mahkemelerinin verdiği olumsuz kararlar için temyiz yoluna gitmeyecek, ayrıca temyize gidilmiş dosyalardan da vazgeçilecek.

Gözler Mecliste

Meclis’e sunulan tasarıyla aslında oldukça geç kalınmış bir düzenleme hayata geçiriliyor. Yaşanan süreçte Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın çok yerinde ve kesin kararlarına karşın gereksiz bir SGK inadı ile boşu boşuna yazılmış binlerce dilekçe ve açılmış dava oldu. Umarım bir an önce Meclis’ten söz konusu yasa geçer ve bürokratik engeller ortadan kalkar.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 08.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM