BASINDAN YAZILAR
Uyarılara Rağmen Israrla Sigara İçen İşçinin İş Sözleşmesi Sonlanır / Vedat İlki - MuhasebeTR

Uyarılara Rağmen Israrla Sigara İçen İşçinin İş Sözleşmesi Sonlanır / Vedat İlki

 

İşyerlerinde özellikle sigara içilmemesi konusunda uyarılara rağmen ,çalışanlarda sigara içmeye devam ederse bu durumda iş sözleşmeleri işveren tarafından sonlanabilir.

Kurallara uymayan çalışan için en büyük tehlike iş sözleşmesinin bitiş aşamasına gelmesidir.

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=4866 konuyla ilgili 5/10/2011 tarihinde yazımızla okurlarımızı uyarmıştık.

İşçinin Canını Acıdan Ceza İş Akdinin Fesh Edilmesi Yaptırımı:

5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte çalışanlar için tehlike çanları çalmaya başladı. 19.05.2008 tarihinden başlayarak 5727 sayılı Yasa hükümlerine muhalefet eden yani işyerinin kapalı alanlarında sigara içen işçinin bu davranışı nedeniyle iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle feshedilebilir.

İşyerinde iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile sigara yasağı konulan yerlerde sigara içilmesi durumunda iş sözleşmesinin feshedilebileceği yönünde Yargıtay Kararları mevcuttur.

9 YHD. Esas No. 2007/42697 Karar No. 2008/20143 Tarihi: 14.07.2008

İşyerinde operatör olarak görev yapan ve gece vardiyasında çalışan davacı işçinin çay molasında kapalı ortamda sigara içtiği, açık alanda içmesi gerektiğini işverenin diğer işçileri tarafından söylenmesi üzerine buna aldırmadığı, buna göre işçinin uyarılara rağmen disiplinsiz davrandığı, bu davranışının işyerinde olumsuzluklara yol açtığı, işyerinde kurallara uymayan ve disiplinsiz davranan davacı ile iş ilişkisinin sürdürülmesi olanağının kalmadığını belirtilerek iş sözleşmesinin geçerli nedenle fesih edilebileceğini belirtmiştir.

 

4857/25'inci Maddesi;

4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (ı) alt bendinde, işçinin isteği ile ya da işini ihmal etmesi sonucu işyerindeki işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi hali işverenin haklı fesih nedenleri arasında gösterilmiştir. İş güvenliği hükümleri, işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik titizlikle uyulması gereken kurallardır. Bu konuda işverenin alması gereken tedbirlerin yanında işçinin de yükümlülükleri vardır. İşçinin kasıtlı bir davranışı ya da görevini savsaması sonucu işin güvenliği yönünden bir tehlike meydana gelmesi durumunda, işveren açısından derhal “haklı nedenle fesih hakkı” ortaya çıkar. İşçinin bu konuda uyarılması veya hatırlatmada bulunulmasına gerek olmadığı gibi, belli bir zararın oluşması da gerekmez. Aynı bentte belirtilen işçinin otuz günlük ücretinin tutarıyla karşılanamayacak bir zarar vermesi, işin güvenliğini tehlikeye düşürmekten bağımsız bir fesih nedenidir.

Güvenlik hizmeti veren bekçinin uyuması veya görev yerini terk etmesi, yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerde yasaklanmış olmasına rağmen sigara içilmesi, basınçla veya yüksek ısıyla çalışabilir bir cihazın kontrolü ile görevlendirilen işçinin görevini savsaması gibi durumlar, işin güvenliğini tehlikeye düşüren davranışlara örnek olarak verilebilir.

T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/4672 Karar No. 2015/7580 Tarihi: 28.04.2015

İŞÇİNİN UYARILARA KARŞIN İŞYERİNDE SİGARA İÇMESİ

HAKLI FESİH

 ÖZETİ:

Somut olayda; davacı iş akdinin haksız feshedildiğini iddia etmiş, davalı işveren ise davacının yasak olduğunu bilmesine rağmen işyerinde sigara içtiğini, iş güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü ve bu nedenle feshin haklı olduğunu savunmuştur. Mahkemece davacının eylemi ile davacıya verilen işten çıkarma cezasının orantılı olmadığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulüne karar vermiştir.

Davacının çalıştığı işyeri bir kağıt fabrikası olup yangına çok elverişli bir konumu olduğu tartışmasızdır. Ayrıca davacı 2003 ve 2005 tarihli taahhütnamelerle işyerinde sigara içmeyeceğini taahhüt etmiştir. Yani işverence gerekli uyarılar yapılmıştır. Bütün bu olgular karşısında davacının eylemi 4857 sayılı İ.K'nın 25/II-ı bendinde düzenlenen işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi bendine uyduğundan kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne karar verilmesi bozma nedenidir.

 

Tüm uyarılara rağmen işçi davranışına devam etmesi halinde işveren haklı nedenle iş akdine fesh edilmesiyle,kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeyecektir.

 

 

(Kaynak: Ali Tezel | 08.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM