Hatırlanacağı üzere gerek iktidar gerekse muhalefet kanadında 1 Kasım 2015 seçimlerinin en önemli konu başlıklarından birisi taşeron işçilerdi. Seçimden sonra Başbakan Davutoğlu tarafından talimat verilmiş ve kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınacağı açıkça ilan edilmişti. Fakat bugüne kadar konuyla ilgili birbiriyle çelişen açıklamalar ve basına sızan taslak metin dışında somut bir adım atılmadı. Henüz Meclis'e sunulmuş bir kanun tasarısı veya teklifi de bulunmuyor. Taslak metinde ise kadro yerine ‘özel sözleşmeli personel' statüsünden bahsediliyor.
65. Hükümet kadro sözünü tutacak mı?
Bu arada 64. Davutoğlu Hükümeti işbaşından ayrıldı ve yerine Sayın Binali Yıldırım'ın başında olduğu 65. Hükümet geldi. Yeni hükümetin programı resmen ilan edildi ve güvenoyu aldı. Fakat programda taşeron işçiler konusuna hiç değinilmemesi oldukça dikkat çekici. Öyle ki programda ‘taşeron' kelimesi dahi geçmiyor. Doğrudan bahsetmeyi geçtik, dolaylı olarak bile kamudaki taşeronlaşmaya atıf yapılmamış. Bu durumda, belediyeleri de dahil ettiğimizde bir milyonun üzerindeki taşeron işçiler soruyor;
Bu sorular taşeron işçilerimiz tarafından bize soruluyor ve biz de buradan tercümanlık yapmış olduk. Cevabını Sayın Başbakan ve Çalışma Bakanı'ndan bekliyoruz.
GSS borçları nasıl silinecek?
Bilindiği üzere 6704 sayılı torba Kanun kapsamında 25 yaşını doldurmamış vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları silinecek. Peki uygulama nasıl yapılacak? İşte bunun detaylarını SGK bir genelge ile açıkladı.
SGK, konuyla ilgili yayımlamış olduğu 2016/9 sayılı Genelge'de uygulamaya ilişkin soru işaretlerini giderdi. Buna göre;
İkiz çocuklar tek doğum sayılır
Soru: Sadettin Bey, benim 25 Mayıs 1994 tarihinde SSK girişim var. Toplamda bugüne kadar 1672 prim günüm ödenmiş görünüyor. Ben 3600 günle emekli olmak istiyorum. 1969 doğumluyum. 2010 yılında ikiz çocuklarım dünyaya geldi. Bu doğum için borçlanma yapabilir miyim? Bu şartlar dâhilinde ne zaman emekli olabilirim? Hatice M.
Cevap: Bugünkü doğum borçlanması kapsamında, sigorta başlangıcından sonraki doğumlar için üç çocuğa kadar 6 yıl borçlanma yapılabiliyor. Siz de sigorta girişinizden sonraki doğumu borçlanabilirsiniz. Fakat doğum borçlanması uygulamasında ikiz doğumlar tek doğum sayılıyor ve iki yıl (720 gün) borçlanabiliyorsunuz. İki yıl borçlanma yaptığınızda prim gününüz 2.392 gün olacaktır. Bunun üzerine isteğe bağlı veya bir iş yerinde sigortalı olarak 3600 günü tamamlamanız gerekir. 3.600 günü tamamladıktan sonra 58 yaşınızı dolduracağınız 2027 yılında emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: ozgurdusunce | 31.05.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.