Değerli okurlarım; her yıl kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası nedeni ile bugün yazımda halkın ve çalışanların sosyal güvenlik haftasında sorunlarını ve ilgililerden beklentilerini yazmaya çalışacağım.
Bilindiği üzere her yıl Mayıs ayında kutlanan ve bu yıl 10’cusu kutlanacak olan sosyal güvenlik haftasında halkın sosyal güvenliğin öneminin ve gerekliliği ve 10. yılında gelinen noktaya dikkat çekilmeye çalışılacak. Bu kapsamda özellikle ilk ve ortaokul çocuklarına çeşitli kitaplar ve CD’ler dağıtımı ve sosyal güvenlik il ve sosyal güvenlik merkez müdürlüklerinde broşürler ve sosyal güvenlik bilinci oluşturmak, vatandaşları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak maksadıyla hafta boyunca bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır. Tabi bu çalışmalar yapılırken halkında sosyal güvenlik alanında bazı beklentileri vardır. Bu beklentileri de getirip SGK kurumu da bunları ilgili merci olan Sosyal Güvenlik Bakanı vasıtası ile mecliste çözüm bulmasını sağlamaktır. Peki, nedir bu beklentiler kısaca özetlersek;
1- Kadınların sigortalı olmadan önceki yapmış oldukları doğumlarına borçlanma hakkı verilmesi
2- Her ne kadar 1982 ile 2000 yılları arası ismi zorunlu bağkur olsa da çeşitli nedenlerle kuruma kayır olmayanlara verilecek o yıllara ait kayıt hakları
3- Stajyer ve çırakların adlarına kısa vadeli prim ödenmiş olduğundan emeklilik primlerinin de ödenmesi için 1987 yılında çıkarılan bir kanun gibi borçlanma hakkı.
4- Genel sağlık sigortasında 25 yaşa kadar olan prim borçlarının silindiği gibi yaş gözetilmeksizin 1 sefere mahsus tüm GSS primlerinin silinmesi.
5- Emeklilikte yaşa takılanlar olarak isimlendirdiğimiz mağdurların mağduriyetinin ortak bir noktada karşılıklı fedakârlıklarla çözülmesi
6- 2000 yılından sonra emekli olanlara intibak hakkı verilmesi ve emekli maaş hesaplama sisteminin tekrar gözden geçirilerek vatandaş taraflı iyileştirilmesi.
Evet, biz sosyal güvenlik müşavirlerine en çok sorulan sorular olarak ilk aklımıza gelenleri buradan dile getirmeye çalıştık birde ara ara olsa da kurumlara yolumuz düştüğünde sgk çalışanlarının da bizden gündeme getirmemizi istedikleri bazı hususları da buradan belirtmek istiyorum.
SGK Şefleri: Dünyada sadece bize özgün olan herhalde unvanı artıkça alacağı ücreti düşen kesim olarak kurumun dinamosu, olmazsa olmazları, vatandaş ile kurum arasında denge sağlayıcı şeflerin başlıca çözüm bekleyen sorunları; Şeflik mesleğinin itibar ve onuruna yakışan ücret yaklaşımı, alınan hakların iadesi, giden ikramiyelerin geri verilmesi.
SGK Denetmenleri: SGK Denetmenlerinin kayıt dışı önlemede başarıları, SGK’nın uğradığı zararları çözme adına hileli boşanma tespitleri, sahte işyeri ve sahte sigortalı tespitleri karşısında denetimde tek çatı, özlük haklarında düzenleme, ikramiye hakları.
SGK Memurları: Özlük haklarını iyileştirici düzenlemeler, SGM müdürlüklerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi, fazla mesai, ikramiye gibi sorunların çözülmesi ve görev de yükselme sınavlarına kalıcı, adil çözümler.
SGK İCRA MEMURLARI: Adalet Bakanlığı benzeri düzenlemelere sahip olmak, özlük haklarında düzenlemeler. Sosyal Güvenlik sisteminin işlemesi için önemli olan prim gelirlerinin tahsilâtında görevli olan İcra Memurlarının özlük hakları iyileştirilmiş bir Uzmanlık kadrosunun verilmesi hem vatandaşa verilen hizmetlerin kalitesini artıracak hem de çalışan memnuniyeti vatandaş memnuniyetine dönüşecektir.
Tüm çalışanlara uzmanlık haklarının verilmesi: Tahsis Uzmanı, İşveren Uzmanı ve İcra Uzmanı kadrolarıyla kendi çalışanlarından ihtisaslaşmaya gidilmesi. Ve bizce sgk çalışanlarının sorunları 666 sayılı kanun hükmünde kararname ile artmıştır ve 666 sayılı KHK ile SGK çalışanlarının tamamı mağdur edilmiş. SGK çalışanlarının ikramiyeleri, ek ödemeleri ve fazla mesai ücretleri kesilmiş. Hizmetli, VHKİ, Memur, Şef, İcra Memuru, Denetmen, Şube Müdürü, Doktor ve Eczacıya kadar SGK’nın tüm çalışanlarının ekonomik haklarında gerileme olmuştur. Ayrıca 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kesilen ikramiye ödemeleri çözümlenmemiş. AYM’nin ikramiyelerle ilgili hükmü iptal etmesi ve mahkemelerin de memurların lehinde karar vermelerine rağmen SGK’nın memurlara ikramiyelerini ödememesi ve bunu da Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelgeye bağlaması ise tam bir Şener şen filmi arabesk gibi acıklı komediye dönmüştür. İnşallah sayın sosyal güvenlik bakanı Süleyman SOYLU Bey ve kurum başkanı sayın Dr. Mehmet Selim Bağlı beyin hem halkın hem çalışanların yüzünü güldürebilecekleri müjdeler vermesini umut ederek öncelikle kurumun bakanı ve başkanı olmak üzere kendilerinin nezdinde tüm kurum çalışanlarının sosyal güvenlik haftalarını kutluyorum.
NOT: Her ne kadar kurum etkinliklerinden sonradan haberimiz olsa bile halkın yararına dair bilgilendirmelerimiz devam edecektir.
ASKERLİK BORÇLANMASI 1 YIL ÖNCE EMEKLİ EDER
HÜSEYİN KAYA
05.09.1966 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 01.01.1990. 11 yıl Bağ-Kur süresi, 4.5 yıl SSK süresi, 18 ay da askerlik ödemesi yapılmıştır. Kaç yılında emekli olabilirim?
Hüseyin bey, 01.01.1990 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 52 yaş 5525 gün ile emekli olabilirsiniz. Ancak askerlik borçlanmasını ödediğinizden dolayı 1 yıl erken emekli olursunuz yani 51 yaş 5150 gün ile 05.09.2017 tarihinde.
EMEKLİLİKTE YAŞI BEKLEYENLERE MÜJDE YOK
HABİP AKSU
15.01.1998 tarihinde sigorta girişim başladı. Doğum tarihim 01.08.1979. Arada askerlik boşluğum var. Buna göre yeni bir yasadan bahsedildiğini duyduk, isteyen maaşında kesinti olmak şartıyla emekli olabiliyormuş. Bu doğru mudur? Doğruysa şahsıma nasıl yarar?
Habip bey, 15.01.1998 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 57 yaş 5900 gün ile emekli olabilirsiniz. Sizin belirttiğiniz gibi ne bir yasa var, ne de bunla alakalı bir taslak var. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı zamanında bazı çalışmaların yapılacağı söylemiş olup, öneri olarak sizin belirtmiş olduğunuz model sunulmuştu. Sadece söylemde kalmış oldu. Bu konu ile bir gelişme olduğu takdirde buradan sizlere duyuracağız.
YENİ YAPILANDIRMA OLACAK MI?
MAHMUT YAĞCI
Ben 06.12.1976 doğumluyum. SSK girişim 10.12.1989. Arada prim boşluklarım var. 2000 yılından 2007’ye kadar Bağ-Kur’lu idim. Yeni yapılanmadan söz ediyorlar. Bana bir yansıması olur mu?
Mahmut bey, 10.12.1989 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 52 yaş 5525 gün ile emekli olabilirsiniz. Ancak eğer emeklilik tarihinden önce son yedi yılda hangi kurum fazla ise o kurumun şartları ile emekli olursunuz. Eğer 4-b (Bağ-Kur) ise 3.5 yıl daha 4-a’ya (SSK) prim ödemek şartı ile yapılandırma dönem dönem Türkiye’de oluyor. Vergi ve SGK’nın son 3 aylık tahsilatlarının düşüklüğüne bakıldığında belki ileriki günler için bir yapılanma söz konusu olabilir. Ancak şunu da unutmamalı, halen devam eden eski yapılandırma vardır ve taksitlerini düzenli ödeyen az da olsa birileri var.
(Kaynak: Milligazete.com | 21.05.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.