Emekli aylığı alan anne, baba veya başka bir yakınınız öldükten sonra hesabına yatan parayı çekerken dikkat edin. Yoksa başınıza olmadık işler gelebilir.
Okurlarımızdan Durmuş Bey gönderdiği e-postasında herkesin başına gelebilecek ancak sonuçları pek fazla düşülmeyen bir hususta soru sormuş. Durmuş Bey sorusunda babasının yaklaşık bir ay önce vefat ettiğini, babasının SGK’dan emekli aylığı aldığını, öldükten dört gün sonra Ziraat Bankası’ndaki hesabına nisan ayının emekli aylığının yattığını söylüyor ve bu parayı çekip çekemeyeceğini, çekerse başına bir şey gelir mi diye soruyor.
Emekli aylığı hesaba ne zaman yatar?
Emeklilere aylıkların nasıl ve hangi periyodlarla ödeneceği önemli bir mesele. Çünkü bu sürelerin bilinmemesi halinde sorumuzu soran Durmuş Bey gibi aklımız karışabilir.
Emekli aylığının ne zaman hesaba yatırılacağına ilişkin düzenleme Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 69. maddesinde yer alıyor. Buna göre, sigortalıya ve hak sahiplerine bağlanan gelir ve aylıklar, SGK tarafından belirlenen dönem ve tarihlerde her ay peşin olarak ödeniyor.
Örneğin, işçi emeklilerinin aylıkları her ayın 17 ila 26’sında, Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise her ayın 25 ila 28’inde ödeniyor. Bu tarihler arasında emeklilerin tahsis numaralarının son rakamının kaç olduğuna göre ödeme tarihleri belirleniyor.
Peşin ödeme olduğundan aylık çekilmez
SGK tarafından yapılan emekli aylığı ödemelerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu ödemelerin peşin olarak yapılması. Yani nisan ayında hesabınıza yatan emekli aylığı aslında mayıs ayının hak edilen tutarı.
Bununla birlikte SGK’dan alınan emekli aylıklarında bir aylık (30 günlük) emekli aylığı ifadesi, her ayın 1’i ila 30’u arasındaki zaman dilimini ifade etmiyor. Emekli aylıklarında bir aylık dönem; emekli kişinin bankadan çektiği maaşının tarihi ile bu tarihten bir ay sonraki aylığı çekeceği tarih arasında kalan devreyi ifade ediyor.
Eğer aylık alan kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden önce ise, bankaya yatırılan paranın alınmaması gerekiyor. Örneğin, ölüm 20 Nisan’da olmuş, emekli maaşı ise 25 Nisan’da hesaba yatmışsa bu paranın hesaptan çekilmemesi gerekiyor.
Ölümden önce yatan para çekilir
Eğer kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden sonra ise, bankaya yatırılan para, yani aylık alınıp kullanılabilir. Örneğin, emekli maaşı 21 Nisan’da hesaba yatmışsa ve emekli şahıs 24 Nisan’da ölmüşse bu durumda eşinin veya çocuklarının bu parayı hesaptan çekmelerinde bir sakınca bulunmuyor.
Dikkat: Mahkemeye çıkarsınız
Eğer bir yakınınız SGK’dan aylık veya gelir alırken ölmüşse durumu SGK’ya bildirmenizde fayda var. Çünkü SGK bu durumdan haberdar olmayabiliyor ve her ay parayı banka hesabına yatırmaya devam edebiliyor. Böyle olunca da ölen kişi adına yatan paralar hak edilmemesine rağmen çocuğu veya eşi tarafından çekilebiliyor.
Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde ise SGK, ölen kişinin haksız ve yersiz bir şekilde bankadan veya bankamatikten çekilen parasını yasal faiziyle birlikte geri alıyor. Bununla da yetinmiyor parayı çekenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Yani böyle bir durumda mahkemeye çıkıp ceza almanız söz konusu.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 16.05.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.