Emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra da aynı işyerinde çalışanlar için yeni bir dönem başlar. Çalışanın bu işyerinden tekrar ayrılırken ödenecek kıdem tazminatı da emekli olduktan sonraki dönem üzerinden hesaplanır.
Bazı durumlarda emekli olmak, çalışmanın sonlanması anlamına gelmiyor. Genellikle çocukların okumaya devam etmesi veya başka bazı nedenlerle emekliler çalışmayı sürdürüyorlar. Bu durumda emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin akıllarına işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alıp alamayacakları ve emekli aylıklarının emekli olduktan sonra çalışmaları nedeniyle artıp artmayacağı soruları geliyor.
FARKLILIK GÖSTERİR
1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlamış veya emekli olmuş kişiler, emekli olduktan sonra 4/a’lı yani bir işverene bağlı olarak çalışmaya devam etmek isterlerse karşılarına iki seçenek çıkar. İlki emekli olmuş bu kişilerin aylıklarını kestirip, normal bir sigortalı gibi çalışmasıdır. İkinci seçenek ise sosyal güvenlik destek primi ödenmesidir. Bu durumda çalışan emekli, emekli aylığını almaya devam eder. Ancak yüzde 32 oranında SGDP primi ödenmektedir. SSK’lı olarak emekli olan kişiler, emekli olmaları nedeniyle işverenlerinden kıdem tazminatlarını alabilirler. Dolayısıyla 25 yıl aynı işyerinde çalışan bir kişi 25 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir. Bu kişi emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya devam ederse kıdem tazminatını hangi hallerde alabileceği farklılık arz eder. Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden bir kişi çalışmasını sonlandırmak istediğinde kıdem tazminatı talep edemez. Ancak SGDP yerine aylığını kestirip çalışmaya devam ederse, istediği zaman ayrılarak işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.
Nasıl hesaplanıyor?
Örneğin çalışan 20 yıl aynı işyerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekli olmuş ve emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya devam ederek 3 yıl daha çalışmış ise ikinci kez kıdem tazminatını 3 yıllık süre üzerinden alabilecektir.
Eski süreyi sıfırlar
Yargıtay, emeklilik nedeniyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenirse kıdem hakkının sıfırlandığı görüşünde. Dolayısıyla bu kişi için yeni bir çalışma dönemi başlamış olur.
Aylığı hangi koşullarda artar?
EMEKLİ olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin emekli aylıklarının artıp artmayacağı da, kendi tercihlerine bağlıdır. Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden kişiler, bu işlerinden ayrıldıklarında da aynı emekli aylığını almaya devam ederler.Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve aylığını kestiren kişiler için durum farklıdır. Bu dönemde hem aylık almadıkları, hem de yaşlılık sigortasına prim ödedikleri için bu süre sonunda yeniden aylık hesaplanır ve kendilerine bağlanır. Dolayısıyla çalışan emekli eğer ayılığını kestirip çalışmaya devam etmiş ise çalışması sonlandığında daha yüksek bir aylık alabilir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.05.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.