BASINDAN YAZILAR
Memurluğa Atanan Askeri Personelin Derece-Kademe Hakları Nasıl Uygulanmalı? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Memurluğa Atanan Askeri Personelin Derece-Kademe Hakları Nasıl Uygulanmalı? / Şevket Tezel

 Farklı kanunlara tabi olmakla beraber Emekli Sandığı iştirakçisi sayılan memurlar, askerler, yargı mensupları gibi farklı haklara sahip bulunuyorlar.

Bunlar arasında özellikle de 45 yaş sonrası sözleşmeleri feshedilen uzman erbaşlardan dolayı askerlikten memurluğa geçiş bakımından bir sirkülasyon olabilmektedir.

Bu geçiş 2010 yılında yürürlüğe giren 6000 sayılı Kanunla daha da artmış bulunmaktadır.

İşte bu geçişler nedeniyle farklı mevzuatlardan kaynaklanan yorum farklılıkları nedeniyle kamu kurumlarında tereddütler yaşanabiliyor.  

Bu hatalı yorumlar özellikle de 657 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde ortaya çıkıyor.  

Derece Durduran Sınıf Değişikliği

Bilindiği gibi 657 sayılı Kanunun 71 inci maddesine göre sınıf değiştiren memurlar için eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olanların yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılıyor ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmiyor.

Örneğin üniversite mezunu olarak 9/1'den başlaması gerekmesine rağmen teknik hizmetler sınıfında bir mühendis olarak göreve 8/1'inden başlayan ve sonradan Genel İdari Hizmetler sınıfındaki bir müdür kadrosuna atanan memurun başta fazladan elde ettiği bir fazla dereceyi elde etme süresi kadar (3 yıl) ilerlemesinin durdurulması gerekiyor.

İş bu yorumun askeri personellikten sivil personelliğe geçişte uygulanması gerektiğine dair hatalı yorum hak kaybına neden oluyor.

Oysa bu yasanın sadece memurların kendi içindeki sınıflar arası geçişlerde uygulanması gerekli bir hüküm olduğu göz ardı edilmiş oluyor.

Öte yandan dava konusu edilen bu çelişkide Danıştay konuya son noktayı yıllar önce koymuş bulunuyor.

Danıştay Ne Diyor?

Danıştay 10. Dairesince  12.01.1999 tarih ve E.1998/2862, K.1999/29 sayılı karar ile, 657 sayılı Kanunun 71 inci maddesinin son fıkrası hükmünün yalnızca 657 sayılı Yasada sayılan sınıflardan birinde göreve başlayan ve sonra başka bir sınıfa geçerek memuriyete devam eden kişilerin terfi durumlarını saptamakta olduğu belirtilerek 926, 3466 ve 3269 sayılı Kanunlara tabi personelden görevlerinden ayrılarak 657 sayılı Kanuna tabi statülere geçenler hakkında bu Kanunun 71.maddesindeki  bekletilme işleminin yapılamayacağı, esastan karara bağlanmış bulunuyor.

Bu karar uyarınca 926, 3466 ve 3269 sayılı Kanunlara tabi olarak görev yaptıktan sonra bu görevinden ayrılarak 657 sayılı Yasa hükümlerine göre açıktan ataması yapılanlar için sınıf değişikliğinden söz edilemeyeceğinden, bu durumda olan sigortalıların emeklilik keseneğine esas aylığa ait derece ve kademe yönünden bekletilmeksizin önceki görevlerinden ayrıldıkları tarihte bıraktıkları derece ve kademedeki kıdemleri dikkate alınarak intibaklarının yapılması gerekiyor.

Tereddütleri Gidermek DPB'nin Görevi

Ancak, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespiti konusunda Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı Bütçe Kontrol Genel Müdürlüğüne görüşlerine uygun işlem yapılması gerekiyor.

DPB Ne Diyor?

Konuya ilişkin olarak DPB'nin 27/03/2013 tarihli ve 5138 sayılı görüşünde;

Memur kadrolarına ataması yapılan personelin intibakı yapılırken memuriyete giriş dereceleri 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca belirlenmekte ve uzman erbaşlıkta geçen hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilmekte olup, mezkur hükme göre yapılacak intibak işleminde ilgililerin 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde belirtilen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşamayacağı öngörülmektedir.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi uzman erbaş olarak en az iki yıl süreyle çalışmış olmak şartıyla, sağlık niteliklerini kaybetmeleri veya 45 yaşına girmiş olmaları sebebiyle görev süreleri sona erenler ile kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olanlardan, kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak ataması yapılanların memuriyete giriş derece ve kademelerinin öğrenim durumlarına göre belirlenmesi, bunların uzman erbaşlıkta geçen hizmet sürelerinin tamamının öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla her yılı bir kademe ilerlemesi her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmesi gerekmektedir” demektedir.

Sicilden Dolayı İlave Kademede Durum Ne?

Öte yandan yine DPB'nin 21.02.2014 tarihli ve 638 sayılı görüşünde; 657 sayılı Kanunun 64 ncü maddesinin dördüncü fıkrasında "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü içinde geçen yılların sadece 657 sayılı Kanun çerçevesinde geçen yıllar olduğu, uzman çavuş olarak çalıştıkları sürelere ilişkin olarak anılan hükümlerin uygulanamayacağı mütalaa ediliyor, bir ek kademe verilmesini gerektiren son sekiz yıllık disiplin cezasızlık halinin saptanmasında salt 657 sayılı Kanun çerçevesinde geçen sürelerin dikkate alınabileceği vurgulanıyor.

Yani askeri personel konumundan sivil memurluğa geçişte 657 sayılı Kanundaki kısıtlayıcı 71 maddenin uygulanmayacağı, buna karşın temiz sicil nedeniyle uygulanması gereken ek bir kademe hakkında ise askeri personel dönemindeki sicillerin dikkate alınmayacağı da DPB'nin uygulamaya esas bir yorumu olarak dikkatlere sunulmuş oluyor.   

(Kaynak: Ali Tezel | 13.05.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM