BASINDAN YAZILAR
İşyerinde Stresli Misin? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İşyerinde Stresli Misin? / Mehmet Bulut

 İşçilerin işyerinde stresli olmasının birçok olumsuz sonucu var. Bunlardan en önemlisi ise iş kazalarına davetiye çıkarması. Peki ülkemizde işçilerin durumu nasıl?
 

4-11 Mayıs tarihleri arası iş sağlığı ve güvenliği haftası. Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de sempozyumlar, kongreler ve değişik etkinliklerle ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılıp tartışılıyor. Ama sonuçlar ne kadar göz önünde bulunduruluyor, ayrı bir mesele…
 

Aslına bakılırsa bir çalışma hayatı uzmanı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliğine yönelik mevzuat gerçekten çok kapsamlı, başarılı ve yeterli seviyede. Yani elimizdeki mevzuata yeni maddeler ekleyerek ve bunları tartışarak boşuna zaman kaybetmeye gerek yok.
 

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili en önemli eksikliğimiz halen bu konunun başka bilim dalları ile bağlantısını kuramamış olmamız.

Sosyolojik ve psikolojik bir mesele

 

İş sağlığı ve güvenliği ele alınırken ve sorunlara çözüm üretirken diğer disiplinlerle etkileşimi göz önünde bulundurulmalı. Ama bizde ne yazık ki gece yarısı torba yasalarla tartışılmadan düzenlemeler yapılıyor ve etki analizleri eksik kalıyor.
 

İş sağlığı ve güvenliği öncelikle sosyoloji bilimiyle desteklenmesi gereken bir konu. Ayrıca kuralların uygulanacağı toplumun kültürel yapısına göre şekillendirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra eğitim bilimi ile mutlaka birlikte hareket etmesi gerekiyor.
 

Ve elbette psikolojinin, iş sağlığı ve güvenliği ele alınırken göz önünde bulunması gerekiyor. Ancak çalışma hayatına yönelik kararlar alırken bunlar hiç umurumuzda olmuyor.

İş stresi kazalara davetiye çıkartıyor

 

Türk İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de işe bağlı sağlık sorununa maruz kalanların % 20’si stres, depresyon veya anksiyete sorunlarından yakınıyor. Birçok bilimsel makale stresin iş kazalarına davetiye çıkardığını ve iş hayatını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.
 

Örneğin, stresin ABD ekonomisine yıllık maliyetinin toplam 150 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Ayrıca ABD’de iş kazalarının %75’inin stresle ilişkili olarak meydana geldiği belirtiliyor. İngiltere’de stres nedeniyle yaşanan işgünü kaybı, grevler nedeniyle kaybedilen zamanın 10 katına ulaşmakta.

Kaygıdan strese stresten kazaya

 

Ülkemizde durum nasıl diye sorarsanız net bir şey söyleyemiyoruz. SGK iş kazası istatistiklerine baktığımızda gerçekleşen iş kazaları birçok şekilde sınıflandırılmış: Şehir, yaş, iş göremezlik derecesi, uzuv kaybı, gerçekleşme şekli vs… Ama stresin etkisini bu istatistiklerde görmek mümkün değil. Lokal olarak yapılmış birkaç bilimsel çalışma ise sınırlı düzeyde kalmış.
 

Bununla birlikte iş stresine neden olan en önemli etkenlerin neler olduğunu sayarak ülkemizdeki iş kazaları ile stres ilişkisini kurmamız mümkün olacaktır. Şimdi saydığımız etkenler ülkemizde kaç işçide mevcut, değerlendirin ve kendiniz karar verin…
 

    İşsiz kalma korkusu
 

    İşyerine bağlılığın azalması
 

    İşten tatminsizlik
 

    İşyerinde patron-idareci zorbalığı (mobbing)
 

    Yetersiz ücret
 

    Uzun çalışma süreleri
 

    Sosyal güvenlik ve sağlık kaygıları
 

    İşyeri imajının zayıflaması
 

    Genel ekonomik belirsizlik

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 09.05.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM