Ülkemizde yüzlerce işyerinde binlerce kişi hâlâ sigortasız çalışmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırmanın birçok nedeni vardır. Aslında işverenler sigortasız işçi çalıştırmaları sonucunda yarın öbür gün karşılaşacakları cezaları bilseler sigortasız işçi çalıştıracaklarını sanmam, çünkü cezalar çok ağır. Asgari ücretle çalışan bir kişi AGİ durumuna göre en az 1300 TL maaş alır fakat işverenin cebinden 1.935 TL para çıkar. Yüksek sigorta maliyetleri sonucu yanında çalıştırdığı işçisini sigortalı yapmayan işveren her ne kadar da bu işte kârlı olduğunu düşünse de, SGK tarafından yapılan incelemeler sonucunda karşılaşacağı para cezaları işyerini kapatmasına dahi sebep olacak kadar yüksektir.
Sigortasız işçi çalıştırmaya SGK’nın uygulayacağı cezalar asgari ücretin brütüne göre belirlenir. 2016 yılı asgari ücretin brütü 1.647 TL’dir.
Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. 1.647+38= 62.586.-TL sadece ceza ödemek zorunda kalır. İşletme defteri tutan işletmeler asgari ücretin 32 katı ceza öder bu da 1.647+32= 52.704 TL’dir. İşveren defter tutmuyorsa özel inşaat gibi durumlarda sigortasız işçi çalıştırma cezası 1 yıl için 28 asgari ücret tutarıdır 2016 yılı için 46.116 TL ceza uygulanır.
Sigortasız işçi çalıştırma karşılığında sadece idari para cezası ile bu iş bitmez, sigortasız işçi çalıştırmada ayrıca ücretini bankaya yatırmadığında cezası var, kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğar.
Cezalar dışında her ay sigortalı olarak bildirseydi ödeyeceği primler ve gecikme zammı var. Ayrıca işverenlerin Teşvikleri de iptal olunur. Sigortasız işçi iş kazası geçirirse, kendisine hak sahiplerine bağlanacak maaş sorgusuz sualsiz işverenden tahsil edilir.
Düşünün yukarıda belirttiğim hususlar sadece bir yıl için uygulanacak cezalar, işçinin sigortasının üç beş yıl yapılmadığını düşünürsek işverenin bu cezaları ödemek için yıllarca yapmış olduğu birikimin yetmeyeceği ortadadır. Bu nedenle aman dikkat edin ve sigortasız işçi çalıştırmayın. Bir de yanınızda çalıştırdığınız işçilerin sigorta primlerini gerçek rakamlarından SGK’ya bildirin.
(Kaynak: Olay | 25.04.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.