huzelturk@superonline.com
Bugün emlak vergisi ikinci taksidinin son ödeme günü. Emlak vergisi ödemelerini yapmamış olanlar için ne kadar vergi ödemeleri gerektiği konusundaki düzenlemeler önem taşımaktadır. Konu, Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:
"Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup, onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."
29 Aralık 2006 tarihli ve 26391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile bu yetki kullanılmış ve söz konusu meskene ait bina vergisi oranı, 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmiştir."
Bu kapsamda:
1.Herşeyden önce hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olması durumunda ödeyecekleri vergi oranı sıfırdır. Bir başka bakış açısı ile bu kişiler şartları taşıyorlarsa emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
2.Sıfır orandan yararlanacakların konutta bizzat oturmaları gerekmemektedir. Bu kişiler sahip oldukları bir konutu kiraya vermişler ve ayrıca kirada oturuyorlar ise yine bu orandan yararlanabileceklerdir.
3.Belirli zamanlarda dinlenmek amacıyla kullanılan evler kapsam dışında tutulduğu için örneğin yazlık evler için emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir. Yazlık evlerde sürekli oturanların başka bir evleri yoksa ve şartları da sağlıyorlarsa emlak vergisi ödenmeyecektir.
4.Sıfır orandan yararlanacaklar konutun tamamına değil de bir kısmına sahipseler, sıfır vergi oranı konutun vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanacaktır.
5.2007 senesi içerisinde gayrimenkul satın alanların 2007 sonuna kadar gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaat ederek bildirimde bulunması gerekmektedir. Yılın bitimine üç aydan az süre varsa bildirim üç ay içerisinde yapılmalıdır.
6.Gerekli şartlara sahip olmadıkları halde sıfır vergilendirme için müracaat edenlerle, durumlarında değişiklik olduğu halde bunları bildirmeyenler vergilerini ceza ve gecikme faiziyle birlikte ödeyeceklerdir.
7.Özürlüler, durumlarını tam teşekküllü devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendireceklerdir.
8.Verginin zamanında ödenmemesi halinde gecikilen her ay için yüzde 2,5 oranında gecikme zammı ödenecektir.
Vergide sıfır oranı bugüne kadar tartışmaları da beraberinde getiren bir uygulama olmuştur. Zira sonuçta vergi alınmaması sözkonusudur. Kapsam bakımından konuya bakıldığında sosyal devlet ilkesinin, her ne kadar gözetilmesi gereken diğer bazı vergi konularında olmasa da, burada gözetildiği bir düzenleme bulunmaktadır. Bununla birlikte özellikle özürlülerin alacakları raporlar ile hiçbir geliri olmayanların bu durumlarını belgelemeleri konularında uygulamada önemli problemler olup, bu haklarını halen kullanamayanlar mevcuttur.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 30.11.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.