BASINDAN YAZILAR
İzinler Beşe Bölünecek / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İzinler Beşe Bölünecek / Sadettin Orhan

 Mevsimin yaza doğru ilerlediği bu aylarda çalışma hayatında yıllık izin konusu gündemin başında geliyor. Kamu çalışanları için pek sorun olmasa da özel sektörde yıllık izin planlaması başlı başına bir meseledir. İşçiler kendi kişisel ihtiyaç ve önceliklerine göre, işverense işyeri koşullarına göre izin kullandırmak ister. Fakat tabii ki bu konuda son sözü İş Kanunu söylüyor.

 

Kanuna göre çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin, en fazla üçe bölünebiliyor. Bu üç bölümden birisi de en az 10 gün olmak zorunda. Örneğin işyerinde kıdemi beş yıla kadar olan işçilere 14 gün izin verilmesi gerekiyor. Bu izin, bir bölümü en az 10 gün olmak üzere, toplamda en fazla üçe bölünebiliyor. Toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerinde ise izinler konusu çalışanlar lehine daha farklı uygulanabiliyor.

 

İŞÇİ KORUYOR AMA...

 

Esasında İş Kanunu'nda yer alan bu düzenleme işçiyi korumayı amaçlıyor. Yani yıllık iznin işveren tarafından çok fazla parçalanmasını ve yıllık izinden günlük izne dönüşmesini önlüyor. Çünkü her çalışanın, en azından yılda bir defa, işyerinden bir haftadan daha uzun süre uzak kalması gerekiyor. Çalışma psikolojisi üzerine yapılan araştırmalar da bunu doğruluyor. Fakat bazı işyerlerinde çalışanlar yıllık iznini üçten daha fazla parçaya bölmek isteyebiliyor. Özellikle kıdemi 15 yıldan fazla olan ve 26 gün izin hakkı olan çalışanlar, üç parçaya değil de daha fazla parçaya bölerek izin kullanmak istiyor. Ancak İş Kanunu 56. maddesi buna engel oluyor. Bu da bazı işyerlerinde kanuna aykırı uygulamaları doğurabiliyor.

 

ARTIK BEŞE BÖLÜNECEK

 

Meclis'e sunulan son torba kanun kapsamında yıllık izin konusu yeniden düzenleniyor. Yakında yasalaşması beklenen düzenlemeye göre, yıllık izinler artık üç yerine beşe bölünerek kullanılabilecek. Ayrıca bir bölümü en az 10 gün olabilirken, torba yasa bunu da altı güne düşürüyor. Düzenleme, işçiyi de işvereni de yıllık izin konusunda bir ölçüde rahatlatmış olacak. Yasa tasarısının bir-iki ay içerisinde yasalaşması tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu yaz için yapılacak izin planlamalarında gerek işçilerin gerekse işverenlerin bu düzenlemeyi şimdiden dikkate almalarında fayda var.

 

SORUMLULUK GÖREVLE SINIRLI

 

Soru: Sadettin Bey, ben 2007-2008 yılları arasında bir anonim şirketin genel müdürlüğünü yaptım. 08.07.2008 tarihinde görevden ayrıldım. Bu tarihten sonra özellikle 2010 itibariyle şirketin SGK'ya olan borçlarının ödenmediğini biliyorum. Ödenmeyen borçlar sebebiyle benim görevi bırakmış olmama rağmen herhangi bir sorumluluğum doğar mı?

 

Cevap: SGK'ya olan borçlardan tüzel kişi ortak ve üst düzey yöneticileri şahsi malvarlıklarıyla da sorumludurlar. Ancak bu sorumluluk şirket üst düzey yöneticileriningörev yaptığı dönemde tahakkuk eden borçlar için geçerlidir. Görevinizi bıraktıktan sonra tahakkuk eden borçlardan dolayı sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

 

 

KANUNA AYKIRI İLAN OLMAZ

 

Soru: Sadettin Bey, ben stajyer mali müşavir olarak çalışıyorum. Bazı insan personel ilanı yayınlanan sitelerde iş ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı ifadelere rastlıyorum. Örneğin 1000 TL ücret verileceği (asgari ücretin altında), 7/24 çalışmaya hazır olunması gerektiği gibi. Bu ilanlar sorunlu değil mi? Yetkililerin bu ilanlardan haberi olmuyor mu? Ayrıca bu kariyer sitelerinin bu konularda sorumluluğu bulunmuyor mu? Rezan K.

 

Cevap: Değerli okurum, yürürlükteki iş ve sosyal güvenlik kanunlarına aykırı personel çalıştırılamayacağı gibi bu yönde ilan da verilemez. Fakat maalesef pek çok özel istihdam bürosu işlevi gören kariyer sitelerinde benzer ilanlara rastlayabiliyoruz. Oysa özel istihdam büroları, kanuna aykırı herhangi bir iş sözleşmesine aracılık edemezler ve bu yönde ilan yayınlayamazlar. Çalışma Bakanlığı İş Müfettişlerince yapılan denetimlerde, özel istihdam bürolarının bu tür ilanlarının da incelemeye alınması faydalı olacaktır.

 

KADRO KONUSU NETLEŞMEDİ

 

Soru: Sadettin Bey, bizler Sağlık Bakanlığı bünyesinde taşeron şirket elemanı olarak çalışıyoruz. Yapılan ihalelerde taşeron şirket değişse de bizler yıllar boyu aynı birimde çalışıyoruz. Taşeron işçilerle ilgili son açıklamalar kafamızı oldukça karıştırmış durumda. Normalde biz arkadaşlarımızla kadro için dava açmaya hazırlanıyorduk. Bu açıklamalardan sonra bize neyi tavsiye edersiniz? Bekleyelim mi yoksa dava açalım mı?Rumuz: Sağlıkçı

 

Cevap: Değerli okurum, taşeron işçilerle ilgili şu ana kadar resmi olarak bir yasa teklifi veya tasarısı sunulmuş değil. Hükümet kanadından yapılan fakat birbirinden farklı içerikte açıklamalar var. Düzenleme tasarı veya teklif olarak Meclis'e geldiğinde konunun detaylarını ve son şeklini görmüş olacağız. Dolayısıyla şimdiden söylentilere bakarak adım atmak hatalı olur. Konunun son haliyle resmiyet kazanmasını beklemenizi tavsiye ederim.

 

 

(Kaynak: ozgurdusunce | 12.04.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM