İşsiz kaldıktan sonra işsizlik maaşı almak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar ise oldukça ağır. Gündemde ise bu şartların esnetilip işten ayrılan daha çok kişinin maaş almasının sağlanması var.
İşsizlik ülkemizin en önemli ekonomik problemi ve her geçen gün daha da vahim rakamlar karşımıza çıkmaya başladı. İşsizlik söz konusu olunca en önemli konulardan birisi de işsizlik halinde kişilerin sahip oldukları haklar oluyor. Bu haklardan en önemlisi ise halk arasında işsizlik maaşı olarak bilinen işsizlik ödeneği.
İşsizlerin çoğu işsizlik maaşı alamıyor
İşsizlik maaşı alınabilmesi için kanunda sayılan şartların bir arada bulunması gerekiyor. Bu şartlar o kadar ağır ki çoğu kişi işsizlik maaşı alamıyor. İş-Kur verilerine göre, 2016 Şubat ayı içerisinde 120.445 kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuş. Başvurular geçen yıl Şubat ayına göre % 48,1 artmış.
Bununla birlikte 2016 Şubat Ayı içerisinde sadece 52.551 kişi işsizlik maaşına hak kazanmış. Yani başvuranların yarıdan fazlası gereken şartları taşımadıklarından işsizlik maaşı alamamış.
İstifa edene işsizlik maaşı yok
Mevcut durumda işsizlik maaşı ne yazık ki her işsiz kalana ödenmiyor. İşsizlik maaşı alınabilmesi için bazı şartlar var. Bir işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için işten kanunda belirtilen şekilde çıkmış olması gerekiyor. Yani bir işçi istifa ederek işten ayrılırsa işsizlik maaşı alması söz konusu olmuyor. Ancak işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi ya da işveren tarafından ahlak veya iyi niyet kurallarına aykırı hareket haricinde işten çıkartılması durumunda işsizlik maaşı alınabiliyor.
Kesintisiz 120 gün çalışmak gerekiyor
Mevcut uygulamada işsizlik maaşı alabilmek için ayrıca çalışma süresine ilişkin bazı şartlar var. Öyle ki işçinin işten ayrılmadan önceki son 120 gün kesintisiz olarak çalışmış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra işçinin işten ayrılmadan önce son 3 yıl içinde en az 600 gün çalışmış olması gerekli. Eğer bu şartları taşıyorsa işçi işsizlik maaşı alabiliyor.
İşsizlik maaşı süresi kadar?
Peki işsizlik maaşı ne kadar süre alınabiliyor? Burada üç alternatif var:
1. Son 3 yıl içinde 600 gün çalışması olan işsizlere 180 gün
2. Son 3 yıl içinde 900 gün çalışması olan işsizlere 240 gün
3. Son 3 yıl içinde 1080 gün çalışması olan işsizlere 300 gün süre ile işsizlik maaşı veriliyor.
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık ücreti dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemiyor.
İşsizlik maaşı için bir ay çalışmak yetecek
Çalışma Bakanlığı bugünlerde yeni bir taslak üzerinde çalışıyor. Böylece işsizlik maaşı almadaki zorluklar hafifletiliyor. Bu sene sonuçlanması beklenen çalışmaya göre artık istifa eden işçi de işsizlik sigortasından faydalanabilecek. Zaten her ay maaşından işsizlik sigortası primi kesilen bir işçinin istifa ettiği için işsizlik maaşı alamaması sosyal güvenlik anlayışı ile uyuşmuyor. Bu sebeple yapılması düşünülen düzenleme gayet makul.
Ayrıca yapılacak düzenleme ile 120 gün olan prim ödeme zorunluluğu 30 güne indiriliyor. Bunun yanı sıra 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının da 100 güne indirilmesi planlanıyor.
Umarım yapılacak bu düzenlemelerle işsizlik sigortası daha etkin işler ve fonda biriken yaklaşık 90 milyar TL de amacına uygun olarak kullanılmaya başlanır…
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 04.04.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.