SORU 1: Babam, 24 yılı Ocak ayından beri Almanya’da yaşamaktadır. Biz ise, ailecek Türkiye’de yaşamaktayız. SGK tarafından babam adına Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu tebligatı gönderdi. Halbuki, babam yaklaşık 3 yıldır Almanya’da yaşıyor. Bu durumda ne yapabiliriz. SGK’nın gönderdiği bu GSS prim borcunu ödemek zorunda mıyız?
Ahmet ŞENLİK
CEVAP 1: Değerli okur, genel sağlık sigortası ülkemizde 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. İşsiz kalan veya sosyal güvenceli olmayan insanlara SGK tarafından işsiz kaldığı tarihlerde veya sosyal güvenceden yoksun kaldıkları tarihlerde, genel sağlık sigortası prim borcu çıkartılmaktadır. Ancak, genel sağlık sigortalılığı Türkiye’de ikamet eden ve Türk vatandaşı olan kişiler için zorunludur. Bu durumda, babanız yaklaşık 3 yıldır Türkiye’de ikamet etmediği için, SGK’nın çıkardığı GSS prim borcunu ödemenize gerek bulunmamaktadır. Ancak, babanızın bu durumunu SGK’ya belgelemeniz gerekmektedir. Bunun için, nüfustan veya yurt dışındaki elçilik veya konsolosluklardan, Almanya’da oturmaya başladığı tarihi belgelendirip, Türkiye’deki ikamet adresinizi buna göre güncellerseniz, söz konusu borç otomatikman düşmüş olacaktır.
Eşe geçen gazi aylığı çocuğa geçmez
SORU 2: Annemin babası Kurtuluş savaşında 10 yıl esir kalmış ve daha sonra gazilik maaşı bağlanmıştı ve vefat etti. Daha sonra anneannem almaya devam etti. Anneannemde vefat etti. Annem de dul dedemden yardım alma durumu olabilir mi?
Akın SAZLI
CEVAP 2: Kurtuluş savaşı gazilerine bağlanan aylık vefatları halinde eşlerine geçmekte. Ancak çocuklarına geçmemektedir. Dedeniz vefat etmiş anneannenize aylık bağlanmış. Ancak anneannenizin vefatı dolayısıyla anneniz dedenizden aylık alamaz.
Bağ-Kur’da başlangıç değil hizmet süresi belirleyici
SORU 3: 1966 doğumluyum, 1984 SSK girişim var. 337 gün 1988’de Bağ-Kur’a girdim. Halen Bağ-Kurluyum. Ne zaman emekli olabilirim? Bağ-Kur, SSK’mı başlangıç kabul ediyor mu?
İsmail ŞEN
CEVAP 3: SSK’da emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirlerken, Bağ-Kur’da 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle ödenen prim gün sayısı belirliyor. Bağ-Kur başlangıcınızı yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile şartları değiştiriyor. Sorunuzu 1 Ocak 1988’de Bağ-Kurlu olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıcından önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizin de 8 ayını borçlanmanız halinde, Bağ-Kur’da emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün prim ödeme) ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurlu olduğunuz tarihten beri ara vermeden prim ödemişseniz, şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız
SORU 4: 1 Temmuz 1979 doğumluyum. SSK girişim 1 Kasım 1997’de. Ne zaman emekli olabilirim?
Salih DAL
CEVAP 4: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2036’da emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Yeni Asya | 04.04.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.