BASINDAN YAZILAR
E-Mailinize Dikkat! Delil Olabilir / Ahmet Metin Aysoy - MuhasebeTR

E-Mailinize Dikkat! Delil Olabilir / Ahmet Metin Aysoy

 Elektronik posta (e-mail) iş yaşamımızı kolaylaştırdı. 

Ancak, e-mailde kullandığımız üslup ve sözlerimiz aleyhimize geçerli delil olarak kullanılabilir.

İş arkadaşlarımıza veya amirlerimize gönderdiğimiz elektronik postada yazışma adabına aykırı davranmamız ve küçültücü ifadeler kullanmamız bize pahalıya mal olabilir; iş sözleşmemiz geçerli sebeple feshedebilir.

Önce konuya ilişkin güncel Yargıtay içtihadını okuyalım, sonra da bu kararı yorumlayalım.

‘Dinlenen tanık beyanları ve dosya içeriğine göre davacının genel müdürden izin aldığı, izne çıktığında genel müdür yardımcısının bilgi vermediği anlaşılmaktadır. Davacının yalnızca bu davranışı fesih için haklı veya geçerli bir neden oluşturmaz. Ancak davacının 31.12.2014 tarihinde iş arkadaşına ve genel müdür yardımcısına gönderdiği elektronik posta içeriği dikkate alındığında mailde kullanılan sözlerin ve üslubun davacıyla davalı arasındaki çalışma barışını bozucu nitelikte olduğu, bu mailin işyerinde diğer çalışanlara da yansıdığı davalının davacıyla çalışma ilişkisini devam ettirmesinin beklenemeyeceği davacının davranışlarının fesih için geçerli neden oluşturduğu feshin haklı fesih ağırlığında olmamakla birlikte geçerli nedene dayandığı anlaşıldığından davanın reddi yerine yazılı gerekçeyle kabulü bozma nedenidir.’ (Y.9.H.D 13.01.2016 E.2015/25023, K. 2016/589 )

Açıklama ve değerlendirme:

Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan  işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.

İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Yukarda alıntısı yapılan Yargıtay kararından anlaşıldığı üzere; işçinin, elektronik posta ile sataşmada bulunması, üstleriyle yazışma adabına aykırı davranması ve küçültücü ifadelerde bulunması çalışma barışını bozar ve çalışma ilişkisinin devam etmesine engel teşkil eder.

Çalışma barışını bozan ve çalışma ilişkisinin devamına engel olan bu davranışlar iş sözleşmesinin feshi açısından geçerli sebep oluşturur.

Böyle bir durumda işe iade davası açan işçinin davasının reddi şeklinde bir sonuçla karşılaşması mümkündür.

Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu 18,19,20,21. Maddeler.

(Kaynak: Star Gazetesi | 22.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM