Değerli okurlar, SSK şartlarında emekli olmak, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı şartlarında emekli olmaktan daha kolay ve daha avantajlı olmaktadır.
Ancak, bu köşemize yöneltilen sorularda, sosyal güvenlik reform yasasıyla birlikte, emekliliğe son üç buçuk yıl kala SSK şartlarında prim ödeyerek emekli olmanın mümkün olup olmadığı sorulmaktadır.
Bun sorunun cevabı şudur; 2008 yılı Ekim ayından önce 1 bir gün bile olsa Bağ-Kur’lu, SSK’lı veya Emekli Sandığı mensubu olarak sigorta kaydı olan bir kişi, günümüzde bile son üç buçuk yılını SSK şartlarında prim ödeyerek, daha kolay ve erken yoldan emekli olabilir.
2008 yılından önce hiç sigorta kaydı olmayan kişiler ise, en çok çalışmalarının geçtiği sigortalılık statüsü hangisi ise (Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı) o kapsamda emekli olabilmektedir.
Bu sebeple, 2008 yılı Ekim ayından önce sigorta girişi olan kişiler, hiç Bağ-Kur’daki 9000 gün şartını beklemeden daha düşük prim gün sayısı ve yaş şartıyla SSK şartlarında emekli olabilmektedir.
Yüzde 40 Sağlık Raporu Olan Engelli Aylığı Alabilir
Değerli okurlar, ülkemizde primli sosyal güvenlik sistemini SGK yürütmektedir. Yani, SGK’dan aylık alacak veya emekli olacak kişilerin genel olarak karşılığında prim yatırmaları gerekmektedir. Ülkemizde primli sosyal güvenlik sisteminin yanında bir de primsiz sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır. Primsiz sosyal güvenlik sisteminin en önemli ayaklarından birisi de, 2022 sayılı yasa kapsamında bağlanan engelli ve yaşlı aylıklarıdır. Bu aylıklar Aile Bakanlığı tarafından ödenmekte olup, başvurular her il ve ilçede kurulu bulunan Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılması gerekmektedir.
2022 sayılı yasa kapsamında engelli aylığı alabilmenin en temel şartı, kişinin en az yüzde 40 oranında sağlık raporu olması gerekmektedir. Bunun yanında bir de, kişinin ikamet ettiği hanesinde kişi başına düşen aylık gelir miktarının asgarî ücretin net tutarının üçte birisinden (424 TL) az olması gerekmektedir.
İşte, en az yüzde 40 oranında sağlık raporu olan ve hanesindeki kişi başına düşen gelir tutarı günümüz itibariyle 424 TL’den az olan kişiler, 2022 sayılı yasa kapsamında engelli aylığı alabilmektedir. Engelli aylığında, herhangi bir yaş şartı gerekmediği gibi prim ödeme gün sayısı şartı da bulunmamaktadır.
Kardeşinize yüksek olan aylık bağlanır
Soru 1: Rahmetli emekli öğretmen olan babamdan maaş alan, evli olmayan ve çalışmayan bir kız kardeşim var. Annem de emekli öğretmen idi. O da rahmetli oldu. Acaba kız kardeşim annemden de maaş bağlatabilir mi ilâve olarak?
Nail ANLAR
Cevap 1: Kız kardeşinize hem babanızdan ve hem annenizden dolayı yetim aylığı bağlanmaz. Kardeşinizin annenizden ve babanızdan bağlanacak aylıktan yüksek olanı tercih etme hakkı bulunuyor.
50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız
Soru 2: 29 Aralık 1974 doğumluyum, Sigorta başlangıç tarihim 25 Ocak 1994 dür. Bu girişimle SSK ya 102 gün prim ödedim. 12 Eylül 1994’de bir özel bankada çalışarak, 9 Ekim 2002’ye kadar bankanın emekli sadığına 2907 gün prim ödemem var. 2003’den beri de SSK’ya 1290 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim?
Sevda ŞEKER
Cevap 2: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1376 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 29 Aralık 2024’de emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Yeni Asya | 12.03.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.