İş akdinin feshi ile ilgili sizden gelen sorular ve cevapları:
SORU: Ben ücretli öğretmen olarak çalışıyordum. Ancak, 1 aralık 2014 te hastalık raporu aldım. 15 ocak 2015’e kadar riskli gebelik yüzünden 16 ocaktan itibarende doğum öncesi raporum başladı,ancak bu arada 22 aralık 2014’te işten çıkışım yapılmış ve bana haber verilmeden şimdi doğum parası alamayacağımı söylüyorlar. Çok mağdur oldum. Raporluyken işten çıkarılabilir miyim? böyle bir durumda ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz lütfen
CEVAP: Öncelikle işten çıkışınız 4857 sayılı iş kanunumuza ve 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunumuza aykırı olarak yapılmıştır.
Şöyle ki; raporlu bir işçinin işten çıkartılabilmesi için en az 6 hafta sürekli raporlu olması ve bu sürenin üzerine çalıştığınız kurumdaki kıdem sürenize isabet eden ihbar süreniz de eklenerek bulunan süre kadar raporlu olmanız halinde çıkışınız yapılabilir. Kaldı ki, 1 aralık 2014 tarihinde raporlu olduğunuzu ve 22 aralık 2014 de işten çıkışınızın yapıldığını belirtmişsiniz. Yani 3 hafta rapor süresi sonunda işten çıkışınız yapılmış olup olması gereken en az 8 hafta beklenmeliydi. Burada ki hak kaybınızın telafisini ilgili kurumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınınresmi talep soru ve şikayet hattı olan 170’i arayıp durumunuzu ileterek yapabilirsiniz.
CEVAP: Yasa veya Yönetmelikte bu konuda bağlayıcı bir madde yoktur. Fakat raporun hasta olunmadığı halde alındığının tespit veya ispatı halinde bu 25. maddedeki haklı fesih unsuruna girebilir ve hasta olmadığı halde hastaymış gibi rapor alarak işvereni aldatan çalışanın hizmet akdi fesih edilebilir.
İkametimin olduğu şehirde devlet hastanesinden özel sorunlarım nedeniyle yüksek miktarda da anti depresan ilaçları kullanarak hayatıma devam ettiğimden psikiyatri bölümünden İŞ GÖREMEZLİK RAPORU alsam,bu raporu iş yerime sunarak ayrılsam,ihbar+kıdem tazminatımı alabilir miyim?
Böyle bir rapordan sonra ne kadar süre ssklı olarak çalışmamak gerekiyor,mevzuatta belirtilen bir süre var mıdır?
Hizmet yılımı doldurarak evde yaşımı beklemek suretiyle emekli olmak istesem ne zaman olabilirim, kaç yıl veya kaç gün ödenmiş primim olması gerekiyor?
Yardımlarınız ve desteğiniz için şimdiden çok teşekkürler
CEVAP: Kıdem tazminatı almanızın yolu işverenin işten çıkarması veya sizin haklı fesih yapmanız ayrıca 15 yıl 3600 gün uygulaması ile sgk dan alınan yazı ile kıdem alınabilir sağlık sebebi ile işçinin haklı fesih hakkı vardır fakat bu işten kaynaklanmalı ve ispat edilmeli işin sağlığınızı bozduğunu ispatlar ve sağlık raporu alırsanız bu size haklı fesih hakkı verir fakat işten kaynaklanmayan sebepler yüzünden alacağınızı sağlık raporu haklı fesih için kullanılamaz.
sizin bir çocuğunuz varmış ondan dolayı 2 yıl borçlanabilme şansınız var fakat bu hizmet başlangıcına etki yapmayacak sadece gün sayınızı artıracaktır.
CEVAP: Bu saydıklarınızın neredeyse hepsi haklı fesih sebebidir. Fakat bunları ispatlamak yükümlülüğünüz var. Eğer ispatlaya biliyorsanız noterden sözleşmenizi haklı fesih edebilirsiniz.
CEVAP: Sigortalı çalışanın sağlık raporundan dolayı işten çıkartılabilmesi için 6 hafta sürekli rapor ve devam eden ilgili iş yerindeki kıdem süresine isabet eden ihbar önel süresi kadar üzerine eklenip bulunan süre kadar devamlı raporlu olması gerekmektedir. İşveren bu durumda çalışanından faydalanamadığını öne sürerek önceden bildirerek ve kıdem tazminatını vererek işten çıkarma hakkına sahiptir. Ancak durumunuza bakıldığında 14 yıldır aynı iş yerinde çalıştığınızı belirtmişsiniz. Buna göre ; ihbar süreniz 8 hafta olup 15 gündür raporlu olduğunuzu belirtmişsiniz.
Buna göre 12 hafta daha sürekli raporlu olursanız işveren sizi 8 hafta önceden bildirim yapmak şartıyla kıdem tazminatınızı ve kullanmadığınız yıllık izinlerinizi ve varsa diğer yasal haklarınızı da vererek işten çıkartabilir.Ancak parasal konuda bir kaybınız olmayacağı gibi sizi tazminatınızı ve yasal haklarınızı vermeden işten çıkartamayacaktır.
8 hafta önceden bildirim yapmadığı takdirde yukarıda saydığımız yasal haklarınıza ilaveten ihbar tazminatınız ve 2*40*1,50 = 120 saat iş arama saat ücretinizi ödemekle yükümlü olacaktır.
Eğer endişeleriniz devam ederse ve 1999 temmuzdan önce sigortalı oldu iseniz ( 18 yaşında olmanız gerekli ) siz de bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumuna giderek yazı alıp tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz.
(Kaynak: Nevzat Erdag | 29.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.