Sendika müzik ve sahne sanatçıları için hak arayışına devam ederken,1989 yılından itibaren mesleki hak ve çıkarlarını korumak adına mücadele veriyor.
Sendika kendine temel amaç olarak tüm sanatçıların sosyal güvenlik şemsiyesi altına toplayarak haklarını almaktır.
Şu anda Sendika Cumhurbaşkanlığı makamına yaptığı yazılı başvuru ile birlikte yasal düzenleme yapılarak son kez borçlanma hakkının verilmesini istiyorlar.
Borçlanma hakkında 4 adet yasal düzenleme 506 sayılı kanununda yapılmasına rağmen,istenilen düzeyi yakalayamamış.
29/06/1978 yılında 2167 sayılı Kanun,
17/11/1983 yılında 2959 sayılı Kanun,
20/06/1987 yılında 3395 sayılı Kanun,
08/12/1994 yılında 4056 sayılı Kanun ile birlikte düzenlemelere yer verilmiştir.
Tüm bu borçlanma hakları ise yapılan denetimlerle uygulama alanı daraltılmış,borçlanmalarla istenilen düzeye ulaşılmamıştır.
2167 sayılı Kanun ile 450 sanatçı borçlanmış,SSK denetimle bu borçlanmaları iptal etmiş.
2959 sayılı Kanun düzenlemesi ile birlikte 450 sanatçı tekrar emekli aylıklarına kavuşmuştur.
3395 sayılı Kanunla yaklaşık 5 Bin sanatçı borçlanması müracaatı yapıldığı tahmin edilmiş olup,hayata geçmemiştir.
4056 sayılı Kanun ile borçlanma hakkı yeniden düzenlenmiş,borçlanmalar kabul edilerek düzenlemeye yer verilmiştir.
Bu arada SSK Müfettiş incelemeleri ile birlikte ,sanatçı borçlanmalarında usulsüzlüklere dikkat çekerek,bağlanan emekli aylıkları iptal edilmiş,bağlanan aylıklar faizi ile iade edilmesi istenmiş,iş mahkemelerinde yargıya taşınmıştır.
14.004 kişi borçlanmaya müracaat etmiştir.
Son yayınlanan Sendika İş Kolu sayılarına baktığımızda ;
Müzik Sen 6 üyesi,
Sine Sen 96 üyesi,
Oyuncular Sendikası 29 üyesi,
Sinema TV Sendikası 189 üyesi
Bu da bize sanatçıların serbest meslek dayatması ile sayılarının düşük olması,kayıt dışı çalışma olgularının yüksek olduğunu gözler önüne seriyor.
Serbest meslek makbuzu anlayışı ile Bağ-Kur kapsamına sanatçıların kaydırılmasıdır.
Bunun nedeni;
a)Hizmet akdinin yükümlülüklerinden kurtulmak,
b)4857 sayılı İş Kanunun emredici hükümlerinden kurtulmak,
c)İhbar ve Kıdem Tazminatı ödememek,
d)İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yaptırımlarından kurtulmak
gibi bir çok neden sayabiliriz.
2013 Yılında Film San Vakfı da borçlanma için de atağa geçmiştir.
FİLM-SAN VAKFI, kurulduğu 1975 yılından bu yana amaçları doğrultusunda başarılı çalışmalara imza atmış,sanat emekçileri için 1978, 1983, 1987, 1995 yıllarında çıkarılan sosyal güvence yasalarıyla 4.500 kişiden fazla vakıf üyesi emeklilik hakkına kavuşturulmuştur.
FİLM SAN VAKFI YASAL DÜZENLEME İÇİN ATAĞA KALKTIĞINDA VAKIF TELEFONLARI KİLİTLENMİŞ
50 yaş üzerindeki oyuncular olduğunu belirten Terzioğlu, henüz emeklilik yaşı dolmayan genç oyuncu, yönetmen, yapımcı ve birçok sanatçının da emeklilik kriterleri konusunda sorular sorduklarını anlattı. Yasanın çıkması halinde sanatçıların mağduriyetlerinin sona ereceğini ifade eden FİLM-SAN Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Merter Fosforoğlu da, duyuruların yasanın Resmî Gazete’de yayımlanması ile birlikte yapılacağını dile getirdi.
Emekliliğin gerekliliğini yaşımız ilerleyince anladık
Süreci yakından takip ettiğini belirten oyuncu Bahar Öztan, kendisinin de emekli olmadığını söyledi. Müjdeden duyduğu sevinci dile getiren Öztan, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız Abdullah Gül’ün böyle bir girişimi bizi çok mutlu etti. Devletin, sanatçısının taleplerini önemsemesi hakikaten güven veriyor.” ifadelerini kullandı. Uzun yıllardır emekli olmayı beklediklerini anlatan sanatçı Saadet Gürses de, “Birçok arkadaşımız tedavi olamadan hayatını kaybetti. Kimi parklarda, kimi sokaklarda, hastalıktan açlıktan hayata veda etti. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Hanım olmasaydı annemin cenazesi yerde kalacaktı. Avrupa’da sanatçıya değer veriyorlar. 250 film çevirdiğimi söylediğimde ayağa kalktılar. Bizim arabalarda villalarda gözümüz yok bir evimiz olsun yeter.” dedi.
Kırk yıldır sinemanın içinde olduğuna değinen oyuncu Hakan Balamir de, bütün primlerini ödemesine rağmen emekli olamadığını belirtti. Çözüm için adım atılmasının iyi olduğunu söyleyen Balamir, Turgut Özal döneminde sanatçıların emekliliği için çalışanlardan biri olduğunu ifade etti. Emekliliğin gerekliliğini yaş ilerledikçe anladığını aktaran Balamir, “Özal zamanında sinemanın arkasındaki darbuka çalanlar bile emekli oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu girişimi de bizi çok memnun etti. Umarım bundan sonra telif yasası da çıkar.” diye konuştu. Emeklilik için nereye nasıl başvuracaklarını bilmediklerini belirten Oya Aydoğan ise şunları söyledi: “Bugüne kadar sayısını bilmediğim onca şirketle çalıştım. Kuaför yoktu. Saçlarımız bozulmasın diye geceler boyu uyumadık, uykusuz kaldık. Yeri geldi, bigudilerle yattık. Dondurucu soğuklarda, karda kışta çalıştık. Arkadaşlarımızdan ödünç aldığımız kıyafetlerle film çektik. Bu şekilde ömrümüzü harcadık ancak emekli bile olamadık.”
YAZILARIMIZLA DESTEK VERDİK.
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=5063
PARILTILI NEONLARDAN DARÜLACEZE'ye UZANAN YOLCULUKTA SANATÇILAR SİGORTASINI İHMAL EDİYOR.
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=6017
SANATÇILARIN İSTEĞİ SON DEFA SANATÇI BORÇLANMASI HAKKININ TEKRAR VERİLMESİ
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=6595
SANATÇILARA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA TORBA YASA İLE VERİLMİYOR
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8129
OYUNCULAR SENDİKASI İŞÇİ OLARAK TESCİL İSTİYOR
Bugün Türk Sinemasına,Türk Tiyatrosuna,Türk Müziğine kısaca güzel sanatlar adına önemli alanlarda çalışanların Sosyal Güvenlikleri yıllardır ihmal edildiği için bir çoğu emekli olamamış,günleri ve kazançları eksik yatırılmıştır.
Bundan dolayı emekli aylığı almadan bu dünyadan göç edip gitmişlerdir.
Türk sinemasının bir çok karakter oyuncusu zengin rollerinde oynasalar da ölümleri ise rolleri ile bağdaşmayacak şekilde olmuş, yoksulluk ve sefaletle biten dramlar yaşanmıştır.
Birçok sanatçının emekli aylığı asgari kazançtan bağlanmıştır.
Yıllardır Türk sinemasına emek veren bir figüran yıllar önce hasta kızına bakmak ister iken ,artan hastane maliyetlerini karşılayamamakta 55 yaş 15 yıl sigortalılık süresi 3600 günden maaş bağlatmak için Ankara SSK Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazar iken oynadığı filmlerin afişlerinin arkasını kullanır dilekçe yazarak ne zaman emekli aylığım bağlanacak diye yardım umarmış.
Yıllardır bizim SOSYAL GÜVENLİĞİMİZ PATRONLARIMIZ diyerek.
Çünkü sette yaralandığımızda sigortalarımız olmadığı için mahalle aralarındaki kırıkçı ve çıkıkçılara tedavi olur ,ertesi günü setlere geri dönerdik.
Çalışamaz isek ,patron ileride çekeceğe filmlere mahsuben avans verirdi.
Onlar İş Kazası ve İş Göremezliğin ne olduğunu bilmedikleri gibi ,sosyal güvenliği de tam kavramamışlardı.
Roman müzisyenlerin bir çoğu devlet sanatçısı olanlar hariç %90’nın Sosyal Güvencesi ve Emekli aylığı olmadığı gibi GSS hizmetlerinden Yeşil Kart kapsamında yararlanır.
Ses ve Saz sanatçılarının Sosyal Güvenlikleri de ihmal edildiği için emekli sayısı da oldukça düşük seviye de kalmıştır.
Son defa da olsa onlarda borçlanma yapmak istiyorlar.
Yapılacak Yasal düzenleme de yer almaya hakları sizce yok mu?
(Kaynak: Ali Tezel | 23.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.