Tüketici kredileri sözleşmelerinde, tüketici lehine yeni düzenlemeleri içeren "Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönet- meliği" bugün yürürlüğe giriyor.
TÜKETİCİYE YENİ KOLAYLIK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca, Resmi Gazete'de 22 Mayıs'ta yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra olarak belirlenen bu yönetmelik tüketiciye önemli haklar veriyor. Bunlar içinde en önemli başlıklardan biri kredi borcunu erken ödeyenlerle ilgili. Buna göre, Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek veya kredi borcunun tamamını ya da bir
kısmını erken ödeyebilecek.
ÖZEL SİSTEM KURULACAK
Bu hallerde kredi veren faizin tamamının veya bir kısmının peşin olarak tahsil edildiği durumlar da dahil olmak üzere gerekli indirimi yapacak.
Kredi veren, faizin tamamı veya bir kısmının peşin tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak.
Kredinin tamamının erken ödenmesi taksit tarihinde yapılıyorsa vadesi gelen taksit ödemesi ile birlikte geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz, vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler tahsil edilecek.
Kötü sürpriz ortadan kalktı
Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Belirsiz süreli sözleşmelerde akdi faiz oranında değişiklik yapılması halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girme- sinden 30 gün önce, tüketiciye bildirilecek. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından
etkilenmeyecek.
303 MiLYAR LiRA
2015 yılı Eylül sonu itibariyle vatandaşın toplam 303 milyar liralık tüketici kredisi borcu var. Ayrıca 77 milyar liralık da bireysel kredi kartı borcu birikti.
16,1 MiLYAR LiRA
Yine Eylül 2015 sonu itibariyle 9,5 milyar liralık tüketici kredisi, 6,6 milyar liralık bireysel kredi kartı borcu yasal takibe düştü. Toplam rakam 16,1 milyar lira.
Cayma hakkında yeni süre 14 gün
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek.
Geç ödemede faiz en çok %30 fazla olacak
Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemeyecek. Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerin- de faiz oranı sabit olarak belirlenecek.
Sigorta izne bağlı
Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla (çağrı merkezi gibi) açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilecek. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekecek.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.