Sigortasız işçi çalıştırmayan ve primini süresinde ödeyen işverenlerin faydalandığı SGK prim indirimi teşvikinde işçi sınırı kaldırıldı. İşte ayrıntılar…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işverenlere yönelik uygulamakta olduğu birçok teşvik var. Bu teşviklerin ana amacı aslında işsizlik oranını azaltmak ve istihdamı arttırmak. Zaten adı üstünde, bunların ortak adı “istihdam teşviki.”
Ancak ülkemizde uygulanan istihdam teşviklerinin, yapıları ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle pek de istihdamı arttırdığı söylenemez. Genel olarak baktığımızda faydalanma şartları gereği, istihdam teşvikleri daha çok kayıt dışı istihdamı kayıt içine almaya yarıyor diyebiliriz.
Priminizi 5 puan eksik ödeyebilirsiniz
Söylediğimiz gibi, ülkemizde uygulanan birçok teşvik sistemi var. Bunlardan birisi de 5 puanlık prim indirimi uygulaması.
Normalde işveren çalıştırdığı bir işçi için SGK’ya %34,5 oranında prim ödüyor. Bu oranın %2’si kısa vadeli sigorta kolları için (iş kazası ve meslek hastalığı gibi), %12,5’i genel sağlık sigortası için ve %20’si de yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları için alınıyor. Bu primlerin bir kısmı işverenin cebinden çıkıyor, bir kısmı da işçinin ücretinden kesiliyor.
Belli şartlar yerine getirilirse işveren %20’lik yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primini 5 puan düşük yani %15 oranında ödeyebiliyor. Bu da asgari ücretle çalışan bir işçi için işverene yaklaşık 82 TL’lik bir avantaj sağlıyor.
Gerek sağladığı avantaj gerekse de uygulamadaki basitlik nedeniyle işverenlerin bu teşvikten faydalanmasında yarar var.
Ekstra 6 puan indirim de işverene müjde
2013 yılında 6486 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeyle Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği bazı illerde 5 puanlık prim indiriminin yanı sıra sigortalı başına asgari ücret üzerinden 6 puanlık prim indirimi uygulanması getirilmişti. Yani bu illerde prim indirimi toplamda %11 olabiliyor.
Ancak bu ekstra indirimden faydalanılabilmesi için 10 ve üzerinde işçinizin olması gerekiyordu. Yani 10’dan az işçiniz varsa ekstra 6 puanlık indirimden faydalanmak mümkün değildi. İşte geçen hafta yürürlüğe giren düzenleme ile bu 10 işçi sınırı kaldırıldı. Yani artık bir işçi bile çalışsa da ekstra 6 puan indirimden faydalanmak mümkün.
Bakanlar Kurulu bu teşvikten faydalanabilecek 52 il belirlemiş ve üç gruba ayırmış.
Ekstra 6 puanlık indirimden bu illerin bir kısmı 4 yıl, bir kısmı 5 yıl ve bir kısmı da 6 yıl süreyle faydalanabiliyor.
İndirim için prim borcunuz olmamalı
Prim indirimi teşvikinden sadece 4/a kapsamında işçi çalıştıran işyerleri faydalanabiliyor. Yani kamu kurumlarının veya kendileri için prim ödeyen 4/b'lilerin (yani Bağ-Kurluların) bu teşvikten faydalanması mümkün değil. Ayrıca teşvikten faydalanmak için bazı şartlar getirilmiş. Bu şartlar şöyle:
Prim belgeleri yasal süresinde SGK’ya verilmeli.
Primler süresinde ödenmeli.
SGK’ya herhangi bir borç bulunmamalı.
Sigortasız işçi varsa indirim iptal
Prim indirimi uygulamasından kayıt dışı işçi çalıştıran ve SGK'ya sahte sigortalı bildirimi yapan işyerleri faydalanamıyor.
Şayet bir işverenin kayıtdışı işçi çalıştırdığı veya SGK'ya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilirse bir yıl süreyle prim indiriminden faydalanması yasaklanıyor.
Ayrıca prim indiriminden yersiz olarak faydalanıldığının tespiti halinde, yararlanılan teşvik tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil ediliyor.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 19.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.